483
Μία από τους επιστήμονες παρατηρεί τη χρυσή σαρκοφάγο του Τουταγχαμών | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Κάιρο: Εκπληκτικές εικόνες από την αποκατάσταση της χρυσής σαρκοφάγου του Τουταγχαμών

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 13:02
Μία από τους επιστήμονες παρατηρεί τη χρυσή σαρκοφάγο του Τουταγχαμών
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Κάιρο: Εκπληκτικές εικόνες από την αποκατάσταση της χρυσής σαρκοφάγου του Τουταγχαμών

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 13:02

Τη χρυσή σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών, που υποβάλλεται σε εργασίες αποκατάστασης για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψή της το 1922, παρουσίασαν οι Αιγύπτιοι την Κυριακή.

Η εργασία της αποκατάστασής της ξεκίνησε στα μέσα του Ιουλίου έπειτα από τη μεταφορά της σαρκοφάγου από την Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ, στη νότια Αίγυπτο, στο Μέγα Μουσείο του Καΐρου.

Συντηρητής αρχαιοτήτων εργάζεται πάνω σε ένα χρυσό ζώο, συντροφιά του Τουταγχαμών στον τάφο του

«Παρουσιάζουμε ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά και για όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ Ενάνι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγα Μουσείο της Αιγύπτου, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

Επιστήμονες τοποθετούν το προστατευτικό περίβλημα της χρυσής σαρκοφάγου

Η σαρκοφάγος του νεαρού φαραώ θα εκτεθεί μαζί με άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον Τουταγχαμών στα τέλη του 2020, όταν το νέο γιγαντιαίων διαστάσεων μουσείο θα ανοίξει για το κοινό. Η αποκατάσταση αναμένεται να διαρκέσει ένα οκτάμηνο.

Συντηρητής πάνω από τη μούμια του φαραώ

Η ξύλινη σαρκοφάγος, με επίχρυση εξωτερική επένδυση, έχει μήκος 2,23 μ. και είναι διακοσμημένη με μία προσωπογραφία του νεαρού άνακτα, που φέρει τα σύμβολα των φαραώ, το σκήπτρο και το φραγγέλιο, όπως αναφέρεται στο κείμενο του υπουργείου Αρχαιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, παρουσιάσθηκαν ρωγμές «στο επίπεδο των στρώσεων του επίχρυσου γύψου, ιδίως σε εκείνα στο κάλυμμα της βάσης», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Συντηρήτρια πάνω από την ξύλινη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών

Αναρρηθείς στον θρόνο της Αιγύπτου το 1333 πΧ, ο Τουταγχαμών είναι ο διασημότερος φαραώ στην Ιστορία, ιδίως εξαιτίας των απίστευτων συνθηκών της ανακάλυψης του τάφου του, ο οποίος ήταν ασύλλητος, στην Κοιλάδα των Βασιλέων, το 1922, από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

Η ξύλινη σαρκοφάγος του νεαρού φαραώ

Γόνος του Φαραώ Αχενατόν και σύζυγος της εξίσου διάσημης Νεφερτίτης, «ο παίς Φαραώ» ανήλθε στην εξουσία σε ηλικία εννέα ετών και πέθανε μόλις 10 χρόνια αργότερα από ελονοσία σε συνδυασμό με μία νόσο των οστών.

Η χρυσή σαρκοφάγος προστατευμένη σε πλαστικό και πλάι της μία επιστήμονας

Από τις αρχές Ιουλίου, η Αίγυπτος ζήτησε από την Ιντερπόλ να εντοπίσει το γλυπτό προσωπείο του Τουταγχαμών, ηλικίας 3000 ετών, το οποίο δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο έναντι 5,3 εκατ. ευρώ παρά την αντίθεση του Καΐρου.

Επιστήμονες συντηρούν τα ευρήματα του τάφου στο εργαστήριο του νέου αρχαιολογικού μουσείου του Καΐρου
Συντηρητής δίπλα σε ένα από τα χρυσά ζώα που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών
Βίντεο από την παρουσίαση στους δημοσιογράφους: