928
Τα γραφεία της ΔΕΗ | IntimeNews

Κερδίζει το στοίχημα της ανάκαμψης η ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 19:25
Τα γραφεία της ΔΕΗ
|IntimeNews

Κερδίζει το στοίχημα της ανάκαμψης η ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 19:25

Για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο η ΔΕΗ ανακοίνωσε την Πέμπτη αυξημένη λειτουργική κερδοφορία. Συγκεκριμένα για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το επαναλαμβανόμενο EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 275,3 εκατ. ευρώ από 75,6 εκατ. το 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 51,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 318,4 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εξαμήνου, το επαναλαμβανόμενο EBITDA ανήλθε σε 457,3 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 448 εκατ. ευρώ από τα 9,3 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Σημειώνεται ότι η βελτίωση στη λειτουργική κερδοφορία επήλθε παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 11,7% από τα 2,3052 δισ. ευρώ πέρυσι στα 2,2496 δισ. ευρώ εφέτος.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, «τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του α΄ εξαμήνου 2020 για το σύνολο του Ομίλου ενισχύθηκαν από την επιστροφή € 44,8 εκατ. λόγω αναθεώρησης του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την BOTAS για τα έτη 2012-2019, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2020 έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πρόβλεψη για αποζημιώσεις προσωπικού ύψους € 16,3 εκατ…»

«Το γεγονός ότι η ΔΕΗ κατέγραψε κέρδη προ φόρων 55 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019 είχε ζημίες 318 εκατ. ευρώ είναι μια απτή απόδειξη όχι μόνο της προόδου της ΔΕΗ, αλλά και της συντονισμένης προσπάθειας που καταβλήθηκε γι’ αυτό τους τελευταίους 12 μήνες. Οι γκρίζες ημέρες των προηγούμενων ετών, αλλά ιδίως του 2019 είναι πίσω για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται με σοβαρότητα, αλλά και με ταχύτητα». Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2020 που ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι:

«-Ο νόμος 4643/2019 για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ (διευθυντικά στελέχη από την αγορά, διευκόλυνση προμηθειών, κατάργηση μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους) θέτει τις βάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιχείρησης.

-Η απολιγνιτοποίηση προχωρά με φροντίδα για τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες και με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα περιορίζει σημαντικά το προσωπικό και θα καλυφθεί από την ίδια τη ΔΕΗ, χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων και των ασφαλιστικών ταμείων.

-Μια “πράσινη” ΔΕΗ γεννιέται. Έχουν ήδη υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες για έργα ΑΠΕ με μια σειρά εταιρειών. Ενώ η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά στην ηλεκτροκίνηση, δημιουργώντας δίκτυο φορτιστών σε όλη τη χώρα.

-Τέλος, ξεκινά σε δυο μήνες η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας) που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη. Στόχος η περαιτέρω ταμειακή ενίσχυση, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ αλλάζει και μαζί της και η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα. Δεν σταματάμε την προσπάθεια. Την συνεχίζουμε και την εντείνουμε».

ΔΕΗ: Κέρδη 51,2 εκατ. στο εξάμηνο, έναντι ζημιών 318,4 εκατ. ευρώ

Κέρδη προ φόρων ύψους 51,2 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε η ΔΕΗ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι ζημιών 318,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν στα 457,3 εκατ. από 9,3 εκατ. το α’ εξάμηνο 2019, ενώ η πρόβλεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση, είναι πως στο τέλος του χρόνου τα λειτουργικά αποτελέσματα θα υπερβούν τον στόχο και θα κινηθούν μεταξύ 850 και 900 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη πως η επιχείρηση πραγματοποίησε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας με επαναλαμβανόμενο EBITDA 275,3 εκατ. ευρώ το β ́ τρίμηνο 2020 (από 75,6 εκατ. το β ́ τρίμηνο 2019).

Σε σχέση με τις επιπτώσεις του κορονοϊού, η ΔΕΗ σημειώνει πως «δεν φαίνεται να προκύπτουν για τον Όμιλο και τη Μητρική Εταιρεία αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από τα μέχρι τώρα μέτρα για τη μη διάδοση του Covid-19. Αντίθετα, προκύπτει αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας λόγω σημαντικής μείωσης των δαπανών του ενεργειακού ισοζυγίου, που υπερκαλύπτει τη μείωση του κύκλου εργασιών, ενώ παράλληλα αντισταθμίζει και την αρνητική επίπτωση της καθυστέρησης των εισπράξεων από πελάτες».

Η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το α ́ εξάμηνο 2020 μειώθηκε κατά 7% ενώ το β ́τρίμηνο 2020, η μείωση ήταν 12,7 %.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α ́ εξαμήνου 2020, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε:

«Το β ́ τρίμηνο του 2020 ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικής λειτουργικής κερδοφορίας με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να ανέρχεται σε 275,3 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την θετική τάση των δύο προηγούμενων τριμήνων. Για το σύνολο της περιόδου, το EBITDA διαμορφώθηκε σε 457,3 εκατ. ευρώ, απόδοση η οποία μάς κάνει να πιστεύουμε ότι θα υπερβούμε τον στόχο που έχουμε θέσει για το σύνολο του έτους, με την λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στην περιοχή των 850- 00 εκατ. ευρώ. Η μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω της μείωσης της τιμής χονδρεμπορικής αγοράς και του φυσικού αερίου συνεχίστηκε, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 234 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων ταμειακών διαθεσίμων.

Παρά τις θετικές οικονομικές επιδόσεις, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, ειδικά στο τρέχον πρωτόγνωρο περιβάλλον. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid19 λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία του προσωπικού μας, αλλάζουμε και εκσυγχρονίζουμε το μοντέλο εξυπηρέτησης των πελατών μας, εισάγοντας νέες υπηρεσίες και προϊόντα, ενώ θωρακίζουμε παράλληλα την εταιρεία επιταχύνοντας το πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού και εξασφαλίζοντας νέες πηγές ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη υπογραφή νέας γραμμής χρηματοδότησης 160 εκατ. ευρώ με την EBRD, καθώς και η προώθηση των συναλλαγών τιτλοποίησης απαιτήσεων, οι οποίες αθροιστικά αναμένεται να ενισχύσουν την ρευστότητα κατά 500 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες, συναλλαγές οι οποίες αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ από διεθνώς αναγνωρισμένους επενδυτές για την στρατηγική που έχουμε επιλέξει και ακολουθούμε.

Συνεχίζουμε την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας με την προώθηση της κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη, την απόσυρση των μονάδων»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...