• Η μεταγραφή της Αδαμοπούλου προκάλεσε ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ

    Για τη μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ της Αγγελικής Αδαμοπούλου, βουλευτού της Α’ Αθηνών που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από το ΜέΡΑ25 τον περασμένο Μάρτιο, θα τα μάθατε. Ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη να υπενθυμίζει ότι είχε προβλέψει αυτήν την εξέλιξη.

     

    «Οπως είχαμε εξαρχής επισημάνει, οι πραγματικοί λόγοι αποχώρησης της κυρία Αδαμοπούλου ήταν η προσωπική της πολιτική “κωλοτούμπα” για να συνταχθεί με τον μετρ του είδους και να απεμπολήσει και αυτή το αντιμνημονιακό παρελθόν της. Της ευχόμαστε καλή τύχη στο νέο της συστημικό κόμμα», έγραψε στο Twitter ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25.

     

    Το ενδιαφέρον είναι όμως άλλο. Οτι η μεταγραφή της κυρίας Αδαμοπούλου προκάλεσε αναστάτωση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι υπήρξαν φόβοι ότι μια υποψηφιότητά της στην Α’ Αθηνών θα δημιουργούσε συνωστισμό (το 2019 εξελέγησαν τέσσερις: ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Φίλης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ πρώτη επιλαχούσα ήταν η Ράνια Σβίγκου, σημερινή γραμματέας της ΚΕ).

     

    Το παρασκήνιο φώτισε, με το γνωστό ύφος του, ο Γιώργος Παπαχρήστου σε σημείωμά του στο «Στίγμα», στα «Νέα» της Τετάρτης, με τίτλο «Μεταγραφή με καραμπόλες».

     

    «Τον Κυριάκο κατηγορούσε για καιρό ο “Λεγάμενος” ότι απεργάζεται αντιδημοκρατικές λύσεις, με μεταγραφές από άλλα κόμματα, στην περίπτωση που δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές, στην ίδια συνταγή καταφεύγει και ο ίδιος. Μεταγραφή, έπειτα από πολλές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, πραγματοποίησε χθες ο αρχηγός. Πήρε στο κόμμα την κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25, το αποψιλωμένο κόμμα του ουάου Γιάνη, με ένα νι, Βαρουφάκη, και μας το ανήγγειλε διά χαμογελαστής, τύπου Κολγκέιτ, φωτογραφίας.

     

    »Η κυρία Αδαμοπούλου “συστρατεύεται στην κοινή μας προσπάθεια να φέρουμε μια ώρα αρχύτερα την πολιτική αλλαγή και τη δικαιοσύνη παντού”, ανέφερε. Ωραία, πολύ ωραία, αλλά πριν από αυτό η βουλευτής έπαιξε σκληρά, κάτι που παραλείπει να αναφέρει ο αρχηγός. Επειδή είχε εκλεγεί στην Α’ Αθήνας, ήθελε να είναι και πάλι υποψήφια εκεί, έβαλαν όμως θέμα ο Βούτσης, ο Τζανακόπουλος και ο φίλος Φίλης (στην περιφέρεια εκλέγεται και εκείνος ο απίθανος Βερναρδάκης, αλλά αυτόν πια δεν τον ακούει κανείς), και μπροστά στην επιμονή της βρέθηκε η λύση: θα είναι υποψήφια στο Λασίθι.

     

    »Οπου εκλέγεται ένας κύριος, άγνωστός μου, αλλά υποθέτω και σε πολλούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ονόματι Εμμανουήλ Θραψανιώτης, τον οποίο, για να είμαι ειλικρινής, δεν τον βλέπω καλά. Ειδικά μετά τα χθεσινά πανηγυρικά του “Λεγάμενου” για τη μεταγραφή της Αδαμοπούλου. Μη στενοχωριέται, συμβαίνουν αυτά, ακόμη και στην Αριστερά…».

  • Γιατί η Ντόρα είπε ότι «με τον Κυριάκο έχω πάψει να μαντεύω»

    Η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων της ΝΔ και πρώην υπουργός, έδωσε συνέντευξη την Τετάρτη το πρωί στο «Ημερολόγιο», την εκπομπή του Παύλου Τσίμα. Αφορμή ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που καταδίκασε την Ελλάδα για την κάλυψη, το 2018, του τότε υπ. Αμυνας και συγκυβερνήτη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, τον οποίο η κυρία Μπακογιάννη είχε μηνύσει για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση.

