565
Ο Ολαφ Σολτς και η Τζόρτζια Μελόνι σε συνάντησή τους στη Ρώμη, τον Ιούνιο | EPA/ETTORE FERRARI

Μελόνι σε Σολτς: Μένω έκπληκτη από το πόσα χρήματα δίνετε σε ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 10:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/09/2023 16:40
Ο Ολαφ Σολτς και η Τζόρτζια Μελόνι σε συνάντησή τους στη Ρώμη, τον Ιούνιο
|EPA/ETTORE FERRARI

Μελόνι σε Σολτς: Μένω έκπληκτη από το πόσα χρήματα δίνετε σε ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 10:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/09/2023 16:40

Μια επιστολή σε αυστηρό τόνο απέστειλε η Τζόρτζια Μελόνι στον Ολαφ Σολτς, με θέμα την παροχή γερμανικής οικονομικής βοήθειας σε ΜΚΟ και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διάσωσης και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία.

«Εμαθα με έκπληξη ότι η κυβέρνησή σας, χωρίς να έχει υπάρξει συντονισμός με την ιταλική κυβέρνηση, φέρεται να αποφάσισε να στηρίξει, με σημαντικά κονδύλια, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποδοχής των παράτυπων μεταναστών στην ιταλική επικράτεια, όπως και των διασώσεων στην θάλασσα. Και οι δυο δραστηριότητες προκαλούν ερωτήματα», γράφει η Μελόνι στην επιστολή της.

Η ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε: «Σε ό,τι αφορά το σημαντικό και δαπανηρό κεφάλαιο της παροχής βοήθειας στην ξηρά, είναι θεμιτό να διερωτηθεί κανείς αν αυτή δεν θα άξιζε να στηριχθεί στη Γερμανία και όχι στην Ιταλία. Παράλληλα, είναι ευρέως γνωστό ότι η παρουσία στη θάλασσα πλοίων των ΜΚΟ προκαλεί τον άμεσο πολλαπλασιασμό των αναχωρήσεων με επισφαλή πλεούμενα. Κάτι που όχι μόνο επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο την Ιταλία, αλλά συγχρόνως αυξάνει και τον κίνδυνο θαλάσσιων τραγωδιών».

Και η επιστολή της Μελόνι κατέληξε: «Θεωρώ ότι οι προσπάθειες -και οικονομικού χαρακτήρα- των χωρών της ΕΕ που ενδιαφέρονται να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη την Ιταλία, θα έπρεπε να επικεντρωθούν στη δημιουργία δομικών λύσεων στο μεταναστευτικό φαινόμενο, παραδείγματος χάρη δρώντας υπέρ μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ με τις χώρες διέλευσης της νότιας ακτής της Μεσογείου, η οποία θα απαιτούσε λιγότερα κονδύλια σε σχέση με εκείνη που εδώ και καιρό υφίσταται με την Τουρκία. Βέβαιη για την κατανόηση και συνεργασία σας, εύχομαι ο ακριβής χαρακτήρας των πρωτοβουλιών αυτών της κυβέρνησής σας να μπορέσει να αποσαφηνιστεί καλύτερα και θα χαρώ να συζητήσουμε προσωπικά το θέμα με την πρώτη ευκαιρία αρχίζοντας από τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας, στις 5 και 6 Οκτωβρίου».

Η διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας ξέσπασε μετά την ανακοίνωση της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Sant’Egidio ότι υπέγραψε νέα συμφωνία με το Βερολίνο για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που βοηθούν τους πρόσφυγες στην Ιταλία.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εφάρμοσε ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης ύψους 790.000 ευρώ για την υποστήριξη της γερμανικής ΜΚΟ SOS Humanity στη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

Η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα ήταν «νομικό, ανθρωπιστικό και ηθικό καθήκον», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Περισσότεροι από 133.000 αιτούντες άσυλο έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές του χρόνου, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2022.

Συνεργασία Ρώμης-Παρισιού για το Μεταναστευτικό

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, η Μελόνι αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό και σε πρόταση συνεργασίας του Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπισή του. Πιο αναλυτικά, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε:

«Αποδέχομαι με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόταση συνεργασίας του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που αφορά την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Είναι σαφές ότι η Ιταλία, η Γαλλία και η ΕΕ πρέπει να δράσουν μαζί για να στηρίξουν τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και για να βοηθήσουν τις χώρες διέλευσης να εξαρθρώσουν τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών ανθρώπων. Πρόκειται για τον δρόμο που η ιταλική κυβέρνηση ήδη ακολουθεί και στον οποίο θέλει να συνεχίσει να πορεύεται, μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ευρωπαίους συμμάχους της».

Την Τρίτη, η Μελόνι και ο Μακρόν συναντήθηκαν στη Ρώμη, όπου ο γάλλος πρόεδρος παραβρέθηκε στην κηδεία του Ιταλού πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Μεταναστευτικό.

Σε δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η Ιταλία πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής στήριξης και ότι είναι ανάγκη να εξαρθρωθούν τα δίκτυα διακινητών ανθρώπων που δρουν στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...