879
Η Κέρι Κένεντι στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, σε προεκλογική εκδήλωση του περασμένου μήνα στη Φιλαδέλφεια | Drew Hallowell/Getty Images

Κένεντι εναντίον Κένεντι: Η εκστρατεία της Κέρι κατά του Ρόμπερτ Τζούνιορ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 09:40
Η Κέρι Κένεντι στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, σε προεκλογική εκδήλωση του περασμένου μήνα στη Φιλαδέλφεια
|Drew Hallowell/Getty Images

Κένεντι εναντίον Κένεντι: Η εκστρατεία της Κέρι κατά του Ρόμπερτ Τζούνιορ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 09:40

Τα μέλη της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας στις ΗΠΑ εναντιώνονται δημοσίως στην υποψηφιότητα του πιο γνωστού Κένεντι της γενιάς του – και υποστηρίζουν μαζικά την επανεκλογή του προέδρου Μπάιντεν. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την ενδοοικογενειακή κόντρα έχει αναλάβει η αδελφή του υποψηφίου, Κέρι Κένεντι.

Την ώρα που ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ αναδεικνύεται σε σκεπτικιστή για τα εμβόλια ενάντια στην Covid-19 και σε φορέα θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τη δολοφονία του πατέρα του, η αδελφή του αναλαμβάνει την ευθύνη της απομάκρυνσης της –κατά τα άλλα, παραδοσιακά ενωμένης– οικογένειας από τις πολιτικές φιλοδοξίες του αγαπημένου της αδελφού.

Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι ο άχαρος ρόλος που έχει αναλάβει για λογαριασμό της οικογένειας η Κέρι, πηγάζει από τη στοργή που αισθάνεται προς τον αδελφό της από την εποχή που έπαιζαν ως παιδιά στους αχανείς κήπους του οικογενειακού αγροκτήματος Χίκορι Χιλ, στη Βιρτζίνια – και από την απογοήτευση που νιώθει για αυτόν σήμερα.

Υπάρχει, φυσικά, και η πολιτική παράμετρος. Η οικογένεια, που παραδοσιακά παίζει πρωτεύοντα ρόλο στα τεκταινόμενα στο Δημοκρατικό Κόμμα, φοβάται ότι η υποψηφιότητα του Τζούνιορ απειλεί την επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν, και δεν θέλει με τίποτα να επωμιστεί την ευθύνη της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – που ελλοχεύει αν ο πρωτότοκος γιος του Μπόμπι αποσπάσει αρκετές ψήφους από το κομματικό «στρατόπεδο» στις κάλπες του Νοεμβρίου.

«Λατρεύω τον Μπόμπι και όλη αυτή η κατάσταση με πληγώνει βαθιά», είπε πρόσφατα η Κέρι σε συνέντευξή της. Αλλά η απόφασή της να ηγηθεί της εκστρατείας ενάντια στον αδελφό της αντικατοπτρίζει και την ανησυχία της για την κληρονομιά του Robert F. Kennedy Human Rights – της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ιδρύθηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα της, και της οποίας ηγείται εδώ και 15 χρόνια.

Ως πρόεδρός της, έχει υπερασπιστεί υποθέσεις για τις οποίες αγωνίστηκε ο αείμνηστος Μπόμπι – τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση των ανισοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη και την υπεράσπιση των μεταναστών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θέσεις που έχει ασπαστεί ο αδελφός της –ιδιαίτερα η αντίθεσή του στον εμβολιασμό κατά της Covid– έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αποστολή του Ιδρύματος.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. αρνείται να σχολιάσει τη στάση των μελών της οικογενείας του εναντίον της υποψηφιότητάς του. Στην επέτειο των 56 χρόνων από τη δολοφονία του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι στο Λος Αντζελες, η 64χρονη Κέρι Κένεντι ισχυρίζεται ότι πολλοί νέοι άνθρωποι αδυνατούν πλέον να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο που μοιράζονται το ίδιο όνομα. «Υπάρχει τεράστια σύγχυση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει στους New York Times.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπους ιδεολόγους της πολιτικής «δυναστείας» των Κένεντι, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, Ρόμπερτ Τζούνιορ, ενστερνίζεται σειρά σκοτεινών θεωριών συνωμοσίας στην πολιτική  πλατφόρμα του (REUTERS/Kevin Mohatt)