     

    «Αυτή η απόφαση είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί όπως ξέρετε επί πάρα πολλά χρόνια μάχομαι για το θέμα της ασυλίας. Γιατί η εικόνα του πολιτικού συστήματος ημών των πολιτικών να κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία μας για οποιαδήποτε αδικήματα, είτε είσαι βουλευτής είστε υπουργός, που δεν έχουν σχέση με την άσκηση των καθηκόντων σου, αλλά την χρησιμοποιείς για να μην καταλήξεις στη Δικαιοσύνη, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Και ουσιαστικά μειώνει εμάς. Γιατί ο κόσμος κάθεται και σου λέει, αν με βρίσει ένας υπουργός δεν μπορώ να του κάνω τίποτα, ενώ αν τον βρίσω εγώ θα με πάει στη Δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε επίσης ότι δεν είναι σίγουρη αν θα προχωρήσει το θέμα διότι δεν θέλει βεντέτα με τον κ. Καμμένο (μεταξύ μας, ουδείς ασχολείται μαζί του πλέον).

     

    Πιο πικάντικα εξάλλου ήταν τα όσα είπε η κυρία Μπακογιάννη για τις εκλογές, καθώς ως γνωστόν, εκτός από βουλευτής της ΝΔ, είναι και αδελφή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αποφασίσει πότε ακριβώς θα γίνουν στο επόμενο εξάμηνο.

     

    Η κυρία Μπακογιάννη κλήθηκε να σχολιάσει τη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα θα έπρεπε να έχει δώσει σαφές σήμα πότε ακριβώς θα έχουμε εκλογές και ότι αυτό όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά παίζουμε την «κολοκυθιά» ποια απ’ όλες τις Κυριακές του επόμενου εξαμήνου θα στηθούν εκλογές.

     

    «Θα το μάθουμε λίαν συντόμως, δεν θα αργήσουμε», ήταν η αρχική απάντηση της κυρίας Μπακογιάννη, για να συμπληρώσει:

     

    «Να είμαστε και ειλικρινείς εξαρτώνται και πάρα πολλά από μη ελληνικά συμφέροντα. Να το πω διαφορετικά: Πρέπει να συνεκτιμήσει ο Πρωθυπουργός, το πότε θα κάνει τις εκλογές, όχι μόνο σε σχέση με την εσωτερική προεκλογική ατζέντα, αλλά σε σχέση και με τα θέματα που μας απασχολούν στο εξωτερικό. Δηλαδή… Τι θα γίνει με την Τουρκία; Πότε είναι η καλύτερη ώρα να αφήσεις την Ελλάδα για τουλάχιστον έναν μήνα χωρίς κυβέρνηση ή με κυβέρνηση υπηρεσιακή… Εμένα αυτό είναι η μεγαλύτερή μου αγωνία.

     

    »Ποια είναι η καλύτερη περίοδος στην οποία δυστυχώς λόγω της απλής αναλογικής, η Ελλάδα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση; Αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πρέπει σε συγκεκριμένη στιγμή να διαχειριστεί προβλήματα. Ενα, το μεγάλο πρόβλημα με την Τουρκία, αυτό είναι το θέμα, διότι εκείνη την ώρα δεν ξέρεις ένας Ερντογάν παραμονές εκλογών τι μπορεί να σκεφτεί να κάνει. Από την άλλη μεριά και στα θέματα της ΕΕ, που χρειάζεται να παίρνονται αποφάσεις και όπου χρειάζεται να υπάρχει ένας άνθρωπος με κύρος στην Ευρώπη για να μπορέσει να περάσει και να συμφωνήσει θέματα».

     

    Στην ερώτηση αν συμφωνεί για τη μαντεψιά περί εκλογών τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου η κυρία Μπακογιάννη απάντησε χαρακτηριστικά:

     

    «Με τον Κυριάκο έχω πάψει να μαντεύω. Δεν μπαίνω πια καθόλου στη διαδικασία».




text
  • Σε ένα μήνα ψηφίζουμε, ναι; Και ο μήνας έχει εννιά


    9 Μαΐου 2024, 06:29