362
Υγειονομικό προσωπικό δίνει οδηγίες στους πολίτες που περιμένουν να κάνουν τεστ σε πόλη της Κίνας (φωτογραφία αρχείου) | cnsphoto via REUTERS

Κίνα: Τεστ σε 13 εκατομμύρια κατοίκους της Σιάν μετά από… 42 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 11:18
Υγειονομικό προσωπικό δίνει οδηγίες στους πολίτες που περιμένουν να κάνουν τεστ σε πόλη της Κίνας (φωτογραφία αρχείου)
|cnsphoto via REUTERS

Κίνα: Τεστ σε 13 εκατομμύρια κατοίκους της Σιάν μετά από… 42 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 11:18

Η πόλη Σιάν στη βόρεια Κίνα, γνωστή για τον περίφημο θαμμένο στρατό των πολεμιστών από τερακότα, άρχισε την Τρίτη να κάνει διαγνωστικά τεστ και στα 13 εκατομμύρια των κατοίκων της, μετά τον εντοπισμό περίπου 40 κρουσμάτων της Covid-19.

Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι αρχές δεν θέλουν να αφήσουν τίποτε στην τύχη πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τις μαζικές μετακινήσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά (την 1η Φεβρουαρίου).

Η χώρα έχει σχεδόν εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020, χάρη σε μακροχρόνιες υποχρεωτικές καραντίνες κατά την άφιξη επισκεπτών, αυστηρά lockdown για δεκάδες εκατομμύρια πολίτες, μαζικά διαγνωστικά τεστ, εφαρμογές στα κινητά για την παρακολούθηση των μετακινήσεων και δραστικό περιορισμό των διεθνών πτήσεων.

Πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα στο έδαφός της, από το ξεκίνημα της πανδημίας, έφτασαν –μόλις– τα 100.000. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Η Κίνα συνεχίζει πάντως να αντιμετωπίζει τακτικά μικρές σποραδικές εστίες, που περιορίζονται μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

To υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη 42 νέους ασθενείς στη Σιάν. Με αυτούς, αυξάνεται σε 91 ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από τις 9 Δεκεμβρίου στην πόλη.

Οι αρχές έκλεισαν τα σχολεία και τα μεγάλα κλειστά κέντρα ψυχαγωγίας, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους κατοίκους να αποφεύγουν να βγαίνουν και να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες.

Το μουσείο που στεγάζει τον φημισμένο θαμμένο στρατό, το οποίο βρίσκεται μέσα στο μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, ανακοίνωσε ότι κλείνει χωρίς να ανακοινώσει ημερομηνία για την επαναλειτουργία του.

Ιατρικό προσωπικό με προστατευτικές στολές σε αγώνες ελκήθρου, δοκιμή για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου, την Τρίτη – REUTERS/Tingshu Wang

Η Κίνα εφαρμόζει από πέρυσι μια στρατηγική «μηδενικών κρουσμάτων» και οι διαγνωστικοί έλεγχοι εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ένα από τα μέτρα που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

Οι αρχές θέλουν κυρίως να αποφύγουν οποιαδήποτε μεγάλη εστία πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου), καθώς και τον συνωστισμό στις μεταφορές καθότι πλησιάζει το σεληνιακό νέο έτος (1η Φεβρουαρίου).

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι 1,19 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη κάνει δύο δόσεις εμβολίου στη χώρα. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 85% του κινεζικού πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...