Επισημαίνει ότι συχνά αναγκάζεται να διευκρινίσει τις διαφορές ανάμεσα στις θέσεις του ιδρύματος και του αδελφού της σε θέματα όπως «η ασφάλεια των εμβολίων, ο ρόλος του HIV στην πρόκληση του AIDS, ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι είναι τρανς και ο ρόλος που παίζουν οι πλατφόρμες στην παραπληροφόρηση».

Τους φόβους για τον πιθανό αντίκτυπο της υποψηφιότητας του αδελφού της συμμερίζεται σχεδόν όλη η οικογένειά της, με εξαίρεση το νεαρότερο παιδί του Μπόμπι. Ο Ντάγκλας Κένεντι δεν υποστηρίζει την αποστασιοποίηση της οικογένειας από τον Τζούνιορ, κυρίως λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας, ως ανταποκριτής του συντηρητικού καναλιού Fox News, που στηρίζει λυσσαλέα την τρίτη υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία.

Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν ανησυχούν πραγματικά ότι η βαρύτητα του επωνύμου που κουβαλά ο Τζούνιορ μπορεί να κοστίσει Δημοκρατικές ψήφους και να στείλει τον Τραμπ ξανά στο Λευκό Οίκο. Εχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν την Κέρι ως κεντρική ομιλήτρια σε σημαντικές πολιτείες που καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Εχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση της καμπάνιας Μπάιντεν», λέει ευθέως η ίδια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κέρι Κένεντι βρίσκεται στα φώτα της πολιτικής δημοσιότητας. Το 1990 παντρεύτηκε τον Αντριου Κουόμο –πριν εκείνος εκλεγεί κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης– σηματοδοτώντας τον πολιτικό «γάμο» δύο εκ των διασημότερων φιλελεύθερων «τζακιών» του Δημοκρατικού Κόμματος. Το διαζύγιό τους 15 χρόνια αργότερα απασχόλησε τα ταμπλόιντ έντυπα της εποχής και η Κέρι δεν ξαναπαντρεύτηκε.

Επτά χρόνια μετά τη διάλυση του γάμου της, η Κέρι Κένεντι συνελήφθη με την κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρεια ουσιών στη βόρεια κομητεία της Νέας Υόρκης, Γουέστσεστερ. Ισχυρίστηκε ότι είχε πάρει κατά λάθος ένα υπνωτικό χάπι πριν μπει στο αυτοκίνητό της και οι ένορκοι την αθώωσαν σε λιγότερο από μία ώρα συνεδρίασης – αλλά βρέθηκε ξανά στα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ.

Από τότε παρέμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι σήμερα – που αποφάσισε να βγει μπροστά για να σώσει την κληρονομιά της οικογένειάς της από τον εκκεντρικό αγαπημένο της αδελφό. Μετά τον θάνατο του τελευταίου αδελφού των δολοφονημένων Κένεντι, του Τεντ, το 2009, ο τελευταίος εκπρόσωπος της οικογένειας στην ενεργό πολιτική ήταν ο εγγονός του Μπόμπι, Τζόζεφ Κένεντι ο Τρίτος, που θήτευσε της Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι το 2020.

Από τότε, τρία μέλη της οικογένειας ανέλαβαν πόστα πρεσβευτών έπειτα από αναθέσεις του προέδρου Μπάιντεν. Η Βικτόρια Ρέτζι Κένεντι, δεύτερη σύζυγος του Τεντ, έγινε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αυστρία το 2021, η κόρη του Τζον, η Κάρολαϊν, ανέλαβε τα ηνία της πρεσβείας στην Αυστραλία το 2022, και ο πρώην βουλευτής Τζόζεφ Κένεντι ο Τρίτος τοποθετήθηκε ως «ειδικός απεσταλμένος στη Βόρεια Ιρλανδία» του Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...