480
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Ιστορική συμφωνία του ομίλου Μέρντοκ με την OpenAI για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 11:44
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Ιστορική συμφωνία του ομίλου Μέρντοκ με την OpenAI για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 11:44

Ο κολοσσός των μέσων ενημέρωσης και των πολυμέσων News Corporation –o μιντιακός βραχίονας της αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοκ– ανακοίνωσε μια ιστορική, πολυετή συμφωνία για τη μεταφορά ειδησεογραφικού περιεχομένου από τις εκδόσεις του στην OpenAI, έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ).

Oπως γράφουν οι λονδρέζικοι Times, που ανήκουν επίσης στη News Corp., απώτερος στόχος του ομίλου είναι να παράσχει στους χρήστες τη δυνατότητα να κάνουν συνειδητές επιλογές με βάση αξιόπιστες πληροφορίες και πηγές ειδήσεων. Η συνεργασία δεν περιλαμβάνει πρόσβαση σε περιεχόμενο από άλλες επιχειρήσεις της News Corp.

Ο όμιλος της News Corp., στον οποίον ανήκουν επίσης οι Sunday Times και η Sun, καθώς και η Wall Street Journal, η New York Post και η Australian, ανακοίνωσε ότι η OpenAI έχει πλέον την άδεια να παραθέτει περιεχόμενο από τους τίτλους του, ως απάντηση σε ερωτήσεις χρηστών και για την ενίσχυση των προϊόντων της.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η συμφωνία είναι ύψους 250 εκατ. δολαρίων για πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης με τη μορφή μετρητών και πιστώσεων για τη χρήση της τεχνολογίας OpenAI. Η συμφωνία επιτρέπει στην OpenAI, εταιρεία που ίδρυσε ο αμφιλεγόμενος Σαμ Αλτμαν, να χρησιμοποιεί περιεχόμενο από τις ειδησεογραφικές εκδόσεις της News Corp., που απευθύνονται στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων τους.

Στους όρους προβλέπεται ότι το περιεχόμενο δεν θα είναι διαθέσιμο στο ChatGPT αμέσως μετά τη δημοσίευσή του, σύμφωνα με την WSJ.

Ο Ρόμπερτ Τόμσον, διευθύνων σύμβουλος της News Corp, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η ιστορική συμφωνία θα θέσει νέα πρότυπα για την αλήθεια στην ψηφιακή εποχή. Είμαστε χαρούμενοι που βρήκαμε έναν συνεργάτη με αρχές στον Σαμ Αλτμαν και την έμπιστη, ταλαντούχα ομάδα του που κατανοούν την εμπορική και κοινωνική σημασία των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφίας. Αυτή η συμφωνία-ορόσημο δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας όμορφης φιλίας στην οποία δεσμευόμαστε από κοινού να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε διορατικότητα και ακεραιότητα».

Σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό του ομίλου, ο Τόμσον πρόσθεσε: «Η συμφωνία αναγνωρίζει ότι υπάρχει χώρος και ανάγκη για την κορυφαία δημοσιογραφία. Η ψηφιακή εποχή χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των διανομέων, συχνά εις βάρος των δημιουργών, και πολλές εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν παρασυρθεί από μια ανελέητη τεχνολογική παλίρροια. Το βάρος είναι τώρα σε εμάς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την ευκαιρία». Με λίγα λόγια, μας παίρνουν που μας παίρνουν το περιεχόμενο, ας το πληρώνουν τουλάχιστον.

Ο Σαμ Αλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την News Corp είναι μια περήφανη στιγμή για τη δημοσιογραφία και την τεχνολογία. Εκτιμούμε πολύ την ιστορία της News Corp ως ηγέτη στη μετάδοση έκτακτων ειδήσεων σε όλο τον κόσμο και είμαστε ενθουσιασμένοι που βελτιώνουμε την πρόσβαση των χρηστών μας σε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας. Μαζί θέτουμε τα θεμέλια για ένα μέλλον όπου η ΤΝ σέβεται βαθιά, ενισχύει και υποστηρίζει τα πρότυπα της δημοσιογραφίας παγκόσμιας κλάσης».

Οι μετοχές της News Corp αυξήθηκαν κατά 1,04 δολάρια, ή 4%, στα 26,99 δολάρια στην καθυστερημένη διαπραγμάτευση στη Wall Street μετά την ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...