360
«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να ζητεί από τις χώρες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων», ανέφερε εκπρόσωπος του Οργανισμού την Τρίτη | Nikos Pekiaridis/NurPhoto via Getty Images

Ευλογιά των πιθήκων: Περισσότερα από 5.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 15:37
«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να ζητεί από τις χώρες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων», ανέφερε εκπρόσωπος του Οργανισμού την Τρίτη
|Nikos Pekiaridis/NurPhoto via Getty Images

Ευλογιά των πιθήκων: Περισσότερα από 5.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 15:37

Τις 5.322 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχει καταγράψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχοντας αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από τον προηγούμενο απολογισμό της 22ας Ιουνίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της διεθνούς υπηρεσίας του ΟΗΕ.

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να ζητεί από τις χώρες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μολύνσεις», δήλωσε η Φαντέλα Σαΐμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται πως ο ΠΟΥ έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι τον τρέχον ξέσπασμα κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, αν και ανησυχητικό, δεν συνιστά «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», που είναι το υψηλότερο επίπεδο του συναγερμού του Οργανισμού. Μάλιστα δεν προβλέπεται, προς το παρόν, η διεξαγωγή δεύτερης συνεδρίασης της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ πάνω στο ζήτημα αυτό, έπειτα από την πρώτη σύσκεψή της στις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την άλλη, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες μέρες: ο τελευταίος απολογισμός –της 30ης Ιουνίου– δείχνει αύξηση 55,9% σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, η οποία είχε γίνει 8 ημέρες νωρίτερα (3.413 κρούσματα).

Η Ευρώπη παραμένει μακράν η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό με το 85% των κρουσμάτων, ενώ 53 χώρες στον κόσμο έχουν πλέον πληγεί από όταν ξεκίνησε η ασυνήθιστη αυτή αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων εκτός χωρών της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, όπου συνήθως κυκλοφορεί ο συγκεκριμένος ιός, τον Μάιο.

Και ενώ πολλά κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες (MSM), «ευάλωτες ομάδες κινδυνεύουν επίσης», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Κατά την Φαντέλα Σαΐμπ επιβεβαιώθηκαν «μερικά κρούσματα μεταξύ παιδιών και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα».

Επτά κρούσματα στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα τα κρούσματα της νόσου είναι επτά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα.

Τα έξι από αυτά ήταν «εισαγόμενα», ενώ το έβδομο κρούσμα αποτέλεσε το πρώτο που δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό και συνεπώς «υπάρχει ένδειξη για εγχώρια μετάδοση», ανέφεραν οι υγειονομικές Αρχές.

Ο ΕΟΔΥ καθησύχασε, πάντως, πως «ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό», διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, πως «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...