577
Στιγμιότυπο από την επίμαχη συνεδρίαση της Επιτροπής της βουλής για τον διορισμό του ΔΣ της ΔΕΚΟ χωρίς αντικείμενο... | INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι διορισμοί του Μαξίμου προκαλούν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2016, 18:32
Στιγμιότυπο από την επίμαχη συνεδρίαση της Επιτροπής της βουλής για τον διορισμό του ΔΣ της ΔΕΚΟ χωρίς αντικείμενο...
|INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι διορισμοί του Μαξίμου προκαλούν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2016, 18:32

Η μία πολιτική κρίση πίσω από την άλλη για την κυβέρνηση, έστω κι αν πρόκειται για πράγματα που έχουν ξαναγίνει αρκετές φορές. Τόσο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τον τελευταίο χρόνο, όσο κι από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, παλαιότερα. Ο λόγος -ποιος άλλος;- το κομματικό κράτος και οι διορισμοί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στη Βουλή συνεδρίασε το μεσημέρι η αρμόδια Επιτροπή για τον διορισμό των μελών του ΔΣ της νέας εταιρείας που φέρει τον τίτλο «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ». Πρόκειται για την εταιρεία που είχε απασχολήσει κόμματα, ΜΜΕ και πολίτες και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης είχε υπογράψει τον διορισμό των μελών του ΔΣ της, εγκρίνοντας –μάλιστα- μετοχικό κεφάλαιο που έφτανε στο ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο καταβάλλει το Δημόσιο. Ωστόσο, το ζήτημα δημιουργείται με βάση τον σκοπό της επιχείρησης, ο οποίος… δεν υπάρχει.

Κι αυτό γιατί η ΔΕΠΕΝΕ έχει υποχρέωση την κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος όχι μόνο έχει «παγώσει», αλλά τίποτα δεν δείχνει πως θα γίνει. Η σύσταση της εταιρείας είχε αποφασιστεί όταν τα έργα του αγωγού είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν, ωστόσο με την κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας να παραμένει τεταμένη, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο.

Ενα εκατομμύριο ευρώ μετοχικό κεφάλαιο για μία εταιρεία που δεν έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και με ΔΣ στο οποίο συμμετέχει ως διευθύνων σύμβουλος σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Πλέον, προκύπτει κι ένα άλλο ζήτημα. Μέσα στο ΔΣ της εταιρείας εμφανίζεται και ο σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ! Πρόκειται για τον σύζυγο της Χαράς Καφαντάρη, Αργύρη Αργυρίου.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος ανήκει στη συμπολίτευση και στο παρελθόν έχει υπερασπιστεί σθεναρά τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ πέταξε… σπόντα και ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν συγγενικά πρόσωπα πολιτικών. «Σε αυτό το κομμάτι, το συγγενικό, πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί… Είναι λίγο θέμα!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής Β’ Αθηνών / photo: Γιάννης Λιάκος@intimenews

Και δεν είναι μόνο ο κ. Παπαχριστόπουλος. Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ επικρίνουν την κυβέρνηση για την επιλογή της. Από την πλευρά της Συγγρού, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως «η ένσταση είναι επί της αρχής για τη σύσταση της εταιρείας» και συμπλήρωσε πως δεν βλέπει «ποια προστιθέμενη αξία μπορεί να έχει μία τέτοια επιλογή». Από την πλευρά του Κινήματος, ο Γιάννης Μανιάτης μίλησε σε πιο υψηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο», αφού το έργο θα μπορούσε να έχει αναληφθεί από τη ΔΕΠΑ, «η οποία έχει και διαπραγματευτική εμπειρία». «To Ποτάμι συγχαίρει τη βουλευτή του Σύριζα κυρία Χαρά Καφαντάρη για το διορισμό του συζύγου της κ. Α. Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Παραλλήλως, συγχαίρει τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την τολμηρή αξιοκρατική επιλογή του», σχολιάζει ειρωνικά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη σε ανακοίνωσή του.

Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης επιχείρησε να δικαιολογήσει την ενεργοποίηση της εταιρείας, μιλώντας για τις ενεργειακές ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Υποστήριξε ότι η επιθυμία της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού παραμένει ισχυρή ενώ σημείωσε ότι ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Ιταλία για την συμμετοχή στο συνολικό πρότζεκτ.

«Υπάρχουν δηλώσεις – και μετά την πτώση του αεροσκάφους- του προέδρου Πούτιν για την αναγκαιότητα του έργου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «η εταιρεία θα στεγάζεται στο υπουργείο, θα χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα και το ρεύμα του υπουργείου. Δεν θα έχουμε σπατάλη. Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι από τους προνομιακούς συνομιλητές της Ρωσίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...