309
Ο Μπένι Γκαντς στην Κνεσέτ, τον Οκτώβριο | EPA/ATEF SAFADI

Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντς είχε κατάσκοπο του Ιράν μέσα στο σπίτι του!

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 18:21
Ο Μπένι Γκαντς στην Κνεσέτ, τον Οκτώβριο
|EPA/ATEF SAFADI

Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντς είχε κατάσκοπο του Ιράν μέσα στο σπίτι του!

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 18:21

Ανακοίνωση βγαλμένη από ταινία του Χόλιγουντ ήταν αυτή της Πέμπτης, από την πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών και εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Στη λιτή ανακοίνωση, ο οικιακός βοηθός του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν, υπ΄αριθμόν ένα εχθρό του Ισραήλ, από τον οποίο προέρχονται οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του.

Η Σιν Μπετ ανέφερε ότι συνέλαβε και ανέκρινε τον Ομρι Γκόρεν Γκοροτσόφσκι, 37 ετών, οικιακό βοηθό του Μπένι Γκαντς, πρώην αρχηγού του επιτελείου στρατού και υπουργού Αμυνας, για επαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με«οντότητα η οποία συνδέεται με το Ιράν» και στην οποία πρότεινε τη βοήθειά του με δεδομένη την πρόσβασή του στην κατοικία του υπουργού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Λοντ, πόλη του κεντρικού Ισραήλ όπου ζει ο Γκοροτσόφσκι, ο τελευταίος είχε χρησιμοποιήσει πλαστό όνομα και είχε έρθει σε επαφή με χάκερ της ομάδας Black Shadow, μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram στις 31 Οκτωβρίου ή γύρω από αυτή την ημερομηνία, προκειμένου να τους δώσει πληροφορίες για την κατοικία του Μπένι Γκαντς.

Πιο συγκεκριμένα, ο οικιακός βοηθός, που συνελήφθη στις 4 Νοεμβρίου, είχε προτείνει να τοποθετήσει ένα «λογισμικό σκουλήκι», μέσω ενός USB, στον υπολογιστή του υπουργού με αντάλλαγμα ένα «χρηματικό ποσό», υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο.

Και προκειμένου να αποδείξει τη σοβαρότητα της πρότασής του, ο Γκοροτσόφσκι είχε φωτογραφήσει διάφορα στοιχεία στην κατοικία του υπουργού, μεταξύ των οποίων οικογενειακές φωτογραφίες, μία απόδειξη πληρωμής δημοτικών φόρων και στρατιωτικά υπομνήματα από την εποχή που ο Γκαντς ήταν επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, όπως διευκρινίζεται στον φάκελο της υπόθεσης.

Ο οικιακός βοηθός «απείλησε την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ» υπογραμμίζει το κατηγορητήριο, ενώ η Σιν Μπετ δήλωσε πως ο κατηγορούμενος δεν είχε πρόσβαση σε κανένα απόρρητο έγγραφο και άρα καμία απόρρητη πληροφορία δεν διαβιβάστηκε στους χάκερ.

Η ομάδα χάκερ Black Shadow βρέθηκε στην επικαιρότητα μεταξύ 31ης Οκτωβρίου και 2ας Νοεμβρίου μετά την υποκλοπή και τη διαρροή δεδομένων ενός ισραηλινού site γνωριμιών για ΛΟΑΤΚΙ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News