787
|

Γιατί δεν πάει στο Μιλάνο ο ίδιος ο Μπερτομέου;

Sportscaster Sportscaster 11 Μαρτίου 2020, 10:56

Γιατί δεν πάει στο Μιλάνο ο ίδιος ο Μπερτομέου;

Sportscaster Sportscaster 11 Μαρτίου 2020, 10:56

Το ματς της Σίτι με την Αρσεναλ, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί σήμερα (11/1) στο Μάντσεστερ, αναβάλλεται. Η ανακοίνωση του Βαγγέλη Μαρινάκη πως έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό τρόμαξε τον λονδρέζικο σύλλογο, καθώς ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού βρισκόταν στο «Emirates», στον πρόσφατο αγώνα των «Kανονιέρηδων» με τους «ερυθρόλευκους». Αποφασίστηκε, όλοι οι ποδοσφαιριστές της Αρσεναλ να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Και τα τέσσερα διοικητικά στελέχη της ομάδας που κάθονταν κοντά στον κ. Μαρινάκη κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα παραμείνουν στα σπίτια τους για τις επόμενες 14 μέρες. Η αγγλική Λίγκα δεν έφερε την παραμικρή αντίρρηση.

Στην Ιταλία έχουν ανασταλεί όλες οι αθλητικές δραστηριότητες έως τις 3 Απριλίου – και βλέπουμε. Αλλά, επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη σε τρεις τέσσερις εβδομάδες, η Serie A μελετά, ήδη, το επόμενο βήμα: την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος. Σε αυτήν την περίπτωση, είτε θα «παγώσει» η βαθμολογία σε κάθε κατηγορία (δεν θα αναδειχθούν πρωταθλητές και δεν θα υποβιβαστεί καμία ομάδα), είτε θα προκηρυχθούν πλέι-οφ και πλέι-άουτ «εξπρές», που θα κρίνουν την τελική κατάταξη.

Οι ξένοι αθλητές που αγωνίζονται σε ιταλικούς συλλόγους, έχουν πανικοβληθεί από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, ιδίως στη βόρεια Ιταλία. Ο ένας μετά τον άλλον, ζητούν από τους ατζέντηδες να τους απελευθερώσουν από τα συμβόλαιά τους. Ηδη, τέσσερις μπασκετμπολίστες αποφάσισαν να αφήσουν τις ομάδες τους και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους: ο Τάιλερ Στόουν (Μπρίντιζι), ο Τρόι Ουΐλιαμς (Πέζαρο), ο Ζακ Τόμας (Πέζαρο) και ο Τζέισον Κλαρκ (Βαρέζε).

Η Χετάφε, που θα έπρεπε να βρίσκεται, ήδη, στο Μιλάνο για τον αυριανό (12/3, 22:00) αγώνα της με την Ιντερ στο Europa League (κεκλεισμένων των θυρών), αρνείται να ταξιδέψει στην περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους θανάτους, από τον ιό, στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του ισπανικού συλλόγου, Ανχελ Τόρες, το ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παικτών, προπονητών, λοιπών μελών της αποστολής και των οικογενειών τους, ακόμη κι αν αυτό θα σημάνει τον αποκλεισμό της ομάδας του από τη διοργάνωση.

Ολοι προσπαθούν να προφυλαχθούν και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό. Μόνον ο Τζόρντι Μπερτομέου, το «μεγάλο κεφάλι» της Euroleague, βάζει την επιχείρησή του πάνω από την ανθρώπινη ζωή και τον (δικαιολογημένο) φόβο. Κι επιμένει, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, να στείλει τον Ολυμπιακό σε μια χώρα – απέραντη καραντίνα, που θρηνεί, ήδη, πάνω από 630 νεκρούς. Στην περιοχή που αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία του κορονοϊού στην Ευρώπη. Για να παίξει έναν αγώνα μπάσκετ!

Ο «δικτάτορας» της διοργάνωσης απαιτεί από μια ομάδα να «κόψει το λαιμό της» για να φτάσει στο Μιλάνο (οι απευθείας πτήσεις από και προς τη βόρεια Ιταλία έχουν απαγορευτεί), να ρισκάρει την υγεία των μελών της –και των δικών τους ανθρώπων στη συνέχεια– να ξεπεράσει τον φόβο που θα της προκαλέσει η παρουσία της σε μια πόλη-«φάντασμα», και να συγκεντρωθεί στο παιχνίδι, που ούτε η Αρμάνι δεν είναι σίγουρη ότι πρέπει να διεξαχθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Πολύ λογικά, ο Ολυμπιακός ζήτησε τη μετάθεση του αγώνα σε κάποια άλλη πόλη της Ιταλίας, ή σε γειτονική χώρα, όμως ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργάνωσης απέρριψε το αίτημά του. Απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου». Εχει… τσακωθεί με την κοινή λογική πολλάκις στο παρελθόν, όμως τώρα η διαστροφή του δεν κάνει κακό μόνο στο μπάσκετ. Θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Γιατί έτσι «βολεύει». Το πρόγραμμα; Τους χορηγούς, την τηλεόραση; Κανένας δεν μπορεί να μπει στο μυαλό του. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι ο Μπερτομέου δεν θα δίσταζε να στείλει μια ομάδα να παίξει και… στη Γουχάν, εάν αυτό εξυπηρετούσε τα σχέδιά του.

Δεν υπολόγισε ούτε, καν, το πρόβλημα που αυτή η απόφαση θα προκαλέσει στην ίδια την Ευρωλίγκα. Διότι, όπως είναι γνωστό, όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Ιταλία τίθενται, αυτομάτως, σε κατ’ οίκον αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες. Εάν ο Ολυμπιακός προσγειωθεί στην Αθήνα στις 13 Μαρτίου, οφείλει να βρίσκεται σε απομόνωση μέχρι τις 27 του μηνός. Επομένως, δεν θα μπορεί να αγωνιστεί στα ματς με τη Ρεάλ (20 Μαρτίου στο ΣΕΦ), τον Ερυθρό Αστέρα (24 Μαρτίου στο ΣΕΦ) και τη Χίμκι (27 Μαρτίου στη Μόσχα). Εκτός κι αν παραβεί την κυβερνητική εντολή.

Μερικές ώρες μετά την απόφαση της Euroleague να γίνει κανονικά το παιχνίδι με την Αρμάνι στο Μιλάνο, ο Ολυμπιακός έστειλε νέα επιστολή προς τη διοργανώτρια Αρχή, ζητώντας της να αναθεωρήσει. Είναι η τελευταία ευκαιρία του Μπερτομέου να διορθώσει το τραγικό του λάθος. Εφόσον, βεβαίως, του το επιτρέψει το παροιμιώδες πείσμα του.

ΥΓ.: Φαίνεται πως ούτε οι πρωτοκλασάτοι διαιτητές της Ευρωλίγκας δεν δέχτηκαν να «βάλουν το κεφάλι τους στο στόμα του λύκου». Ετσι, δύο από τους τρεις που ορίστηκαν να διευθύνουν τον (υψίστης σημασίας) αγώνα Αρμάνι – Ολυμπιακός, είναι παντελώς άγνωστοι: ο Μαυροβούνιος Ιγκόρ Ντραγκόγεβιτς και ο Ελβετός Σεμπαστιάν Κλιβάζ, έχουν «σφυρίξει» εφέτος μόλις από τρία παιχνίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...