650
| CreativeProtagon

«Bayraktar!» – Πώς το τουρκικό drone έγινε τραγούδι της ουκρανικής Αντίστασης

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2022, 14:30
|CreativeProtagon

«Bayraktar!» – Πώς το τουρκικό drone έγινε τραγούδι της ουκρανικής Αντίστασης

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2022, 14:30

Μπορεί οι Ρώσοι να βάλλουν ανηλεώς κατά των μεγαλύτερων ουκρανικών πόλεων και να πορεύονται προς το Κίεβο με σκοπό να το καταλάβουν, αλλά οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αντιστέκονται και το σθένος τους έχει εκπλήξει πολλούς αναλυτές.

Ωστόσο η επιτυχία τους όσον αφορά την επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης στην πατρίδα τους, οφείλεται εν μέρει και σε ένα όπλο που διαθέτουν και αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό, καταφέροντας βαριά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Ο Τιμ Φέρνχολτς του Quartz αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του πως έπειτα από επτά ημέρες εχθροπραξιών σε διάφορα μέτωπα, η Ρωσία μετράει ήδη σημαντικές απώλειες σε άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Αν και είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η ακριβής έκτασή τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (οι οποίες επαληθεύονται από φωτογραφικά ντοκουμέντα) όλων όσοι μελετούν τις αποκαλούμενες πληροφορίες ασφαλείας ανοιχτών πηγών (open-source intelligence), οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει εκατοντάδες οχήματα, αλλά και συστήματα επικοινωνιών και εκτόξευσης πυραύλων. Και τουλάχιστον τριάντα τρεις από αυτούς τους στόχους, περιλαμβανομένων και δύο τρένων που μετέφεραν καύσιμα, καταστράφηκαν από φθηνά, τουρκικής κατασκευής, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πρόκειται για τα γνωστά Bayraktar ΤΒ2 τα οποία έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους σε διάφορα πολεμικά μέτωπα τα τελευταία χρόνια, από τη Βόρεια Συρία έως τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου συνέβαλαν καθοριστικά στην επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας το φθινόπωρο του 2020. 

Οσον αφορά τις επιδόσεις τους στην Ουκρανία, αρκεί να σημειωθεί πως μέχρι και τραγούδι κυκλοφόρησε –το πρώτο τραγούδι της ουκρανικής Αντίστασης– προς τιμήν των τουρκικών drones, το οποίο, μάλιστα, ο ουκρανικός Στρατός Ξηράς έσπευσε να αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ρυθμός είναι φολκλορικός, εύθυμος και εμψυχωτικός, ενώ μια ανδρική φωνή εξιστορεί το έως τώρα χρονικό του πολέμου μέσα από τα μάτια των Ουκρανών. «Οι εισβολείς έφτασαν στην Ουκρανία / Οι καινούργιες στολές, η στρατιωτική ιεραρχία / Αλλά ο εξοπλισμός τους έγινε κομμάτια», αναφέρεται στην πρώτη στροφή, ενώ όλες οι στροφές ολοκληρώνονται με το ίδιο ρεφρέν –«Μπαϊρακτάρ, Μπαϊρακτάρ»– το οποίο προφέρεται την ώρα που προβάλλονται ασπρόμαυρες λήψεις που τραβήχτηκαν από τα τουρκικά drones, ακριβώς την στιγμή της ανατίναξης ρωσικών στόχων από τα πυρά τους.

Το Bayraktar TB2 είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (πολύ ελαφρύ και με άνοιγμα φτερών δώδεκα μέτρα) που φέρει τέσσερις κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους. Η ανάπτυξή του και η μαζική παραγωγή του αποτέλεσε την απάντηση της Τουρκίας στην άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Αγκυρα drones δικής τους κατασκευής, όπως το Reaper, ενώ το καθένα κοστίζει από ένα έως δύο εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Quartz.

Παρότι είναι σχετικά ευάλωτα σε μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυραύλους εδάφους-αέρος, έως σήμερα επιχειρούν με επιτυχία, χάρη στην αναπάντεχη αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Από το 2019 ο ουκρανικός στρατός διαθέτει περί τα είκοσι τουρκικά drones, ενώ στο τέλος του 2021 προνόησε να παραγγείλει στην Αγκυρα άλλα τόσα, με το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας να ανακοινώνει το πρωί της Τετάρτης την παραλαβή μερικών εξ αυτών. Δυστυχώς δεν επαρκούν για την αναχαίτιση των ρωσικών δυνάμεων, αλλά αποτελούν ήδη μέρος της λαϊκής αφήγησης αυτού του αναίτιου πολέμου, προξενώντας, συγχρόνως, σημαντικές φθορές στα εχθρικά στρατεύματα.

Σίγουρα με τις επιτυχίες που σημειώνουν τα Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, χαίρονται και οι Τούρκοι, ειδικά ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, γενικός διευθυντής της Baykar, της εταιρείας που τα κατασκευάζει τα drones. «ΗΠΑ, Κίνα και Ισραήλ αρνήθηκαν να πουλήσουν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία. Μόνο εμείς αποδεχθήκαμε το αίτημά τους», δήλωσε πέρυσι ο τούρκος μηχανικός και επιχειρηματίας, που είναι μαζί με τα δυο αδέλφια του ιδιοκτήτες της εταιρείας. Σημειωτέον ότι ο Σελτζούκ, ο ένας εκ των δύο άλλων αδελφών, είναι γαμπρός του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...