503
Η επικεφαλής των Πρασίνων Ρέγκουλα Ριτς πανηγυρίζει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης | EPA/PETER SCHNEIDER

Ιστορική εκλογική μεταβολή στην Ελβετία με την εκτόξευση των Πρασίνων

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 12:36
Η επικεφαλής των Πρασίνων Ρέγκουλα Ριτς πανηγυρίζει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης
|EPA/PETER SCHNEIDER

Ιστορική εκλογική μεταβολή στην Ελβετία με την εκτόξευση των Πρασίνων

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 12:36

Ενα περισσότερο πράσινο πολιτικό σκηνικό έβγαλαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Ελβετία, όπου η λαϊκιστική δεξιά Δημοκρατική Ενωση του Κέντρου παρέμεινε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, αν και τα ποσοστά της συρρικνώθηκαν.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι Πράσινοι είναι πλέον τέταρτο κόμμα στο Εθνικό Συμβούλιο (την κάτω Βουλή), καθώς ξεπέρασαν το Κόμμα των Δημοκρατών Χριστιανών και έχουν μόλις μία έδρα λιγότερη από το Φιλελεύθερο Ριζοσπαστικό Κόμμα. Ευελπιστούν έτσι να ενταχθούν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της χώρας.

Συνολικά, οι Πράσινοι εξασφάλισαν 17 επιπλέον έδρες στην Κάτω Βουλή και πλέον έχουν συνολικά 28 έδρες (με 13,2% των ψήφων), έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι Φιλελεύθεροι Πράσινοι επίσης κατέγραψαν αλματώδη άνοδο, από τις 9 στις 16 έδρες στην Κάτω Βουλή (με 7,8% των ψήφων από κάτω από 5% το 2015).

Από την άλλη πλευρά, οι λαϊκιστές της Δημοκρατικής Ένωσης του Κέντρου αν και σε συνεχή άνοδο από τη δεκαετία του 1990 βγήκαν εξασθενημένοι από τη ψηφοφορία, χάνοντας 12 έδρες (έχουν το 25,6% των ψήφων, έναντι 29,4% το 2015). Περιορίστηκαν στις 54 έδρες από τις συνολικά 200 της Βουλής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (Κεντροαριστερά, 39 έδρες), οι Φιλελεύθεροι Ριζοσπάστες (Δεξιά, 29 έδρες) και οι Χριστιανοδημοκράτες (Κέντρο, 25 έδρες) επίσης είδαν την πολιτική τους ισχύ να μειώνεται.

Τεκτονική πολιτική αλλαγή

Τα ισχυρότερα κόμματα από το 1959 μοιράζονται τα επτά ομοσπονδιακά υπουργεία βάσει της λεγόμενης «μαγικής φόρμουλας». Σήμερα η Ενωση του Δημοκρατικού Κέντρου, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Φιλελεύθερο Ριζοσπαστικό Κόμμα μοιράζονται από δύο υπουργεία, ενώ το έβδομο έχουν οι Δημοκράτες Χριστιανοί. Η νέα κατανομή των υπουργείων θα ανακοινωθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Μετά τις εκλογές αυτές θα πρέπει «πιθανόν να συζητήσουμε μια νέα μαγική φόρμουλα», έκρινε η πρόεδρος των Πρασίνων, Ρέγκουλα Ριτς, μια ιδέα με την οποία έσπευσαν να συνταχθούν και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Οπως επίσης συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα πρώτης γραμμής στην Ελβετία, όπου οι παγετώνες των Αλπεων έχουν χάσει περίπου το 10% του όγκου τους μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι εκκλήσεις που απευθύνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρήκαν ιδιαίτερη απήχηση στην Ελβετία, όπου αρκετές πόλεις και καντόνια κήρυξαν «κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης» και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις «απεργίες για το κλίμα». Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε κινητοποίηση στη Βέρνη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το πόσο μεγάλη θα αποδειχθεί η ενίσχυση των οικολογικών κομμάτων παραμένει ένας από τους αγνώστους της ελβετικής εκλογικής εξίσωσης. Στις εκλογές ανανεώνονται τα 200 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου (Κάτω Βουλή), που αναδεικνύονται με αναλογικό σύστημα, αλλά και τα 46 μέλη του Συμβουλίου των Κρατιδίων (Ανω Βουλή), που εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα, σε δύο γύρους. Η ημερομηνία διεξαγωγής του β΄γύρου διαφέρει ανά καντόνι.

Το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα, γνωστό για τις ξενοφοβικές αφίσες του, ήταν το μόνο που κατήγγειλε την «κλιματική υστερία» και αντέτεινε ότι το «ουσιαστικό ζήτημα», πριν συζητηθεί το «να σώσουμε τον πλανήτη» είναι να προασπιστεί «η ελβετική εθνική κυριαρχία». Ωστόσο, όπως παρατήρησαν αναλυτές, η εκλογική του βάση γερνάει και δεν καταφέρνει να προσελκύσει τους νεότερους ψηφοφόρους, ενώ σε βάρος του είναι επίσης το γεγονός πως το Μεταναστευτικό έχει πλέον πάψει να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...