467
Ο «Λόγος του Βασιλιά» περιλαμβάνει τις σκέψεις του Φρειδερίκου πάνω σε θέματα όπως η θέση της Δανίας στον κόσμο και η σχέση του με τη σύζυγό του, βασίλισσα Μαρία | CreativeProtagon

Και συγγραφέας μπεστ-σέλερ ο Φρειδερίκος της Δανίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2024, 17:08
Ο «Λόγος του Βασιλιά» περιλαμβάνει τις σκέψεις του Φρειδερίκου πάνω σε θέματα όπως η θέση της Δανίας στον κόσμο και η σχέση του με τη σύζυγό του, βασίλισσα Μαρία
|CreativeProtagon

Και συγγραφέας μπεστ-σέλερ ο Φρειδερίκος της Δανίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2024, 17:08

Μέσα σε τρεις ημέρες, ο Φρειδερίκος Ι’ της Δανίας κατάφερε να γίνει είδηση δύο φορές. Την πρώτη επειδή ανέβηκε στον θρόνο της χώρας του μετά την παραίτηση της μητέρας του, Μαργαρίτας Β’. Τη δεύτερη επειδή ξαφνικά, «από το πουθενά», έκανε την εμφάνισή του στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο που συνέγραψε ο ίδιος και αναμένεται να γίνει μπεστ-σέλερ.

Το βιβλίο προκάλεσε έκπληξη, καθώς κανείς δεν γνώριζε ότι, όσο περίμενε να ανεβεί στον θρόνο, ο Φρειδερίκος ήταν απασχολημένος με τη συγγραφή του. Ο «Λόγος του Βασιλιά», όπως είναι ο τίτλος του, περιλαμβάνει, σύμφωνα με το BBC, τις σκέψεις του Φρειδερίκου πάνω σε θέματα όπως η θέση της Δανίας στον κόσμο και η σχέση του με τη σύζυγό του, βασίλισσα Μαρία.

Ο Φρειδερίκος στέφθηκε βασιλιάς την Κυριακή 14 Ιανουαρίου. Η μητέρα του είχε ανακοινώσει την παραίτησή της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

 

Αντίτυπα του βιβλίου του νέου βασιλιά της Δανίας σε βιβλιοπωλείο της Κοπεγχάγης, στις 17 Ιανουαρίου. Αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα (Nils Meilvang/Ritzau Scanpix/via REUTERS)

Ο «Λόγος του Βασιλιά» έχει ήδη ξεπεράσει τις πωλήσεις του περυσινού βιβλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Saxo. Εκπρόσωπος της Saxo μετέφερε στα δανέζικα ΜΜΕ ότι πωλούνταν 25 αντίτυπα το λεπτό, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης της έκδοσης.

Το βιβλίο κοστίζει έως και 250 κορόνες Δανίας (περίπου 35 ευρώ) και περιέχει 110 σελίδες. Γράφτηκε σε συνεργασία με τον Γενς Αντερσεν, ο οποίος είχε γράψει τη βιογραφία του Φρειδερίκου το 2017, και βασίζεται σε συνεντεύξεις που έγιναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Σε ένα κεφάλαιο ο Φρειδερίκος λέει ότι ως παιδί δυσκολευόταν να δεχτεί ότι θα γινόταν βασιλιάς της Δανίας, σημειώνοντας: «Ηθελα απλώς να είμαι όπως όλα τα άλλα αγόρια της ηλικίας μου».

«Θυμάμαι τα 18α γενέθλιά μου σαν κάτι παρόμοιο με το τέλος του κόσμου. Ηταν η αίσθηση ότι τώρα ό,τι ήταν διασκεδαστικό και συναρπαστικό πλησίαζε στο τέλος του. Ευτυχώς, δεν συνέβη αυτό» γράφει ο βασιλιάς.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο βασιλιάς φέρεται να ομολογεί την πίστη του, λέγοντας ότι αυτός και η γεννημένη στην Αυστραλία σύζυγός του προσεύχονται κάθε βράδυ μαζί με τα παιδιά τους.

Γράφει επίσης για την οικογενειακή ζωή, λέγοντας ότι ο πατέρας του, ο εκλιπών πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας, ο οποίος πέθανε το 2018, ήταν «πολύ πατριαρχικός» και «προσπάθησε να περάσει αυτό το πρότυπο στους δyο γιους του».

Ο Φρειδερίκος σημειώνει ακόμα: «Εχω μάθει πολλά από μια γυναίκα που κατά καιρούς μού υπενθυμίζει ότι, φυσικά, δεν έχω πάντα δίκιο και ότι τα λόγια μου δεν γίνονται αυτόματα πιστευτά μόνο και μόνο επειδή είμαι ο άνδρας στο σπίτι».

Υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τον βασιλιά Φρειδερίκο Ι’ να διαδέχεται τη μητέρα του ως μονάρχης της Δανίας, την  Κυριακή 14 Ιανουαρίου. Ο ίδιος είπε στο πλήθος που ζητωκραύγαζε έξω από το Παλάτι Κρίστιανσμποργκ, στην Κοπεγχάγη, ότι ελπίζει να γίνει «ένας ενωτικός βασιλιάς», για το μέλλον της Δανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...