1009
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πανηγυρίζει μετά την επανεκλογή του | REUTERS/Peter Nicholls

Ο Κόρμπιν «επιβίωσε», οι Εργατικοί θα επιζήσουν;

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2016, 08:54
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πανηγυρίζει μετά την επανεκλογή του
|REUTERS/Peter Nicholls

Ο Κόρμπιν «επιβίωσε», οι Εργατικοί θα επιζήσουν;

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2016, 08:54

Η νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος εξασφάλισε μάλλον εύκολα το Σάββατο για δεύτερη φορά την προεδρία των Εργατικών στη Βρετανία, μπορεί να έβαλε τέλος στο θέμα της ηγεσίας, που επί μήνες, ιδίως μετά την ψήφο του Brexit, ταλαιπωρούσε το ιστορικό αυτό κόμμα, ωστόσο απειλεί να ανοίξει έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Το 61,8% του ριζοσπάστη Κόρμπιν έναντι του Οουεν Σμιθ, του μοναδικού του αντιπάλου, είναι μια διαφορά που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο πρόεδρος μπορεί να έχει την υποστήριξη ενός μέρους της βάσης, ωστόσο οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι τον βλέπουν με δυσπιστία, ενώ τα πράγματα για τον ίδιο δεν είναι ιδιαίτερα ρόδινα ούτε σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα. Και την ίδια ώρα, το κόμμα καλείται να διαχειριστεί το Brexit ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο θρίαμβος του Κόρμπιν μοιάζει να προήλθε από τον κομματικό σωλήνα: ο 67χρονος πολιτικός κέρδισε την υποστήριξη πολλών νέων μελών που ενεγράφησαν μαζικά τον τελευταίο χρόνο, ειδικά για να στηρίξουν τις αριστερές επιλογές του, σημειώνει η Deutsche Welle. Οι Εργατικοί είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ευρώπη με περισσότερα από 640.000 μέλη. Αλλά βιώνουν έναν διπολισμό: από τη μια η «pro business» κληρονομιά των «Νέων» Εργατικών του Τόνι Μπλερ και από την άλλη ο ριζοσπαστισμός του Κόρμπιν.

Μέσα στο κόμμα οι διαμάχες με αφορμή την εκλογή του νέου ηγέτη ανέβασαν τους τόνους και δίχασαν. Δεν είναι και λίγο άλλωστε ότι η αρχηγία του Κόρμπιν αμφισβητήθηκε μόλις έναν χρόνο από την πανηγυρική πρώτη εκλογή του – είχε αναδειχθεί πρόεδρος τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Κόρμπιν πάντως, από το βήμα του συνεδρίου των Εργατικών στο Λίβερπουλ, υποσχέθηκε «επανεκκίνηση από λευκή σελίδα» και ζήτησε συστράτευση προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνοχή του κόμματος.

Ουσιαστικά οι Εργατικοί βρίσκονται εκεί όπου βρίσκονταν έναν χρόνο πριν, αλλά τώρα έχει μεσολαβήσει και το εθνικό τραύμα του Brexit, ένα δημοψήφισμα κατά το οποίο ο ρόλος του Κόρμπιν χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «ελλειπτικός», με συνέπεια να τον αμφισβητήσουν τα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

2016-09-24T122940Z_2107693126_LR1EC9O0YP56R_RTRMADP_3_BRITAIN-POLITICS-LABOUR
Ο Οουεν Σμιθ παρακολουθεί τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο συνέδριο των Εργατικών στο Λίβερπουλ (REUTERS/Peter Nicholls)

«Ο Κόρμπιν δεν θεωρεί το Brexit κεντρικό θέμα. Η επανεκλογή του καθιστά αναμφισβήτητα τα πράγματα πιο δύσκολα για το Εργατικό Κόμμα», εξήγησε ο Σάιμον Ασεργουντ, ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ.

Οι βουλευτές των Εργατικών όμως δεν θέλουν έναν «παθητικό» ηγέτη ως προς ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. «Οι Τόρις θα πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των καταναλωτών. Θα χρησιμοποιήσουν το Brexit για να επιβάλουν όλο και περισσότερο τους κανόνες της ελεύθερης αγορά και η εργατική τάξη θα πληρώσει τον λογαριασμό», προειδοποίησε η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είμαστε απόντες από τον διάλογο», προσέθεσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Γκλένις Γουίλμοτ, η οποία μάλιστα εξέφρασε τη λύπη της για «τον χρόνο που χάθηκε στις εσωτερικές έριδες και την επανάληψη της εκλογής για την ηγεσία».

