573
Πολίτες στην Κοπεγχάγη περιμένουν στην ουρά για rapid test σε ειδικά σημεία που έχουν στηθεί στο κέντρο της πόλης | Shuttestock

Δανία: Ο πιο δύσκολος μήνας της πανδημίας μόλις ξεκίνησε

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2021, 18:56
Πολίτες στην Κοπεγχάγη περιμένουν στην ουρά για rapid test σε ειδικά σημεία που έχουν στηθεί στο κέντρο της πόλης
|Shuttestock

Δανία: Ο πιο δύσκολος μήνας της πανδημίας μόλις ξεκίνησε

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2021, 18:56

Σε μία χώρα που παρακολουθεί την εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού πιο στενά από οποιαδήποτε άλλη, τα μηνύματα για το μέλλον της πανδημίας δεν ήταν ποτέ πιο ανησυχητικά.

Τα κρούσματα της μετάλλαξη Ομικρον διπλασιάζονται σχεδόν κάθε δύο ημέρες. Η χώρα σπάει καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στο εργαστήριο που αναλύονται τα δείγματα για τις μεταλλάξεις, προστέθηκε μία καινούργια βάρδια, προκειμένου να προλάβουν τον όγκο της εργασίας. Και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νέο κύμα μόλις ξεκίνησε, όπως γράφει η Washington Post (WP).

Καθώς η Ομικρον φαίνεται να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα μιας νέας φάσης της πανδημίας του κορονοϊού, αρκετοί επιστήμονες και πολιτικοί από διάφορες χώρες, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Δανία, ώστε να είναι έτοιμοι για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Η απάντηση δυστυχώς δεν είναι αυτή που θα θέλαμε να ακούσουμε, καθώς ακόμα και σε μία χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ο κορονοϊός πρόκειται να βγει εκτός ελέγχου και οι επιστήμονες αναμένουν παρόμοιο μοτίβο σε πολλές χώρες του κόσμου.

«Ο επόμενος μήνας θα είναι η πιο δύσκολη περίοδος της πανδημίας», δήλωσε στην WP η Τάιρα Γκρόβε Κράουζ, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο State Serum της Δανίας.

Από τον Νοέμβριο, οπότε και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη Ομικρον, η μεγαλύτερη ελπίδα ήταν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μικρότερης έντασης νόσηση, παρόλο που η μεταδοτικότητά της ήταν υψηλότερη.

Ωστόσο, οι προβλέψεις από τη Δανία, δείχνουν ότι το κύμα πλημμυρίζει μία από τις πιο καλά εμβολιασμένες χώρες και, ακόμη και αν είναι μειωμένη η πίεση στο σύστημα υγείας, θα προκαλέσει πολύ μεγάλο πλήγμα.

Για να μείνει όρθιο το σύστημα υγείας της Δανίας, υπάρχουν πολλά εναλλακτικά πλάνα που έχουν δημιουργήσει πολιτικοί και επιστήμονες. Ωστόσο, η καθημερινή αυξημένη συρροή κρουσμάτων, θα μπορούσε να δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου κατάσταση.

Οι υπεύθυνοι επιστήμονες του Ινστιτούτου που αναλύουν τα δεδομένα, επιχειρούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο η Ομικρον, ισοδυναμεί με μερικά βήματα πίσω στην επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Ετσι, παρομοιάζουν τον κορονοϊό με πλημμύρα και περιγράφουν ότι τα εμβόλια σε προηγούμενες μεταλλάξεις είχαν λειτουργήσει ως δύο φράγματα, τα οποία προστάτευσαν το σύστημα υγείας.

Το ένα προέκυπτε από την ικανότητα των εμβολίων να μειώνουν τις πιθανότητες μόλυνσης, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την εξάπλωση του ιού. Το δεύτερο, από την ικανότητα των εμβολίων να μειώνουν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και θάνατο. Και τα δύο φράγματα είχαν κάποια κενά, αλλά εξασφάλιζαν ότι τα νερά της πλημμύρας δεν θα έφταναν ποτέ αρκετά ψηλά για να προκαλέσουν μαζική καταστροφή.

Τώρα όμως, το πρώτο φράγμα, όπως όλα δείχνουν, έχει αφαιρεθεί. Τα δεδομένα από τη Δανία δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου, είναι εξίσου ευάλωτα στη μόλυνση από την Ομικρον, όσο και οι ανεμβολίαστοι, όπως υπογραμμίζει η WP.

Οσοι πάλι έχουν κάνει ενισχυτική δόση, έχουν μεγαλύτερη προστασία (σημάδι ελπίδας), εντούτοις οι τρεις στους τέσσερις Δανούς δεν την έχουν κάνει ακόμη.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό πλέον ο καθένας να έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί και να κολλήσει. Είναι σαν το ένα προστατευτικό φράγμα να έχει πλέον τρύπες και το νερό να ρέει ανεξέλεγκτο.

Με απλά λόγια, είναι σαν να είναι πλήρως εμβολιασμένο όχι το 77% των πολιτών της χώρας που έχουν κάνει τις δύο δόσεις, αλλά μόνο το 27% που έχει κάνει και την τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι μετρήσεις και οι προβλέψεις της Δανίας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς εδώ και καιρό η χώρα έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης του κορονοϊού, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για φάσεις όπως αυτή, όπου η φύση του ιού αλλάζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...