577
| Alexandros Michailidis / SOOC

Καραμανλής και Παυλόπουλος «σώζουν» Τσίπρα;

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 9 Ιανουαρίου 2016, 13:17

Καραμανλής και Παυλόπουλος «σώζουν» Τσίπρα;

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 9 Ιανουαρίου 2016, 13:17

Την παραμονή της εκλογής του νέου αρχηγού της ΝΔ, μια εντυπωσιακή φημολογία «σαρώνει» στο πολιτικό – και δημοσιογραφικό – παρασκήνιο. Σύμφωνα με αυτήν, έχει ήδη συναφθεί μια μεγάλης έκτασης «συμμαχία» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των «καραμανλικών» της ΝΔ, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει ο «καραμανλικός» Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει εν αγνοία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Oπως σε κάθε φημολογία, έτσι και σε αυτήν εμπεριέχονται αλήθειες, αλλά και υπερβολές. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ερώτημα είναι, αυτή τη στιγμή, αν και πώς επηρεάζονται οι εξελίξεις στη ΝΔ και τι σημαίνουν όλα αυτά για τον -όποιο- αυριανό αρχηγό της.

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, πρέπει πρώτα να δούμε αν, όντως, υφίσταται η φημολογούμενη «συμμαχία», για την οποία μάλιστα έγινε λόγος την Παρασκευή και στη Βουλή (εδώ). Ορισμένα σημάδια υπάρχουν από καιρό.

Ορισμένες κινήσεις και παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας επικρίθηκαν ως μεροληπτικές υπέρ της κυβέρνησης, ενώ η θέση του επιβάλλει ουδετερότητα.

Για παράδειγμα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα ενωμένος, προσήλθε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για το Χρέος (της Ζωής Κωνσταντοπούλου), την περίοδο που ακόμα η κυβέρνηση μιλούσε για επαχθές και επονείδιστο χρέος και ζητούσε τη διαγραφή του (σήμερα όλα αυτά έχουν ξεχαστεί). Οταν η πρώην Πρόεδρος της Βουλής συγκρούστηκε με τον Πρωθυπουργό, κατηγόρησε τον κ. Παυλόπουλο για αντιθεσμική συμπόρευση με την κυβέρνηση.

Οταν οργίαζαν οι φήμες για τακτικές συναντήσεις Τσίπρα – Καραμανλή, ο πρώην Πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να το διαψεύσει, μέσω «κύκλων» του, ως συνήθως. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας η σταθερή απάντηση είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος κινείται αυστηρά στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα

Δεύτερο παράδειγμα, η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το PSI «κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία», θέση ταυτόσημη με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση αυτή έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης της ΝΔ (Σαμαρά) ότι με το PSI έγινε η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην παγκόσμια οικονομική ιστορία (εδώ).

Ορισμένα από τα πρόσωπα που προτείνονται από την κυβέρνηση για το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θεωρούνται «καραμανλικοί» και η φημολογία λέει ότι υποδείχτηκαν από τον κ. Παυλόπουλο.

Ανάλογες φήμες φέρουν τον κ. Παυλόπουλο ή τον κ. Καραμανλή να έχουν συμβάλει στην αποδοχή εκ μέρους εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ-Φέσσας, ΕΣΕΕ-Κορκίδης) της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ το διέψευσε.

Στο προηγούμενο διάστημα υπήρξαν και κάποιες άλλες ενδείξεις. Για παράδειγμα, ο «καραμανλικός» υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προκάλεσε εντύπωση με  τη δήλωσή του ότι ο κ. Τσίπρας είναι «εθνάρχης της Αριστεράς», παραλληλίζοντάς τον με τον «εθνάρχη της Δεξιάς» Κωνσταντίνο (όχι Κώστα…) Καραμανλή.

Τις προάλλες, όταν οργίαζαν οι φήμες για τακτικές συναντήσεις Τσίπρα – Καραμανλή, ο πρώην Πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να το διαψεύσει, μέσω «κύκλων» του, ως συνήθως. Από δε την Προεδρία της Δημοκρατίας η σταθερή απάντηση είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος κινείται αυστηρά στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα και οι όποιες παρεμβάσεις του γίνονται υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Πώς επιδρούν αυτά στις εσωτερικές εξελίξεις στη ΝΔ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να τις υιοθετήσει, αλλά έχει ως μοτίβο ότι, αν εκλεγεί αρχηγός, θα εκλείψουν οι «βαρονίες» (σαφής αιχμή για τους «καραμανλικούς»). Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος προφανώς αντιλαμβάνεται ότι η φημολογία περί «καραμανλικών του ΣΥΡΙΖΑ» μπορεί να βλάψει την υποψηφιότητά του, δήλωσε πρόσφατα «εμένα με λένε Μεϊμαράκη».

Πάντως, η αλήθεια ή μη αυτής της φημολογίας αναμένεται αποκαλυφθεί μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, όταν ο κ. Μεϊμαράκης ή ο κ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθούν να αντιπαρατεθούν μετωπικά με τον κ. Τσίπρα. Τότε θα φανεί αν υφίσταται αυτή η ιδιότυπη συμμαχία «καραμανλικών» (της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ) και με ποιες επιδιώξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...