367
| Menelaos Myrillas / SOOC

Και πάλι η ΠΟΕΣΥ επιλέγει τη σιωπή

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2016, 22:18

Και πάλι η ΠΟΕΣΥ επιλέγει τη σιωπή

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2016, 22:18

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται οι δημοσιογράφοι, λίγο πριν από την ψήφιση, στη Βουλή, του Φορολογικού και το Ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Και έτσι, για άλλη μια φορά, ο κλάδος των δημοσιογράφων επιλέγει τη σιωπή αντί την επιθετική ενημέρωση για την πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης. Μέτρα που, σε μεγάλο βαθμό, πλήττουν τους δημοσιογράφους με την κατάργηση του αγγελιόσημου που οδηγεί στην κατάρρευση του Ταμείου Υγείας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ο κλάδος θα συμμετάσχει στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ με 48ωρη απεργία από τις 06.00 της Παρασκευής 6 Μαΐου 2016 έως τις 06.00 της Κυριακής 8 Μαΐου 2016 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ενημέρωση θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών την Κυριακή, λίγο πριν ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια.

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, με αφορμή την κατάργηση του αγγελιόσημου, αρκετοί δημοσιογράφοι εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με την τακτική του συνδικαλιστικού οργάνου. Μάλιστα η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ είχε ζητήσει από την ΕΣΗΕΑ να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, ενώ και η «Καθημερινή», με απόφαση των δημοσιογράφων, διέθεσε την έκδοση της ηλεκτρονικά.

Νέα δημοσιογραφική πρωτοβουλία

Τη βαθιά τους ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στα ΜΜΕ αλλά και στο δημοσιογραφικό συνδικαλισμό εκφράζουν με παρέμβαση τους δημοσιογράφοι από όλο το φάσμα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου με ένα «πρώτο κύμα» άνω των 200 υπογραφών.

Με αφορμή τις ατελέσφορες απεργιακές κινητοποιήσεις από ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ, διαπιστώνουν σε κείμενό τους την ανάγκη για αναγέννηση και ουσιαστική επανίδρυση του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού μέσα από «συντακτικού τύπου» διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέο Καταστατικό, νέους Κώδικες Δεοντολογίας, κατάργηση των Πειθαρχικών και όλων των αρχαϊκών δομών.

Επισημαίνουν ακόμα το επικίνδυνο αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τους δημοσιογράφους η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό αλλά και η στάση άρνησης σε κάθε αλλαγή, όταν καταρρέουν τα πάντα που εκφράζουν οι απαξιωμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Επισημαίνουν την ανάγκη για μια εναλλακτική πρόταση που να οδηγεί σε ένα απλό, διαφανές και υγιές σύστημα, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την ομαλή και ήπια μετάβαση.

Η παρέμβαση αυτή που δημοσιοποιείται σήμερα είναι ανοικτή για συνυπογραφή από όσους δημοσιογράφους, μέλη και μη των ενώσεων, συμφωνούν με μια νέα αρχή στο δημοσιογραφικό συνδικαλισμό.

Υ.Γ. Το κείμενο, οι υπογραφές, η συνέχιση της συλλογής και της συζήτησης, βρίσκονται σε αυτή τη σελίδα του Facebook.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...