1124
Ο Χρήστος Καλογρίτσας χαμογελαστός στη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής τη Δευτέρα - Στην Κουμουνδούρου αρχίζουν να σβήνουν τα χαμόγελα, παρά τις καταγγελίες περί ψευδομαρτυρίας | ΙΝΤΙΜΕnews

Καλογρίτσας: Εδινα λεφτά και στο «Κόκκινο» – «Πολάκη, μη φωνάζεις, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου!»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 08:49
Ο Χρήστος Καλογρίτσας χαμογελαστός στη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής τη Δευτέρα - Στην Κουμουνδούρου αρχίζουν να σβήνουν τα χαμόγελα, παρά τις καταγγελίες περί ψευδομαρτυρίας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Καλογρίτσας: Εδινα λεφτά και στο «Κόκκινο» – «Πολάκη, μη φωνάζεις, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου!»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 08:49

Τον όρο «διευκολυντικά χρήματα» εισήγαγε στη δημόσια σφαίρα ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, συνεχίζοντας την κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Νίκο Παππά και τον ρόλο του πρώην υπουργού Επικρατείας στο φιλόδοξο εγχείρημα του SYRIZA TV.

Ως –κατά δήλωσή του– μπροστινός για το στήσιμο του SYRIZA TV, ο Χρήστος Καλογρίτσας, μοίραζε χρήμα. Οχι δεξιά και αριστερά βεβαίως, αλλά στοχευμένα, σε Μέσα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο», που απ’ ό,τι προκύπτει, όποτε είχε ανάγκη από μία μικρή ένεση ρευστότητας, η λύση ήταν εκεί και δοκιμασμένη.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, για το αν του ζητήθηκε να δανείσει χρήματα εκτός του καναλιού, ο «κόκκινος» εργολάβος είπε:

«Αμεσα δεν μου ζητήθηκαν, γιατί μου ειπώθηκε ότι χρήματα υπήρχαν και δεν χρειαζόταν. Στην πορεία όμως μου ζητήθηκαν… διευκολυντικά χρήματα. Να βοηθήσω. Από ένα διευθυντήριο». «Την τελική απόφαση την είχε ο Παππάς», υποστήριξε, για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Πλεύρης: Πού δώσατε λεφτά;

Καλογρίτσας: Αυτά τα περίφημα 8 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που… (διακόπτει).

Πλεύρης: Δώσατε λεφτά για εφημερίδες και ραδιόφωνα;

Καλογρίτσας: Κάτι συνεισέφερα. Μου έστελναν κάτι παιδιά για να δώσω λεφτά «Στο Κόκκινο» (σ.σ. ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ)

Πλεύρης: Δώσατε λεφτά «Στο Κόκκινο»;

Καλογρίτσας: Ναι.

Σύμφωνα πάντα με όσα είπε στην κατάθεσή του ο Χρήστος Καλογρίτσας, εκείνος δάνειζε χρήματα καθ’ υπόδειξη του «διευθυντηρίου» υπό τον Νίκο Παππά, αλλά δεν του τα επέστρεφαν ποτέ.

Πλεύρης: Δώσατε χρήματα σε άλλα ΜΜΕ;

Καλογρίτσας: Μου είπαν να βοηθήσω λόγω της εμπειρίας με την «Πρώτη». Φθάσαμε σε ένα σχέδιο εφημερίδας. Μου είπαν «σύντροφε, βάλε χρήματα, και θα τα πάρεις».

Πλεύρης: Ο κύριος Παππάς σάς ζητούσε την εντολή του δανείου;

Καλογρίτσας: Μου λέγανε χρειάζεται «Στο Κόκκινο» δέκα χιλιάρικα. Έχεις; «Πάρε τα», έλεγα. Άλλο η εφημερίδα, άλλο το κανάλι. Ο κύριος Παππάς δεν ήταν μόνος. Ήταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσισαν και κατέληγαν να μου ανακοινώνει ο Παππάς.

