366
Πρωινός συνωστισμός στο μετρό του Πεκίνου, παρά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 | REUTERS/Josh Arslan

Κίνα: Τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα για είσοδο στη χώρα

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2022, 19:12
Πρωινός συνωστισμός στο μετρό του Πεκίνου, παρά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19
|REUTERS/Josh Arslan

Κίνα: Τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα για είσοδο στη χώρα

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2022, 19:12

Τέλος από τις 8 Ιανουαρίου στην υποχρεωτική καραντίνα για όσους φθάνουν στη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, καθώς από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν καταργηθεί τα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19 που ίσχυαν από το 2020.

Οπως ανέφερε η Επιτροπή Υγείας, από τον επόμενο μήνα οι ταξιδιώτες θα χρειάζεται να έχουν μόνο ένα αρνητικό τεστ, των τελευταίων 48 ωρών, ώστε να τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία του κόσμου που εξακολουθούσε να επιβάλλει καραντίνα στους νεοαφιχθέντες στη χώρα, έστω και αν τους τελευταίους μήνες το διάστημα απομόνωσης είχε μειωθεί. Σήμερα οι ταξιδιώτες υποχρεώνονται να μείνουν για πέντε ημέρες σε ξενοδοχείο και ακολουθούν άλλες τρεις ημέρες παρακολούθησης στο σπίτι. Μέχρι τον Ιούνιο η καραντίνα ανερχόταν σε δέκα ημέρες, ενώ  παλαιότερα έφτανε τις 21.

Η Επιτροπή Υγείας ανέφερε ότι πλέον δεν θεωρεί την Covid-19 «πνευμονία», αλλά «μεταδοτική» ασθένεια, λιγότερο επικίνδυνη.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ διέταξε τις Αρχές «να κατασκευάσουν ένα ανάχωμα» και «να προστατεύσουν τη ζωή» των πολιτών, αφού οι μολύνσεις αυξάνονται ραγδαία μετά την εγκατάλειψη των υγειονομικών μέτρων, στις 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλά κρεματόρια ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες παραλαμβάνουν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό πτωμάτων προς αποτέφρωση. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, δεν έχουν κάνει κάποια αναφορά στο γεγονός.

Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, ενώ είναι δύσκολο να βρει κανείς αντιγριπικά σκευάσματα στα φαρμακεία, καθώς η χώρα μαθαίνει να ζει με τον ιό.

«Πρέπει να οργανώσουμε μια πατριωτική εκστρατεία υγείας πιο στοχευμένη (…) και να οικοδομήσουμε ένα σταθερό ανάχωμα κατά της επιδημίας», είπε ο Σι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV.

Κατά τις εκτιμήσεις πολλών δυτικών μελετών, η άρση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο έως και 1 εκατ. ανθρώπων τους επόμενους μήνες.

Την Κυριακή το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι στο εξής δεν θα δημοσιοποιεί στατιστικά στοιχεία για την Covid-19.

Μέχρι πρόσφατα, τα τεστ PCR, που ήταν σχεδόν υποχρεωτικά, επέτρεπαν να παρακολουθείται με κάποια αξιοπιστία η επιδημία. Πλέον, όμως, οι ασθενείς κάνουν μόνοι τους το τεστ και σπανίως ενημερώνουν τις Αρχές για τα αποτελέσματα.

Με βάση τον επίσημο απολογισμό, μετά την άρση των μέτρων έχουν καταγραφεί στη χώρα μόνο έξι θάνατοι από Covid-19, αριθμό τον οποίο οι ειδικοί θεωρούν κατά πολύ υποτιμημένο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...