506
Ντενγκ Γιουφένγκ και Σία σκύβουν για να αποφύγουν τις κάμερες παρακολούθησης του Πεκίνου. Το περιπολικό όμως (δεξιά) «μια χαρά» τους παρακολουθεί... | Υοutube

Πεκίνο: Με σλάλομ, ζιγκ ζαγκ και πήδους απέφυγαν τις κάμερες

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 17:30
Ντενγκ Γιουφένγκ και Σία σκύβουν για να αποφύγουν τις κάμερες παρακολούθησης του Πεκίνου. Το περιπολικό όμως (δεξιά) «μια χαρά» τους παρακολουθεί...
|Υοutube

Πεκίνο: Με σλάλομ, ζιγκ ζαγκ και πήδους απέφυγαν τις κάμερες

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 17:30

Πριν από λίγο καιρό ένας κινέζος καλλιτέχνης έδωσε μία παράσταση πρωτότυπη, εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη. Ο άνθρωπος κινήθηκε όλως περίεργα σε έναν δρόμο του Πεκίνου με μοναδικό σκοπό να αποφύγει τις κάμερες παρακολούθησης που έχει εγκαταστήσει το κράτος. Παρακινδυνευμένο, ομολογουμένως, το «καλλιτέχνημα», πόσο μάλλον όταν ο δρόμος λέγεται Λεωφόρος Χαράς. Χαράς εγκεκριμένης από το κράτος βέβαια, με σφραγίδες, βούλες και τζίφρες. Το όνομά του, Ντενγκ Γιουφένγκ.

Σε τέτοια θέματα, σχέσεων κράτους και λαού, τα νούμερα έχουν την αξία, αφού αυτά πάντα βοούν την αλήθεια. Μέχρι το 2018 υπήρχαν «μόνο» 200 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης σε όλη την Κίνα, αλλά μέχρι το τέλος του 2021 ο αριθμός τους θα έχει εκτοξευθεί στα 600 εκατομμύρια, όπως εκτιμούν τα διεθνή Μέσα, ίσως και παραπάνω. Αν κάνει κανείς τον υπολογισμό, οι κινεζικές κάμερες δεν θα κουραστούν και πολύ να «καρφώνουν», τζάμπα θα καίνε το ρεύμα, αφού πάνω-κάτω καθεμιά τους αντιστοιχεί σε 2,5 Κινέζους.

Διανομέας φαγητού συλλαμβάνεται από τις κάμερες που βλέπετε, σε δρόμο του Πεκίνου.  (EPA/WU HONG)

Στην επικίνδυνη παράσταση του 35χρονου γλύπτη Γιουφένγκ έλαβαν μέρος και άλλοι άνθρωποι. Η παράτολμη παρέα κινήθηκε αργά και προσεκτικά κατά μήκος του δρόμου, με σκυμμένα τα κεφάλια και κοιτώντας την άσφαλτο, ενώ ορισμένοι που τους έβλεπαν απαθανάτιζαν το δρώμενο με τις κάμερές τους.

Ο καλλιτέχνης προσπάθησε να δείξει πόσο δύσκολο είναι να αποφύγει κάποιος τις κάμερες στο Πεκίνο, ακόμη και αν κάνει σλάλομ και ζιγκ ζαγκ και πήδους και «έρπειν». Διότι στο Πεκίνο υπάρχουν ένα εκατομμύριο κάμερες παρακολούθησης και 5.000 ειδικευμένοι αστυφύλακες που είναι επιφορτισμένοι να τις βλέπουν σε 24ωρη βάση.

Κατασκευαστική… υπερπαραγωγή με κάμερες παρακολούθησης στην Τιενανμέν, ακριβώς απέναντι από το γιγάντιο πορτρέτο του Μάο (EPA/ROMAN PILIPEY)

Ο Γιουφένγκ, προτού παρουσιάσει την παράστασή του, μελέτησε επί δίμηνο τις κάμερες του δρόμου και τις γωνίες λήψης, το εύρος του φακού τους κ.λπ., ώστε να σχεδιάσει την ιδανική «τυφλή» διαδρομή, δηλαδή μία πορεία ασύλληπτη από τους φακούς (οι φωτογραφικοί εξαιρούνται). Ετσι επέλεξε στάση σώματος, κίνηση σώματος κ.λπ., όταν κατέληξε στο ασφαλές «μονοπάτι». Κατόπιν «στρατολόγησε» 12 άτομα, γείτονές του και τους μύησε στο σχέδιό του. Τον ακολούθησαν.

Τους πήρε δύο ώρες βέβαια για να διασχίσουν τον δρόμο, αλλά το «καλλιτέχνημα» πέτυχε. Οι κάμερες δεν τους έπιασαν. Είναι πολύ πιθανόν όμως να τους πιάσουν οι κανονικοί αστυφύλακες για τα περαιτέρω. Ο Γιουφένγκ, πάντως, είναι ευτυχής, αφού απέδειξε ό,τι ήθελε τέλος πάντων να αποδείξει: «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται πάντα» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του. Είπε, επίσης, ότι θέλει να επαναλάβει την παράστασή του και σε άλλες πόλεις, σε διάφορα μέρη του κόσμου, ώστε να δείξει στον κόσμο τι σημαίνει η εισβολή του κράτους στην ιδιωτική ζωή του οιουδήποτε.

Αυτό που είπε, περί άλλων πόλεων και σε όλον τον κόσμο, ήταν τελικώς πολύ έξυπνο: ίσως τον γλιτώσει από προβλήματα που όσο και αν «χοροπηδούσε» στη Λεωφόρο Χαράς ή όπου αλλού δεν θα απέφευγε. Η αναφορά του αυτή έδωσε ένα άλλοθι στο καθεστώς, του στυλ «και οι άλλοι τα ίδια κάνουν».

Δείτε ένα βίντεο από την πορεία του Γιουφένγκ και των γειτόνων του:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...