308
Η φρεγάτα «Μartinengo» | Iταλικό Ναυτικό

«Mήνυμα» των Ιταλών στον Ερντογάν με φρεγάτα στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 19:26
Η φρεγάτα «Μartinengo»
|Iταλικό Ναυτικό

«Mήνυμα» των Ιταλών στον Ερντογάν με φρεγάτα στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 19:26

Περίπου έναν χρόνο μετά την τουρκική παρενόχληση (εδώ) του γεωτρύπανου Saipem της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ που υποχρεώθηκε τελικά να αποχωρήσει άπρακτο από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (εδώ), η Ρώμη φαίνεται να το πήρε απόφαση και έστειλε πολεμικό πλοίο (φρεγάτα) στην Κύπρο, «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της La Repubblica.

«Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», γράφει η ιταλική εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται μάλιστα ότι  «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».

Η ιταλική φρεγάτα «Μartinengo» έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων».

«Τις επόμενες ημέρες, η “Martinengo” θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το Ναυτικό φίλων χωρών. Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρεται στο δημοσίευμα της La Repubblica που καταλήγει:

«Το μήνυμα προς την Αγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής πρεσβείας στη Λευκωσία, η φρεγάτα βρέθηκε στο λιμάνι της Λάρνακας από τις 6 μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, υπό τη διοίκηση του υποναύαρχου Luca Di Giovanni.

Η παρουσία της φρεγάτας στην Κύπρο αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων του ιταλικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και του διαλόγου με χώρες της περιοχής, με τις οποίες η Ιταλία διατηρεί σημαντικές πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το πλοίο φέρει το όνομα του υποναύαρχου Φεντερίκο Μαρτινένγκο (Federico Martinengo) που τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο στρατιωτικής αξίας, καταλήγει η ανακοίνωση της ιταλικής πρεσβείας.