313
Ιταλική φρεγάτα FREMM | Ιταλικό Ναυτικό

Ιταλία και Γαλλία κόβουν τον αέρα στον Ερντογάν – στέλνουν πλοία σε Κρήτη και κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 13:06
Ιταλική φρεγάτα FREMM
|Ιταλικό Ναυτικό

Ιταλία και Γαλλία κόβουν τον αέρα στον Ερντογάν – στέλνουν πλοία σε Κρήτη και κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 13:06

Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι δείχνουν να μη μένουν στα λόγια και να απαντούν με πράξεις στις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, με αποστολή ερευνητικών και πολεμικών πλοίων νοτίως της Κρήτης, αλλά και στην περιοχή της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης  την οποία επιμένει να παραβιάζει η Αγκυρα.

Την Πέμπτη, μάλιστα, σε συνέχεια της παρουσίας της ιταλικής φρεγάτας «Μartinengo» στο λιμάνι της Λάρνακας (εδώ), πραγματοποιείται κοινή ναυτική άσκησή Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, νοτίως της Μεγαλονήσου, στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί τριμερής ναυτική άσκηση τύπου «PASSEX» στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 12 Δεκεμβρίου 2019.

Στην  άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό και των τριών χωρών με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, την ενίσχυση του επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και την προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», Γαλλία και Ελλάδα ετοιμάζουν άμεση απάντηση στον Ερντογάν σε περίπτωση που κάνει πράξη τις απειλές του και στείλει ερευνητικό ή/και πολεμικό σκάφος στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, δυνάμει του παράνομου συμφώνου που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Βάσει του σεναρίου που εξετάζεται, αν τελικά η Τουρκία επιχειρήσει να στείλει πλοίο στην περιοχή, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απαντήσει με την αποστολή ερευνητικού σκάφους της γαλλικής Τοtal, φρεγατών ή/και άλλων πλοίων του γαλλικού Ναυτικού, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει με τον γαλλικό κολοσσό συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οι ανωτέρω εξελίξεις έρχονται λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της ιταλικής La Repubblica για την αποστολή της φρεγάτας «Μartinengo» στην Κύπρο με κατακλείδα ότι «το μήνυμα προς την Αγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι».  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...