631
Ο γεναιόδωρος πάτερ φαμίλιας και οι αποδέκτες των δισ. Από αριστερά, σαν το ρολόι, η Γκρέις, η Ελίζαμπεθ, ο Τζέιμς, ο Λάκλαντ, η Προύντενς και η Κλόουι | CreativeProtagon

$2 δισ. για κάθε παιδί του από τον μπαμπά Μέρντοκ

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2018, 09:45
Ο γεναιόδωρος πάτερ φαμίλιας και οι αποδέκτες των δισ. Από αριστερά, σαν το ρολόι, η Γκρέις, η Ελίζαμπεθ, ο Τζέιμς, ο Λάκλαντ, η Προύντενς και η Κλόουι
|CreativeProtagon

$2 δισ. για κάθε παιδί του από τον μπαμπά Μέρντοκ

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2018, 09:45

Μπορεί ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς να ανακοίνωσαν ότι δεν θα αφήσουν (σχεδόν) τίποτα στα παιδιά τους, οι απόγονοι του Ρούπερτ Μέρντοκ, ωστόσο, θα έχουν σίγουρα μια πιο άνετη, τουλάχιστον από οικονομικής άποψης, ζωή. Οχι ότι ανησυχούσαν ιδιαίτερα, καθώς ο ζάπλουτος πατέρας τους, τους είχε ήδη προικίσει με εκατοντάδες εκατομμύρια. Σύντομα, ωστόσο, τα έξι παιδιά του, οι δύο γιοι και οι τέσσερις θυγατέρες που απέκτησε από τρεις διαφορετικούς γάμους, πρόκειται να λάβουν από δύο δισεκατομμύρια δολάρια έκαστο. Χάρη στη διάσπαση της μιντιακής αυτοκρατορίας του Μέρντοκ και την πώληση των επιχειρήσεών του που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας στη Walt Disney.

Τον λογαριασμό έκαναν οι Financial Times, ξεκινώντας από το 17% της 21st Century Fox που ανήκει στο Μέρντοκ και ελέγχεται από το Murdoch Family Trust. Η αξία του εν λόγω ποσοστού ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα 71,3 δισεκατομμύρια που προσφέρει συνολικά η Disney για την εξαγορά της 21st Century Fox.

Δίνοντας αυτό το ποσό o αμερικανικός κολοσσός της ψυχαγωγίας θα αποκτήσει τα κινηματογραφικά στούντιο της Foχ, το δίκτυο των καλωδιακών καναλιών που διαθέτει καθώς και το ασιατικό τηλεοπτικό δίκτυο StarTV. Στη Disney πρόκειται να περάσει επίσης το 39% που κατέχει ο Μέρντοκ στο Sky, το οποίο η Disney συμφώνησε να πουλήσει, στη συνέχεια, στην Comcast, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής συνδρομητικών καναλιών στις ΗΠΑ, η οποία εξαγόρασε πρόσφατα το υπόλοιπο 61% του πανευρωπαϊκού συνδρομητικού τηλεοπτικού δικτύου.

Στην κατοχή της οικογένειας Μέρντοκ θα παραμείνει, ωστόσο, και το ποσοστό της στη News Corp, τον εκδοτικό όμιλο που ελέγχει την αμερικανική Wall Street Journal και τις βρετανικές The Times και The Sun, και το μερίδιο της στη New Fox, την εταιρεία που προέκυψε μετά  τη διάσπαση της 21st Century Fox και ελέγχει το αμερικανικό συνδρομητικό ειδησεογραφικό κανάλι Fox News Channel.

Οπου γάμος και χαρά: ο Ρούπερτ Μέρντοκ με την τέταρτη γυναίκα του, Τζέρι Χολ, τα έξι παιδιά του από τους τρεις προηγούμενους γάμους του και τα τέσσερα παιδιά της νέας συζύγου του από τον ροκ σταρ Μικ Τζάγκερ. Αυτά τα τελευταία δεν συμμετέχουν (προς το παρόν) στη μοιρασιά των δισεκατομμυρίων

Παρ’ όλο που είναι ολοένα και περισσότεροι οι δισεκατομμυριούχοι του μάταιου τούτου κόσμου που πιστεύουν πως τα πλούτη δεν πρέπει να κληρονομούνται αλλά να κερδίζονται – από τον Μπιλ Γκέιτς έως τον Γουόρεν Μπάφετ και από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ έως τον Μάικλ Μπλούμπεργκ – ο Ρούπερτ Μέρντοκ δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως έχει διαφορετική άποψη. Λίγα χρόνια πριν μπει στην δέκατη δεκαετία της ζωής του και έχοντας στο πλευρό του την τέταρτη σύζυγό του Τζέρι Χολ (την 62χρονη πρώην γυναίκα του Μικ Τζάγκερ και μητέρα τεσσάρων από τα παιδιά του ροκ σταρ), ο Αυστραλός, με αμερικανικό διαβατήριο, μεγιστάνας, επέλεξε όχι μόνο να κληροδοτήσει μια τεράστια περιουσία στα παιδιά του, αλλά και να συμβάλει στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

Ο μεγαλύτερος από τους γιους του Μέρντοκ, ο 47χρονος  Λάκλαντ ανέλαβε χρέη εκτελεστικού διευθυντή της New Fox ενώ θα ασκεί και την προεδρία μαζί με τον πατέρα του.

Ο 45χρονος Τζέιμς, εκτελεστικός διευθυντής, σήμερα, της 21st Century Fox και πρώην επικεφαλής της News Corp και του δικτύου Sky στην Ευρώπη και την Ασία, μάλλον θα ακολουθήσει ξεχωριστή πορεία, δεδομένου ότι θεωρείται ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Ελον Μασκ στην προεδρία της Tesla τον επόμενο μήνα.

Η 50χρονη Ελίζαμπεθ, δεύτερη κόρη του Μέρντοκ, πηγαινοερχόταν στις οικογενειακές επιχειρήσεις κατά βούληση, αλλά κέρδισε το σεβασμό του κόσμου των μίντια, ιδρύοντας το 2001 την Shine, μια βρετανική εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών, την οποία, όμως, πούλησε στη συνέχεια, δέκα χρόνια μετά, σε υψηλή, μάλιστα, τιμή στη News Corp του πατέρα της, εκχώρηση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Οσον αφορά την πρωτότοκη κόρη του Μέρντοκ, η 60χρονη Προύντενς ζει στην Αυστραλία και είναι η μοναδική από τα ενήλικα παιδιά του που δεν εργάστηκε στις εταιρείες του πατέρα της.

H Γκρέις και η Κλόουι, 17 και 15 ετών αντίστοιχα, είναι ακόμα πολύ μικρές για να ανησυχούν για το μέλλον τους. Πάντως έπειτα από σχετική απόφαση του πατέρα τους Ρούπερτ και τη μητέρα τους Γουέντι, τα οικονομικά τους συμφέροντα διασφαλίζουν ειδικοί διαχειριστές, μεταξύ των οποίων, έως την εκλογή του πατέρα της στην προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανόταν και η Ιβάνκα Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...