Στην απογευματινή κατάθεσή του την Τετάρτη, ο Χρήστος Καλογρίτσας έδωσε και λεπτομέρειες αναφορικά με τα 8 εκατ. ευρώ της εγγυητικής για το «περίφημο» διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Πλεύρης: Ηταν υπουργοί; Πολιτικά στελέχη; Ποιοι ήταν η άλλη ομάδα;

Καλογρίτσας: Οταν με φώναξε ο Παππάς με τα άλλα παιδιά, μου είπαν «δεν θα βάλεις χρήματα». Τα δικά μου χρήματα ήταν κατασχεμένα. Κάποια στιγμή ο νόμος του Παππά 4339 έλεγε πως μπορούσες να συμμετέχεις σε διαγωνισμό αν είχες εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, να είναι μη εργολάβος και με καθαρή φορολογική ενημερότητα. Η οικογένειά μου δεν είχε φορολογική ενημερότητα. Μας είχε μπλοκάρει το ΚΕΦΟΜΕΠ εμένα και την οικογένειά μου. Όλοι δεν είχαμε φορολογική ενημερότητα. Όταν βγήκε ο νόμος, εμείς είπαμε πως δεν έχουμε φορολογική ενημερότητα. Τότε αυτοί κι εγώ μαζί αποφασίσαμε να μπει ο γιος μου, γιατί αυτός όφειλε τα λιγότερα. Τότε έπρεπε να βρεθούν τα 8 εκατ. ευρώ για να συμμετέχει ο γιος μου. Πούλησα τις μετοχές του στις διάφορες εταιρείες μας στη μάνα του και τις αδελφές του. Αυτές πήραν δάνεια με εγγύηση όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία που δεν είχαν μπλοκαριστεί από ΚΕΦΟΜΕΠ. Οι εγγυήσεις ήταν πολύ περισσότερες από 8 εκατ. ευρώ. Εδώ έχω και την εγγυητική του γιου μου. Λέει πως δόθηκε για μετοχικό κεφάλαιο στην προς σύσταση εταιρεία «καταβληθεισόμενο κεφάλαιο». Ο γιος μου έβαλε τα λεφτά στην υπό σύσταση εταιρεία για το κανάλι. Άρα αυτά ήταν τα 8 εκατ. ευρώ.

«Πώς ήταν τότε οι μετοχές του Παππά», τον ρώτησε τότε ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Σταύρος Κελέτσης, με τον μάρτυρα να του λέει αφοπλιστικά:

«Οταν δεις το σημειωματάριό μου και τον κωδικό Α2, που είναι ένας με όνομα κι επώνυμο που άρχιζε από Α, θα σας πω».

Πλεύρης: Να μας πείτε, κύριε Καλογρίτσα. Φύγαμε από το Α2

Κεγκέρογλου: Να ζητήσει η επιτροπή το δανειοδοτικό πακέτο των 8 εκατ. ευρώ.

Καλογρίτσας: Βεβαίως. Ξαναγυρίζω, λοιπόν.

«Εμένα και τη γυναίκα μου μας έκοψαν και την έξοδο στο εξωτερικό. Τελικά, τελείωσαν τα δικαστήρια και όλοι αθωωθήκαμε και πληρώσαμε καμιά 50αριά χιλιάρικα και η γυναίκα μου 1,8 εκατ. ευρώ, που έγινε αναίρεση. Και ο γιος μου θα μπορούσε, όμως εμείς πληρώσαμε 6,5 εκατ. ευρώ επειδή μια παρέα ήθελε κανάλι. Μου τα χρωστάτε αυτά κι άλλα», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, εξερράγη και άρχιζε να φωνάζει…

«Πολάκη, σταμάτα να φωνάζεις, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου», του είπε ο Χρήστος Καλογρίτσας. «Μη φωνάζεις! Είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά. Είσαι βουλευτής, λοιπόν, με τα λεφτά μου».

