372
Κατάσταση προχωρημένης ξηρασίας στην Ιταλία. Το ΕυρωπαΊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας έχει σημάνει συναγερμό | David Ramos/Getty Images/Ideal Images

Ιταλία: Ξηρασία και ερημοποίηση έπειτα από τρεις μήνες δίχως βροχή

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 19:03
Κατάσταση προχωρημένης ξηρασίας στην Ιταλία. Το ΕυρωπαΊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας έχει σημάνει συναγερμό
|David Ramos/Getty Images/Ideal Images

Ιταλία: Ξηρασία και ερημοποίηση έπειτα από τρεις μήνες δίχως βροχή

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 19:03

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες σπίτια στο Χιούστον βρίσκονται υπό το νερό, στην γειτονική μας Ιταλία έχει να βρέξει περισσότερες από εκατό ημέρες. Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας (European Drought Observatory) ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδας πως κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα στα δύο τρίτα της ιταλικής επικράτειας οι δείκτες ξηρασίας ήταν άκρως ανησυχητικοί.

Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους έπεσε η μισή από τη βροχή που προβλεπόταν με αποτέλεσμα να διευρυνθούν σημαντικά οι ζώνες όπου παρατηρείται το φαινόμενο της ξηρασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και περιοχές, όπως η κεντρική Ιταλία, που ιστορικά δεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Με κόκκινο χρώμα σημειώνονται οι εξαιρετικά επιβαρυμένες από την ξηρασία περιοχές
Με κόκκινο χρώμα σημειώνονται οι εξαιρετικά επιβαρυμένες από την ξηρασία περιοχές (χάρτης: Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας – EDO)

Οι αιτίες αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης είναι τρεις σύμφωνα με τους ειδικούς: το γεγονός ότι η φετινή άνοιξη ήταν μια από τις πιο ξηρές των τελευταίων 70 ετών, η δραματική μείωση –έως και 80%- των βροχοπτώσεων αλλά και τα κύματα καύσωνα που έπληξαν τη χώρα τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η παρατεταμένη απουσία βροχοπτώσεων.

«Εάν βρέξει μετά από δέκα ημέρες καλοκαιρίας, το έδαφος είναι σε θέση ν’ απορροφήσει τα ύδατα. Αλλά εάν έχει να βρέξει 100 ημέρες το έδαφος δεν μπορεί να διαχειριστεί την υδατική ροή. Είναι ξεκάθαρο πως σημειώνεται μια μεταβολή των μετεωρολογικών και των κλιματικών συνθηκών», εξήγησε στην Corriere della Sera η Άννα Λουίζ, επιστήμονας στο Ανώτερο Ινστιτούτο για την Προστασία του Περιβάλλοντος (ISPRA) της Ιταλίας με ειδίκευση στην ερημοποίηση, προειδοποιώντας πως είναι «αναγκαίο ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας καθώς αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο θα επαναληφθούν, αλλά θα είναι ολοένα συχνότερα και εντονότερα».  

Οι μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν πως από σήμερα έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα σημειωθούν σημαντικές βροχοπτώσεις σ’ ολόκληρη την Ιταλία. Ο πρόεδρος, ωστόσο, του παραρτήματος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αγροτών στην περιφέρεια της Ρώμης και του Λάτιο Νταβίντ Γκρανατιέρι κάνει λόγο «για 8 μήνες ξηρασίας με τις βροχοπτώσεις να μειώνονται αισθητά όχι μόνον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (- 74% τον Ιούνιο, – 66% τον Ιούλιο, – 82% τον Αύγουστο) αλλά από την αρχή του 2017». Η ξηρασία, πρόσθεσε, «γονάτισε τον αγροτικό τομέα, προκαλώντας ζημιές άνω των 200 εκατ. ευρώ» μόνον στο Λάτιο.  

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...