444
Ο Σέρτζιο Λεόνε με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο (αριστερά) στην προετοιμασία της ταινίας «Κάποτε στην Αμερική» (1984) | Cineteca di Bologna

Κάποτε στον κόσμο του Σέρτζιο Λεόνε

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2018, 02:25
Ο Σέρτζιο Λεόνε με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο (αριστερά) στην προετοιμασία της ταινίας «Κάποτε στην Αμερική» (1984)
|Cineteca di Bologna

Κάποτε στον κόσμο του Σέρτζιο Λεόνε

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2018, 02:25

Ο Σέρτζιο Λεόνε (1929-1989) έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου ως σκηνοθέτης των περίφημων «σπαγγέτι γουέστερν». Ηταν η ιταλική απάντηση στο κλασικό αμερικανικό είδος, για αυτό άλλωστε πήραν και αυτό το ιδιαίτερο όνομα που παραπέμπει σε λαχταριστή μακαρονάδα. Ο πατέρας του, Βιτσέντζο Λεόνε, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του ιταλικού σινεμά, ορκισμένος σινεφίλ και υπέγραφε τις ταινίες του με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Ρομπέρτο Ρομπέρτι». Η μητέρα του ήταν ηθοποιός.

Αποψη της έκθεσης, με όλη την παλιοπαρέα: «ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» (La Cinémathèque française)

Το μήλο λοιπόν ήταν φυσικό να πέσει κάτω από τη μηλιά και ο Σέρτζιο Λεόνε κατάφερε να αφήσει ως κληρονομιά μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του σινεμά, αν φυσικά το αγαπημένο σου είδος είναι τα φιλμ με οργισμένους, εκδικητικούς άνδρες που λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα.

Ο Σέρτζιο Λεόνε ρίχνει κέτσαπ, δηλαδή κινηματογραφικό αίμα, στο όνομα της κινηματογραφικής αληθοφάνειας (Cineteca di Bologna)

Η Ταινιοθήκη της Γαλλίας φιλοξενεί ως τις 27 Ιανουαρίου του 2019 μία πολύ ενδιαφέρουσα ρετροσπεκτίβα της ζωής και του έργου του Λεόνε, με τίλο «Once upon a time Sergio Leone».

Από προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα του ιταλού σκηνοθέτη έως απολαυστικές φωτογραφίες από τα παρασκήνια των γυρισμάτων με τον ίδιο να περιλούζει ηθοποιούς και κομπάρσους με κέτσαπ για να αποδώσει στα πλάνα του την εικόνα του πηχτού αίματος, η έκθεση αυτή που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ταινιοθήκη στην Μπολόνια, προσφέρει στον επισκέπτη μία συναρπαστική περιήγηση σε ένα σύμπαν με καουμπόικες μπότες και θανατηφόρες ατάκες.

Το εμβληματικό πόντσο που φορούσε ο Κλιντ Ιστγουντ στην ταινία «Για μια χούφτα δολάρια» (La Cinémathèque française)

Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση, έχει το διάσημο πόντσο που φορούσε ο Κλιντ Ιστγουντ στην ταινία «Για μια χούφτα δολάρια». Το συγκεκριμένο γουέστερν τον έκανε γνωστό παγκοσμίως.

Αφίσες, όπλα, φωτογραφίες και μακέτες σκηνικών: η χαρά του σπαγγέτι γουέστερν! (La Cinémathèque française)

«Για μια χούφτα δολάρια», «Μονομαχία στο Ελ Πάσο», «Κάποτε στη Δύση», «Κάποτε στην Αμερική» είναι μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του Λεόνε. Από αυτή τη ρετροσπεκτίβα, που έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών, δεν θα μπορούσε να λείπει η αριστουργηματική μουσική του Ενιο Μορικόνε.

Ο Σέρτζιο Λεόνε δίνει σκηνοθετικές οδηγίες στον Ρόμπερτ ντε Νίρο, στα γυρίσματα της ταινίας «Κάποτε στην Αμερική», το 1984

Με άλλα λόγια, περιδιαβαίνεις στους διαδρόμους της έκθεσης και νιώθεις από στιγμή σε στιγμή ότι θα έρθεις αντιμέτωπος με τον χειρότερο εχθρό σου. Ή τον πιο δυνατό σου σύμμαχο!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...