Πλεύρης: Πείτε μας όμως, κύριε. Είπατε και για άλλα λεφτά. Πού άλλου δώσατε;

Καλογρίτσας: Αν, υποθετικά, σας φέρω μια τσάντα με χρήματα, άντε να με πιστέψουν εμένα σε σχέση με την κάθε βουλευτάρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Να φτιάξεις κάτι στο γραφείο του, να πληρώσεις κάποια ανάγκη… πολλά.

Πλεύρης: Εχετε κάποιο πρόσωπο συγκεκριμένο; Κάποιον βουλευτή; Επισκευάσατε κάτι ως εταιρεία και εργολάβος, κάτι για συγκεκριμένο πρόσωπο;

Καλογρίτσας: (απέφυγε να απαντήσει) Θα ψάξω να τα βρω. Θα ρωτήσω τη γραμματέα μου. Την έχω σαράντα χρόνια. Δ.Ε. Την ξέρω από το ΚΚΕ. Την ξέρουν όλοι. Βράχος.

Το β’ μέρος της κατάθεσης Καλογρίτσα την Τετάρτη όμως, (το α’ μέρος εδώ) είχε και λεπτομέρειες για τα ραντεβού με Μαρινάκη και Κοντομηνά με τις  «εντολάρες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, του Νίκου Παππά.

Πλεύρης: Είχατε πει πως συναντήσατε τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Κοντομηνά με εντολή Παππά.

Καλογρίτσας: Με εντολάρες! Πήγα στον Μαρινάκη και του είπα «δώσε μου ό,τι σου είπε ο Νίκος». Το επιβεβαιώνω. Βεβαίως. Αλήθεια. Πολύ μεγάλη αλήθεια. Και τον Κοντομηνά τον είδα. Με εντολή του Παππά. Γράψτε το: Ο,τι έκανα, ήταν εντολές του.
Πλεύρης: Το 51% το ζητήσατε εσείς;

Καλογρίτσας: Του είπα «Δημήτρη, ήλθα να δώσουμε τα χέρια για αυτά που είπαμε». Μου λέει «μωρέ Χρήστο, έβαλα 700 εκατ. εδώ και μου ζητάτε το 51%». Του απάντησα «μωρέ εγώ στα ζητώ;». Μετά μου έστειλαν τον Φουρλεμάδη. Μου λέει 50-50. Κάνω τότε τηλεφώνημα στον Παππά. «Τι τους λέω;». Μου λέει «πάμε από εκεί μου ήλθαμε». Μετά ο Κοντομηνάς βγήκε στην εκπομπή της Μενεγάκη και μου επιτέθηκε. Με τον Κοντομηνά γνωρίστηκα στο σπίτι του Καμμένου, του κουμπάρου μου. Τον Κοντομηνά τον ήξερα. Τον Μαρινάκη όχι. Τον έλεγα κύριο Μαρινάκη, με έλεγε κύριο Καλογρίτσα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να χαίρεστε τον ψευδομάρτυρά σας – ΝΔ: Γιατί δεν του κάνετε μήνυση;

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου για την κατάθεση Καλογρίτσα στην Προανακριτική, τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Τον Καλογρίτσα διαψεύδουν η Δικαιοσύνη, οι μάρτυρες υπεράσπισης, τα ντοκουμέντα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και οι ίδιες του οι αντιφατικές καταθέσεις. Τον διαψεύδει και ο ίδιος του ο γιος, Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, με την εγγυητική επιστολή των 8 εκατ. ευρώ, που κατέθεσε, και την υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό».

«Η ΝΔ να χαίρεται τον ψευδομάρτυρά της. Αν ωστόσο η ΝΔ θέλει περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κάλλιστα να ρωτήσει ή τον κ. Μητσοτάκη ή το κατά δήλωσή του “παιδί” του κ. Καλογρίτσα, τον κ. Θεοδωρικάκο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία απάντησε η ΝΔ, ρίχνοντας το γάντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον μέχρι “χθες” δικό του “καπετάνιο”, κ. Καλογρίτσα, ψευδομάρτυρα, γιατί δεν προχωράει σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του; Προφανώς για τον λόγο που όλοι καταλαβαίνουν…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...