192
Ενα παιδί στο Μεξικάλι του Μεξικού κοιτά μέσα από το τείχος που το χωρίζει από το Καλέξικο της Καλιφόρνιας | REUTERS

«Καταφύγιο» για τους μετανάστες η Καλιφόρνια με δικαστική απόφαση κατά του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 12:00
Ενα παιδί στο Μεξικάλι του Μεξικού κοιτά μέσα από το τείχος που το χωρίζει από το Καλέξικο της Καλιφόρνιας
|REUTERS

«Καταφύγιο» για τους μετανάστες η Καλιφόρνια με δικαστική απόφαση κατά του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 12:00

Η Καλιφόρνια ήταν και παραμένει «καταφύγιο» και με τη νομική χρήση του όρου, για τους μετανάστες με τη βούλα του δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο.

Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι της πολιτείας δεν έχουν μία υποχρέωση να συνεργάζονται με τις ομοσπονδιακές Αρχές, σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση.

Είναι η δεύτερη δικαστική νίκη για την πολιτεία, παραδοσιακά προπύργιο των Δημοκρατικών, κατά της κυβέρνησης Τραμπ, για το μεταναστευτικό.

Το εφετείο επιβεβαίωσε το καθεστώς της Καλιφόρνιας ως «καταφύγιο».

Δικαστήριο του Σακραμέντο είχε λάβει αντίστοιχη απόφαση τον Ιούλιο του 2018, όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ασκήσει έφεση.

Τρεις δικαστές εφετείου του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισαν ομόφωνα ότι η νομοθεσία που περιορίζει τη συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας της Καλιφόρνιας και των ομοσπονδιακών αρχών είναι σύννομη.

Η νομοθεσία αυτή «εμποδίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόζει τη μεταναστευτική νομοθεσία», δήλωσε ο δικαστής Μίλαν Σμιθ, τονίζοντας «ωστόσο» ότι η Καλιφόρνια έχει το δικαίωμα να την εφαρμόζει.

Η 10η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προβλέπει ότι όσες αρμοδιότητες δεν ανήκουν ξεκάθαρα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι στη δικαιοδοσία των πολιτειών.

Η πολυπληθέστερη και πλουσιότερη πολιτεία των ΗΠΑ, όπου οι ισπανόφωνοι αποτελούν τη μεγαλύτερη δημογραφική ομάδα, έχει εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κυρίως για θέματα μετανάστευσης και περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...