563
Ο Κίριλο Μπουντάνοφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Κίεβο τον Σεπτέμβριο | EPA/ROMAN PILIPEY

Κίεβο: Ο Μπουντάνοφ νέος υπουργός Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 09:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/2/2023 15:08
Ο Κίριλο Μπουντάνοφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Κίεβο τον Σεπτέμβριο
|EPA/ROMAN PILIPEY

Κίεβο: Ο Μπουντάνοφ νέος υπουργός Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 09:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/2/2023 15:08

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση έπειτα από την αποκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς στο υπουργείο του, θα αναλάβει άλλο κυβερνητικό αξίωμα, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο.

Νέος υπουργός Αμυνας θα αναλάβει ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR) Κίριλο Μπουντάνοφ, που θεωρείται από τους πιο αξιόπιστους αξιωματούχους στο Κίεβο.

Ο 37χρονος στρατηγός είχε προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια, την ημέρα, την ώρα και την έκταση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όταν ελάχιστοι πίστευαν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έστελνε τις δυνάμεις του και εκτός της επαρχίας του Ντονμπάς.

«Ο πόλεμος υπαγορεύει τις μετακινήσεις προσωπικού», έγραψε ο Νταβίντ Αραχάμια σε ανάρτησή του στο Telegram. «Οι καιροί και οι συνθήκες απαιτούν ενίσχυση και ανασυγκρότηση. Αυτό συμβαίνει τώρα και θα συμβεί και στο μέλλον. Ο εχθρός ετοιμάζεται για επίθεση. Εμείς ετοιμαζόμαστε να αμυνθούμε και να ανακτήσουμε ό,τι είναι δικό μας», πρόσθεσε.

Ο Αραχάμια δεν διευκρίνισε πότε θα αποχωρήσει ο Ρέζνικοφ από το υπουργείο και ποιο αξίωμα θα αναλάβει.

Λίγο νωρίτερα, στο καθημερινό διάγγελμά του, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, αλλά δεν έκανε κάποια αναφορά στην απομάκρυνση του υπουργού.

Πάντως τη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι η αντικατάσταση του Ρέζνικοφ δεν θα γίνει τελικά αυτή την εβδομάδα.

«Εν αναμονή του διορισμού των επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας. Οι αλλαγές προσωπικού στον τομέα της άμυνας δεν θα γίνουν αυτή την εβδομάδα», ανέφερε στο Telegram ο Αραχάμια.

Ούτε ο Ζελένσκι ούτε ο Ρέζνικοφ ή ο Μπουντάνοφ έχουν επιβεβαιώσει αυτή την αλλαγή.

Αλλη μία βουλευτής του προεδρικού κόμματος, η Μαριάνα Μπεζούγκλα, δήλωσε μέσω Facebook πως ο ανασχηματισμός «αναβλήθηκε μέχρι τα τέλη της εβδομάδας« στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση «αξιολογεί τους κινδύνους» που τίθενται από μια τέτοια αλλαγή ενώ ενισχύεται η ρωσική στρατιωτική πίεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Αραχάμια, ο Ρέζνικοφ θα διοριστεί υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών.

Ο Ρέζνικοφ δήλωσε ωστόσο πως δεν είναι ενήμερος για τυχόν διορισμό του στο υπουργείο Στρατηγικής Βιομηχανίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου ICTV.

Ουκρανική εφημερίδα είχε κατηγορήσει πριν λίγες ημέρες τον Ρέζνικοφ, ότι αγόρασε τρόφιμα για τον στρατό σε υπέρογκες τιμές, κάτι που ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά.

Οι καταγγελίες δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα, είχε απαντήσει ο υπουργός Αμυνας, υποσχόμενος ταυτόχρονα πλήρη διαφάνεια στην έρευνα που ανέφερε ότι διενεργείται.

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συνηθισμένο τεχνικό λάθος των προμηθευτών», είχε πει, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την τιμή που πληρώνει ο ουκρανικός στρατός για να προμηθεύεται αυγά.

Για αυτή την υπόθεση, είχε παραιτηθεί ο υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, που ήταν επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό του στρατεύματος με τρόφιμα και εξοπλισμό, επικαλούμενος «κατηγορίες των ΜΜΕ» για διαφθορά, τις οποίες το υπουργείο του και ο ίδιος δήλωσαν ότι είναι αβάσιμες.

Βρετανία: Περικυκλωμένη η Μπαχμούτ

Στο μεταξύ, τα στρατεύματα της Ρωσίας συνεχίζουν να σημειώνουν μικρές προόδους στην προσπάθειά τους να περικυκλώσουν την Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, την οποία προσπαθούν να κυριεύσουν εδώ και μήνες, ανέφερε την Κυριακή το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Οι δύο βασικές οδοί προς την πόλη στην ανατολική περιφέρεια Ντονέτσκ βρίσκονται πλέον υπό άμεση απειλή του ρωσικού πυροβολικού και άλλος ένας οδικός άξονας ελέγχεται από μισθοφόρους της Ομάδας Βάγκνερ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μολονότι «παραμένουν διαθέσιμες αρκετές εναλλακτικές επαρχιακές οδοί για τον ανεφοδιασμό» των ουκρανικών δυνάμεων, «η Μπαχμούτ είναι ολοένα και περισσότερο αποκομμένη», σύμφωνα με την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών των Βρετανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...