Οπως εξηγούν αναλυτές, τρεις τάσεις διαμορφώνονται στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος ως προς το Brexit και τη διαχείρισή του: υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι το κόμμα δεν πρέπει να περιμένει τους Τόρις και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, επιβάλλοντας τις απόψεις του, εκείνοι που προτείνουν στάση αναμονής για να εκδηλωθούν πρώτα οι προθέσεις της κυβέρνησης Μέι και εκείνοι που επιμένουν ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοικτές όλες οι επιλογές, ακόμη και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί των όρων της εξόδου από την Ενωση, αυτή τη φορά.

2016-09-24T105848Z_1056397494_LR1EC9O0UHP39_RTRMADP_3_BRITAIN-POLITICS-LABOUR
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο βήμα του συνεδρίου στο Λίβερπουλ. Ποια είναι η θέση του για το Brexit; Κανείς δεν ξέρει… (Reuters)

Ποια είναι λοιπόν η επόμενη μέρα μετά το συνέδριο του Λίβερπουλ; Η θριαμβευτική επανεκλογή του Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών μοιάζει όντως για μια πύρρειο νίκη για το κόμμα. Οι εκκλήσεις του 67χρονου ηγέτη για ενότητα, αλλά και η γενικότερη παρουσία του προέδρου, σίγουρα δεν συγκινούν πολλούς από τους βουλευτές, αλλά ούτε και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών. Δημοσκόπηση του Independent δείχνει μάλιστα ότι στην κατηγορία των εργατών, οι μισοί εκτιμούν ότι ο Κόρμπιν δεν έχει το χάρισμα του ηγέτη για αυτό και αδυνατεί να ασκήσει ικανή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση· μόνο ένα 20% τον θεωρεί επαρκή.

Ενα άλλο ανοιχτό ζήτημα είναι αλλαγή των ορίων των εκλογικών περιφερειών στη Βρετανία, την οποία προωθεί η κυβέρνηση Μέι και οι ανακατατάξεις που θα φέρει. Όπως έχει πει, «η τεράστια πλειοψηφία των βουλευτών» δεν έχει να φοβάται από την μη επιλογή να εκπροσωπήσουν το κόμμα στην ίδια περιφέρεια και στην επόμενη αναμέτρηση (deselection). Διευκρινίζει ότι «αν ο εν ενεργεία βουλευτής έχει ευρεία γεωγραφική κάλυψη στην περιφέρεια, αυτόματα θα μπει στην λίστα για την εκ νέου επιλογή».

Αλλοι είναι λιγότερο σίγουροι και εκτιμούν ότι οι εκλογικές ανακατατάξεις θα γίνουν αφορμή για μια εύσχημη απομάκρυνση όσων είχαν ανεβάσει τους τόνους της κριτικής κατά την εκλογή.

Σε όλα αυτά η απάντηση του Κόρμπιν είναι ένα είδος «φυγής προς τα μπροστά». Ενα από τα προσεχή σχέδια είναι η «ημέρα Δημοκρατίας» που θα δώσει λόγο στα μέλη του κόμματος και δυνατότητα παρέμβασης στην διαμόρφωση της πολιτικής.

Οι εκλογές απέχουν κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια, ένα διάστημα πολύ μεγάλο στην πολιτική, και η πορεία των Εργατικών προς την εξουσία δεν θα είναι  καθόλου εύκολη με δεδομένο το πρόσφατο ρήγμα. «Υπάρχει δίψα για αλλαγή» είπε σχετικά ο επανεκλεγείς πρόεδρος, αλλά για τον ίδιο το στοίχημα της σύγκλισης των διαφορετικών γραμμών στο κόμμα είναι δύσκολο, αν θέλουν οι Εργατικοί να έχουν βάσιμες προοπτικές επιστροφής στην εξουσία και να αμφισβητήσουν την πολιτική ηγεμονία των Τόρις.

ΥΓ. Πάντως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απέστειλε στον Τζέρεμι Κόρμπιν, επιστολή για την επανεκλογή του στην ηγεσία των Εργατικών.

«Εκ μέρους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, θα ήθελα να σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια μου για την επανεκλογή σας στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας.

» Σε μια εποχή οπού η λιτότητα κυριαρχεί στις πολιτικές των χωρών της Ευρώπης – εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης – χρειάζεται ένα κίνημα αντίστασης από τους Σοσιαλιστές και τους Σοσιαλδημοκράτες που θα αποδείξουν στους Ευρωπαίους πολίτες, ότι υπάρχει άλλος δρόμος με περισσότερες θέσεις εργασίας.

» Μια νέα κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική.

» Εύχομαι και πιστεύω ότι το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία σας θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και ότι θα συνεργαστούμε στενά και δημιουργικά από εδώ και πέρα».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...