311
Η νεαρή Σουηδέζα επικεφαλής μαθητικής διαδήλωσης στη Βιέννη | Reuters

Καλό το σχολείο αλλά προέχει ο αγώνας για το κλίμα, λέει η Γκρέτα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 18:55
Η νεαρή Σουηδέζα επικεφαλής μαθητικής διαδήλωσης στη Βιέννη
|Reuters

Καλό το σχολείο αλλά προέχει ο αγώνας για το κλίμα, λέει η Γκρέτα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 18:55

Τελικά, τα συνεχόμενα υπερατλαντικά ταξίδια (και δη με πλοίο…) και οι διαρκείς επαφές με σημαίνοντα πρόσωπα στον τομέα της κλιματικής αλλαγής αναγκάζουν την Γκρέτα Τούνμπεργκ να πατήσει… παύση στις σχολικές της δραστηριότητες.

Οπως ανέφερε η ίδια η νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία, αποφάσισε να μην πάει σχολείο την επόμενη χρόνια προκειμένου να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον αγώνα της για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Τον Σεπτέμβριο η Γκρέτα θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεταβολή του Κλίματος, στη Νέα Υόρκη, και τον Δεκέμβριο θα παραστεί στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, στο Σαντιάγο της Χιλής.

Τόσο στα συγκεκριμένα υπερατλαντικά ταξίδια όσο και σε όσα άλλα χρειαστεί να κάνει συνεισφέροντας στον αγώνα των συνομηλίκων της σε διάφορες πόλεις του κόσμου, η Γκρέτα θα χρησιμοποιήσει πλοίο και όχι αεροπλάνο, πιστή στις ιδέες της για τη ρύπανση που προκαλούν οι πτήσεις αεροσκαφών.

Αυτό σημαίνει όμως επιμήκυνση των ημερών που θα τη βρούνε… καθ’ οδόν. Και φυσικά, εκτός σχολείου.

«Δεν ανησυχώ για τις χαμένες σχολικές ημέρες» λέει η Γκρέτα. «Θα γυρίσω στο γυμνάσιο έναν χρόνο αργότερα».

Η σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter» ανέφερε ότι η νεαρή ακτιβίστρια παραδέχτηκε ότι η απόφασή της είναι πράγματι δύσκολη, αλλά είναι σαφές ότι ο αγώνας για το κλίμα τώρα πρέπει να ενισχυθεί.

«Το 2020 θα πρέπει να έχουμε στρέψει την καμπύλη εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα απότομα προς τα κάτω, αν θέλουμε να παραμείνει η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 ή δύο βαθμούς» καταλήγει με νόημα η 16χρονη Σουηδέζα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί περίπου κατά έναν βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, και αν συνεχιστεί έτσι ο πλανήτης μας θα είναι πιθανότατα κατά 3 βαθμούς θερμότερος μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι δραματικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης περιλαμβάνουν, ανάλογα με την περιοχή, περισσότερα κύματα θερμότητας, παρατεταμένη ξηρασία και περισσότερες καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...