718
Οι γονείς του Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεοπτική συνέντευξη, το 1992 | Υοutube

Κληρονόμησε ο Τραμπ 413 εκατ. δολάρια από φοροδιαφυγή του πατέρα του;

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 14:57
Οι γονείς του Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεοπτική συνέντευξη, το 1992
|Υοutube

Κληρονόμησε ο Τραμπ 413 εκατ. δολάρια από φοροδιαφυγή του πατέρα του;

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 14:57

Βρισκόμαστε στα μέσα του 2016 και ο Ντόναλντ Τραμπ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, μιλάει ενώπιον ενός τεράστιου ακροατηρίου, αποτελούμενου στη συντριπτική του πλειοψηφία από ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους. Αφού αναλύει κάθε πτυχή της εξωτερικής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, στη συνέχεια κάνει αυτό για το οποίο είναι ευρύτερα γνωστός: ευλογεί τα γένια του σχετικά με το know how που διαθέτει στα χρηματοοικονομικά.

«Κανείς στις ΗΠΑ δεν ξέρει τις φορολογικές υποθέσεις καλύτερα από εμένα», δηλώνει ευθαρσώς, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αποδείξει στους ψηφοφόρους του ότι δεν είναι δα και κανένα κορόιδο που μπορεί να πιαστεί «κώτσος» από τον καθένα.

Κανείς τότε δεν περίμενε πως σχεδόν δύο χρόνια μετά η ίδια αυτή ατάκα του Τραμπ θα αποτελούσε ενός είδους αυτοεκπληρούμενης προφητείας για τα μελλούμενα, για το ότι δηλαδή χάρη σε αυτήν ακριβώς την ευρυμάθεια του γύρω από τα φορολογικά κατατόπια, φέρεται να χρησιμοποίησε περίπλοκα τεχνάσματα, αλλά και να διέπραξε φορολογική απάτη, προκειμένου ο ίδιος και τα τέσσερα αδέλφια του να βοηθήσουν την επιχείρηση του πάτερ φαμίλια Φρεντ Τραμπ να αποφύγει την καταβολή φόρων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων για πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη έναν «τεράστιο όγκο φορολογικών δηλώσεων και εμπιστευτικών λογιστικών αρχείων», αλλά και συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους και συμβούλους του Φρεντ Τραμπ, αναφέρει πως μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτής πέρασε στον Ντόναλντ Τραμπ επειδή βοήθησε τους γονείς του να φοροδιαφύγουν, ιδρύοντας μαζί με τα αδέλφια του μια εικονική εταιρεία ώστε να αποκρύψουν δωρεές ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από τους γονείς τους.

O Ντόναλντ Τραμπ (δεύτερος από δεξιά) και τα αδέλφια του, μαζί με τα οποία ίδρυσε μια εικονική εταιρεία ώστε να αποκρύψουν δωρεές ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από τους γονείς τους, σύμφωνα με τους New York Times

Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίστηκε σε 200 και πλέον φορολογικές δηλώσεις του Φρεντ Τραμπ, των εταιρειών του και διαφόρων συνεταίρων και τραστ, οι γονείς του Τραμπ, Φρεντ και Μαίρη, μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων στα παιδιά τους. Δεδομένου ότι οι δωρεές και οι κληρονομιές φορολογούνταν με συντελεστή 55%, θα όφειλαν να καταβάλουν φόρους άνω των 550 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, σύμφωνα με τα αρχεία, η οικογένεια Τραμπ πλήρωσε μόλις το 5% εξ’ αυτών, ήτοι 52,2 εκατομμύρια. Άρα, από όλα αυτά προκύπτει ένα κέρδος που -σε τρέχουσες τιμές και με τις μεταβολές του πληθωρισμού- είναι ύψους 413 εκατ. δολαρίων που κατέληξε στις τσέπες του Πλανητάρχη.

Σημειωτέον δε, πως στα αρχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, τις οποίες ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα!

Φυσικά, αν κάτι τέτοιο ισχύει, αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι στα πλευρά» του Τραμπ, ο οποίος πλέον θα τεθεί υπό το μικροσκόπιο της εφορίας, της γνωστής κι αμείλικτης σε αυτά τα θέματα IRS.

Επίσης, θέτει εν αμφιβόλω και όλες τις προεκλογικές του δηλώσεις, όταν ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας παρουσιάστηκε με την γνωστή σε όλους αμετροέπεια του ως «ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που μπήκε στον κτηματομεσιτικό τομέα με μόνο ένα πολύ μικρό δάνειο από τον πατέρα του».

Ο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τον πατέρα του Φρεντ, την ημέρα της αποφοίτησης του

Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Γκαζάλ, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Φορολογίας και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι «οι καταγγελίες που περιέχονται στο άρθρο μελετώνται» από την υπηρεσία του και ότι «θα εξεταστούν όλες οι προσήκουσες οδοί έρευνας», ενώ η IRS ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, καθώς διίστανται οι απόψεις στα αμερικανικά ΜΜΕ σχετικά με το κατά πόσο αδικήματα που αφορούν σε φορολογική απάτη παραγράφονται ή όχι σε βάθος χρόνου.

Άμεση η απάντηση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος με τη σειρά του απάντησε ότι το δημοσίευμα ήταν «παραπλανητικό».

Σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς πρόσθεσε ότι «πριν από πολλές δεκαετίες, η IRS εξέτασε και ενέκρινε αυτές τις συναλλαγές».

Αλλά κι ο δικηγόρος του προέδρου, Τσαρλς Χάρντερ δήλωσε ότι ο πελάτης του «δεν είχε ουσιαστικά καμία ανάμειξη σε αυτά τα θέματα».

Ο δικηγόρος, που είχε ενημερωθεί από την εφημερίδα πριν δημοσιευθεί η έρευνα, σε γραπτή τοποθέτησή του υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί περί απάτης και φοροδιαφυγής είναι «100% λαθεμένοι και δυσφημιστικοί».

«Τις υποθέσεις αυτές διαχειρίζονταν άλλα μέλη της οικογένειας Τραμπ, που δεν ήταν ειδικοί οι ίδιοι και επομένως βασίζονταν απόλυτα σε (…) επαγγελματίες, ώστενα διασφαλίζεται η πλήρης συμμόρφωσή τους προς τον νόμο» είπε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...