319
Ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα αναχαιτίζει ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς την πόλη Ασκελόν | REUTERS/Amir Cohen

Ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας – Δεκάδες νεκροί, ένταση στην Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 22:24
Ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα αναχαιτίζει ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς την πόλη Ασκελόν
|REUTERS/Amir Cohen

Ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας – Δεκάδες νεκροί, ένταση στην Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 22:24

Το Ισραήλ εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας σειρά αεροπορικών επιθέσεων κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας,  σε απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς κατά της Ιερουσαλήμ και άλλων ισραηλινών πόλεων.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι 65 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές που προσθέτουν ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και εννέα παιδιά.

Πάνω από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν συνολικά τη Δευτέρα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε η Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν, σύμφωνα με τη Χαμάς, «σε απάντηση στα εγκλήματά του και στην επιθετικότητά του εναντίον της Ιεράς Πόλης», μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας, με επίκεντρο την Πλατεία Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Οι ζημιές στην ισραηλινή πλευρά είναι πρακτικά ανύπαρκτες, χρειάστηκε όμως να εκκενωθεί το κοινοβούλιο ενώ ηχούσαν οι σειρήνες συναγερμού.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι η Χαμάς «ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή» και υποσχέθηκε ότι «το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά», λέγοντας ότι «όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα».

Νωρίτερα το απόγευμα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά κοντά στο τέμενος Αλ Ακσα. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα δέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες χωρίς να έχουν προκληθεί ζημιές στο τέμενος. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε γρήγορα.

Η κατάσταση ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς έχει βγει εκτός ελέγχου τις τελευταίες ημέρες. Η Χαμάς, όπως σημειώνει το BBC, απείλησε να χτυπήσει το Ισραήλ έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και σε ισραηλινούς αστυνομικούς. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Εν τω μεταξύ ακυρώθηκε πορεία που ετοίμαζαν ισραηλινοί έποικοι μέσα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για να μην οξυνθούν και άλλο τα πνεύματα. Την πορεία, που γίνεται κάθε χρόνο στην επέτειο κατάληψη της πόλης από το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι θεωρούν σκόπιμη πρόκληση,  πολύ περισσότερο φέτος που θα συνέπιπτε με τις τελευταίες μέρες του ιερού μήνα του Ραμαζανιού

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...