371
Φωτορεαλιστική εικόνα από την πρόσοψη του μουσείου, όπως τη σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Ηeneghan Ρeng Αrchitects | Heneghan Peng

Κάιρο: Ο Τουταγχαμών το «ορεκτικό» για το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2019, 07:30
Φωτορεαλιστική εικόνα από την πρόσοψη του μουσείου, όπως τη σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Ηeneghan Ρeng Αrchitects
|Heneghan Peng

Κάιρο: Ο Τουταγχαμών το «ορεκτικό» για το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2019, 07:30

Στην τελική ευθεία και με τον Τουταγχαμών… επικεφαλής μπαίνουν σιγά σιγά οι εργασίες κατασκευής του μεγαλύτερου αρχαιολογικού μουσείου της υφηλίου, που θα ανοίξει τις πύλες του σε περίπου έναν χρόνο από τώρα.

Το νέο μουσείο του Καΐρου, το Grand Egyptian Museum (Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο-GEM) χτίζεται σε απόσταση δύο χλμ. από τις πυραμίδες της Γκίζας, σε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι του 2020.

Σε μια πρώτη γεύση των «φαραωνικών» διαθέσεων των εμπνευστών του, τα αρχικά του Grand Egyptian Museum σχηματίζουν τη λέξη GEM, δηλαδή «κόσμημα» στα αγγλικά.

Και, ασφαλώς θα είναι, καθώς θα πραγματοποιηθεί το όνειρο κάθε αιγυπτιολόγου και λάτρη της χώρας του Νείλου, φιλοξενώντας πάνω από 50.000 φαραωνικές αρχαιότητες.

Εναέρια φωτογραφία των εγκαταστάσεων του μουσείου

Και το GEM με εμβαδόν 100.000 τ.μ. θα είναι όντως το μεγαλύτερο σε έκταση αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο.

Για τη μορφή του κονταροχτυπήθηκαν 1.557 αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο, και το πρώτο βραβείο πήρε, το 2003, η εταιρεία Heneghan Peng από το Βερολίνο.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2008.

Το κτίριο θα έχει σχήμα τριγώνου, ημιδιαφανείς τοίχους από αλάβαστρο στην πρόσοψη και ένα αίθριο, στο οποίο θα εκτίθενται μεγάλα αγάλματα, όπως του Φαραώ Ραμσή του δευτέρου.

Εχει αρχίσει ήδη η μεταφορά εκθεμάτων στις αποθήκες του μουσείου

Ο εκθεσιακός χώρος θα είναι περί τα 24.000 τ.μ. και σε αυτόν θα παρουσιάζονται τα 50.000 εκθέματα.

Το κύριο αξιοθέατο θα είναι η έκθεση της πλήρους συλλογής των τάφων του βασιλιά Τουταγχαμών, όπου πολλά ευρήματα θα παρουσιαστούν στο κοινό πρώτη φορά.

Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 5.000 εκθέματα συνολικά και θα μεταφερθεί σχεδόν αυτούσια από το παλαιό Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο του αχανούς Καΐρου, δίπλα στον Νείλο.

Το άγαλμα του Φαραώ Ραμσή του δευτέρου

Οι ιθύνοντες του μουσείου σχεδιάζουν μάλιστα να ανοίξουν σχετικά νωρίς και σίγουρα πρώτο απ’ όλα το τμήμα με τους θησαυρούς του Τουταγχαμών, ως… αρχαιολογικό ορντέβρ σε αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει.

Το σχετικό τμήμα θα αρχίσει να δέχεται επισκέπτες έως ότου ολοκληρωθούν οι μεταφορές και οι συντηρήσεις όλων των εκθεμάτων του μουσείου, στις αρχές του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...