598
Συντρίμμια από ρωσικό πύραυλο σε δρόμο του Κιέβου, το μεσημέρι της Δευτέρας | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Κίεβο: Η πιο σφοδρή ρωσική επίθεση με drones από την αρχή του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 09:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/05/2024, 14:35
Συντρίμμια από ρωσικό πύραυλο σε δρόμο του Κιέβου, το μεσημέρι της Δευτέρας
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Κίεβο: Η πιο σφοδρή ρωσική επίθεση με drones από την αρχή του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 09:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/05/2024, 14:35

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 66 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι και πυραύλους που κατευθύνονταν στο Κίεβο τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας της ουκρανικής πρωτεύουσας. Νέα επίθεση σημειώθηκε στις 11 το πρωί.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 29 από τα 35 drones και 37 από τους 40 πυραύλους σε όλη τη χώρα και πρόσθεσε ότι η Μόσχα στοχοθέτησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές.

Εκρήξεις συντάραξαν την πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν νέα αεροπορική επιδρομή, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, τη 15η μέσα στον Μάιο.

«Πύραυλος καταρρίφθηκε κοντά στο Κίεβο», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο μέσω Telegram, διαβεβαιώνοντας πως η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εκρήξεις ακούστηκαν σε αρκετά προάστια, όπως η ιστορική συνοικία Ποντίλ, όπου συντρίμμια κατέπεσαν στην οροφή σπιτιού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που επικαλέστηκαν ο Κλίτσκο και η στρατιωτική διοίκηση Κιέβου, δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Εκρηξη στον ουρανό του Κιέβου τα ξημερώματα της Δευτέρας στη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης – REUTERS/Gleb Garanich

Η επίθεση με drones προκάλεσε επίσης κάποιες ζημιές στις υποδομές του λιμανιού της Οδησσού, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα.

«Απόψε, οι κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βασικές εγκαταστάσεις υποδομών στην Ουκρανία», εξαπολύοντας «έως 40 πυραύλους Κρουζ» από αεροπλάνα πάνω από την Κασπία Θάλασσα και «περίπου 35 drones» από τον Βορρά και τον Νότο, δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι.

Και νέα επίθεση το πρωί της Δευτέρας

Λίγες ώρες αργότερα, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν νέα αεροπορική επίθεση εναντίον του Κιέβου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός ανθρώπου.

Μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς, οι σειρήνες ήχησαν και πάλι σήμερα το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα, ακολουθούμενες από σειρά εκρήξεων γύρω στις 11:10 το πρωί.

«Εκρήξεις στην πόλη, σε συνοικίες του κέντρου», έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. «Η αντιαεροπορική άμυνα έχει ενεργοποιηθεί», πρόσθεσε από την πλευρά της η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ένας άνδρας τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Συντρίμμια πυραύλων έπεσαν σε τουλάχιστον τρεις συνοικίες στο βόρειο και τo ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας προκαλώντας την εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση.

«Ολοι οι (ρωσικοί) αεροπορικοί στόχοι επλήγησαν με επιτυχία από την αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε η πηγή αυτή, λέγοντας πως «οι Ρώσοι δείχνουν ξεκάθαρα πως σκοπεύουν να καταστρέψουν τον άμαχο πληθυσμό».

Ουκρανός πυροσβέστης σβήνει τη φωτιά σε σπίτι στο Κίεβο, που ξεκίνησε από πτώση drone τη Δευτέρα – Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Kyiv region/Handout via REUTERS

Νωρίτερα σήμερα, η διοίκηση της περιφέρειας Χμελνίτσκι, στη δυτική Ουκρανία, είχε δηλώσει πως στρατιωτική εγκατάσταση επλήγη από ρωσική επίθεση στη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας να εννοηθεί πως επρόκειτο για αποθήκες και στρατιωτικό αεροδρόμιο.

«Τα ρωσικά στρατεύματα έπληξαν πολλές εγκαταστάσεις μεταξύ των οποίων μία στρατιωτική στην περιοχή Χμελνίτσκι», ανέφερε στο Telegram.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για «πυρκαγιές σε αποθήκες καυσίμων» και στρατιωτικού εξοπλισμού και για τον διάδρομο προσγείωσης που υπέστη ζημιές.

Πρόκειται για μια πολύ σπάνια δημόσια δήλωση των ουκρανικών αρχών που δεν αποκαλύπτουν σχεδόν ποτέ τις στρατιωτικές απώλειές τους αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Πολλαπλές επιθέσεις την Κυριακή

Στο μεταξύ, η επίθεση του Σαββάτου προς Κυριακή χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ως τώρα στον πόλεμο. Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για έναν νεκρό και μία 35χρονη τραυματία στο Κίεβο και δύο νεκρούς στο Χάρκοβο.

Ο συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας ήχησε σε όλη την Ουκρανία και διήρκεσε για πέντε ώρες.

Οι Ουκρανοί κατέρριψαν 52 από τα 54 drones που έστειλαν οι Ρώσοι εναντίον τους, την ημέρα που η Ουκρανία γιόρταζε την ίδρυσή της πριν από 1.541 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...