892
Φωτογραφία από ένα εκ των πολλών επεισοδίων με τουρκικές ακταιωρούς κατά τη διάρκεια απόπειρας εισόδου λέμβου μεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μυτιλήνης - Τώρα εκφράζεται αισιοδοξία ότι όλα μπορούν να αλλάξουν | INTIMEnews

«Κόκκινο τηλέφωνο» και για το Μεταναστευτικό;

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 11:53
Φωτογραφία από ένα εκ των πολλών επεισοδίων με τουρκικές ακταιωρούς κατά τη διάρκεια απόπειρας εισόδου λέμβου μεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μυτιλήνης - Τώρα εκφράζεται αισιοδοξία ότι όλα μπορούν να αλλάξουν
|INTIMEnews

«Κόκκινο τηλέφωνο» και για το Μεταναστευτικό;

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 11:53

Αν και η μέχρι σήμερα πείρα από την προσπάθεια μίνιμουμ συνεννόησης-αλληλοενημέρωσης με την τουρκική ακτοφυλακή είναι απογοητευτική, στο πλαίσιο της γενικότερης επαναπροσέγγισης με την Τουρκία σε μία σειρά από επιμέρους ζητήματα και της καταρχήν συμφωνίας για ήρεμα νερά στο Αιγαίο, η Αθήνα επιθυμεί και επιδιώκει μια ευρύτερη συμφωνία με την Αγκυρα και στο φλέγον ζήτημα του Μεταναστευτικού. Ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία οι μεταναστευτικές ροές, τόσο στον Εβρο όσο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, παρουσιάζουν σταθερή και ανησυχητική αύξηση.

Τις περισσότερες φορές που εντοπίζεται κάποια λέμβος με μετανάστες από τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο και Κω, κάθε απόπειρα επικοινωνίας με την τουρκική ακτοφυλακή πέφτει στο κενό. Δεν έλειψαν μάλιστα περιπτώσεις στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, όπου τουρκικές ακταιωροί «συνόδευαν» λέμβους στην οριογραμμή μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα πράγματα όμως τώρα φαίνεται να αλλάζουν και στο πλαίσιο της επεξεργασίας μιας ευρύτερης συμφωνίας με τη γείτονα για το Μεταναστευτικό, προωθείται μέχρι και η εγκατάσταση ενός «κόκκινου τηλεφώνου» στο οποίο θα μιλούν απευθείας οι αρχηγοί Λιμενικού των δύο χωρών για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

«Τυράκι» στη γείτονα για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας συμφωνίας, μεταξύ άλλων, μια πιθανή μερική απελευθέρωση στη βίζα για τα ελληνικά νησιά – δημοφιλή τουριστικό προορισμό για χιλιάδες Τούρκους, όπως αποδείχθηκε και το φετινό καλοκαίρι.

Την επεξεργασία της συμφωνίας έχουν αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και έθεσε το ζήτημα στις επαφές που είχε σε Αγκυρα και Νέα Υόρκη με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα και να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια (προ ημερών οι δύο υπουργοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία).

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα βασικά σημεία της συμφωνίας μπορεί να έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη και εντός Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, αν και επιβεβαίωσε ότι έχουμε διπλασιασμό των ροών ήδη από το ’22 σε σχέση με το ’21 και σημαντική αύξηση μέσα στο 2023, διαβεβαίωσε η χώρα δεν ξαναζήσει μεταναστευτική κρίση όπως το 2015.

«Κλειδί» στην υπόθεση, τόνισε, είναι ο ρόλος της Τουρκίας και η συνεργασία μαζί της, ενώ, όπως επεσήμανε, η κατάσταση αφορά και τον ευρωπαϊκό Βορρά, καθώς υπάρχει μεγάλη ολιγωρία από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων και διχογνωμία στο εσωτερικό των κυβερνήσεων όπως στο Βερολίνο. Την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ιλβα Γιόχανσον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Καιρίδη, ο μεταναστευτικός πληθυσμός βαίνει μειούμενος στη χώρα μας, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και υπάρχει μεγάλο ζήτημα στην αγορά εργασίας με τους εργάτες γης. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια η Ελλάδα να συνάψει διμερείς συμφωνίες με μετακλητούς εργαζόμενους από χώρες όπως η Μολδαβία και η Ινδία ή/και να «τρέξει» ένα πρόγραμμα «νομιμοποίησης μεταναστών» για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Οσο καλύτερη είναι η συνεργασία όλων των κρατικών Αρχών και της Τουρκίας και των υπόλοιπων χωρών με τις οποίες συνορεύουμε, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως υπάρχει μεταναστευτική πίεση σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο:

«Βλέπουμε τι γίνεται στην Ιταλία, υπάρχει και στη χώρα μας, με ροές κυρίως από τη θάλασσα, από τα θαλάσσια σύνορά μας, πολύ λιγότερο στον Εβρο», είπε, για να διαβεβαιώσει με τη σειρά του ότι «η Ελληνική Πολιτεία ακολουθεί με προσήλωση την πολιτική μας στο Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό, την πολιτική που έχει εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση. Μια πολιτική αυστηρή, αλλά δίκαιη, που θωρακίζει τα σύνορα, προσπαθεί να κάνει αποτροπές και βεβαίως σώζει ζωές, όπου και όποτε χρειάζεται».

«Στο πλαίσιο αυτό –πρόσθεσε– συζητήσαμε και χθες στο ΚΥΣΕΑ τις τελευταίες εξελίξεις» και «γίνεται τεράστια προσπάθεια μιας καλύτερης συνεννόησης και με την Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή, που θα είναι κομβική στην αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών και των παράνομων ροών».

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τον φράχτη στον Εβρο εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος.

«Πιστεύω –είπε– ότι μέσα στον Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου, θα αρχίσουν να τοποθετούνται τα πρώτα κομμάτια του φράχτη κατά μήκος του ποταμού, εκεί που έχει οριοθετηθεί και έχει αποφασιστεί ότι θα επεκταθεί. Συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση θωράκισης των συνόρων, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε δυνατότητα που υπάρχει, τόσο για τον φράχτη όσο και για τα εποπτικά μέσα. Παράλληλα, φυσικά, με τις πολύ εντατικές περιπολίες και επιτηρήσεις από τους συνοριοφύλακές μας, από τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο και ολόκληρη τη Θράκη, όπως κάνουν παντού στα σύνορά μας».

Οι εργασίες του φράχτη έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό: πρόδρομες, χωματουργικές, καθορισμού, το πού θα μπουν τα κομμάτια. Τα πρώτα κομμάτια του φράχτη, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο υπουργός –προηγήθηκε συνάντηση στο υπουργείο με τους εκπροσώπους των εταιρειών που είναι ανάδοχοι του έργου πριν από 4-5 μέρες– θα αρχίσουν να τοποθετούνται τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου προχωρά κανονικά.

«Θα είμαστε απολύτως εντός για το μεγαλύτερο κομμάτι, το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης του φράχτη. Και να δούμε μετά την πιθανότητα περεταίρω επέκτασής του, καθώς αποτελεί αταλάντευτη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ξέρετε, όσο περισσότερο και όπου τεχνικά είναι δυνατόν, ο Εβρος να θωρακιστεί ακόμη καλύτερα», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο Γιάννης Οικονόμου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...