317
Οι σημαίες του Ισραήλ και του ουράνιου τόξου δίπλα-δίπλα στο Pride της Ιερουσαλήμ, τον Ιούνιο | EPA/ABIR SULTAN

Ισραήλ: Ιρανοί χάκερ έκλεψαν προσωπικά δεδομένα από ιστοσελίδα γνωριμιών για ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 15:22
Οι σημαίες του Ισραήλ και του ουράνιου τόξου δίπλα-δίπλα στο Pride της Ιερουσαλήμ, τον Ιούνιο
|EPA/ABIR SULTAN

Ισραήλ: Ιρανοί χάκερ έκλεψαν προσωπικά δεδομένα από ιστοσελίδα γνωριμιών για ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 15:22

Τα προσωπικά δεδομένα 1.000 ΛΟΑΤΚΙ διέρρευσαν στο Ιντερνετ από ιρανούς χάκερ, οι οποίοι τα υπέκλεψαν από ισραηλινή ιστοσελίδα γνωριμιών.

Μάλιστα, τα μέλη της ιρανικής ομάδας Black Shadow (Μαύρη Σκιά), ισχυρίζονται ότι, συνολικά, έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία ενός εκατομμυρίου μελών της ιστοσελίδας Atraf.

Οπως επισημαίνουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, τέσσερις από τους 1.000 χρήστες είναι θετικοί στον HIV, κάτι που διέρρευσε online, ενώ πολλοί άλλοι ενδέχεται να μην είχαν γνωστοποιήσει τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις στο περιβάλλον τους.

Η ομάδα δήλωσε ότι μπήκε παράνομα στα αρχεία της Cyberserve, διαδικτυακής εταιρείας που «φιλοξενεί» την Atraf, και υπέκλεψαν τα στοιχεία. Σε αυτά που δημοσιοποίησαν στην εφαρμογή Telegram, περιλαμβάνονται τα ονόματα, οι κωδικοί πρόσβασης, τα email και τα τηλέφωνα των μελών της ιστοσελίδας γνωριμιών.

Αμέσως, η ιστοσελίδα έγινε ανενεργή, διαφορετικά όλοι θα μπορούσαν να μπουν στους λογαριασμούς των μελών της. Οπως λένε οι ειδικοί, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας δεν είχαν κρυπτογραφήσει τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης των μελών, κάτι που πλέον θεωρείται εγκληματική αμέλεια στο Ιντερνετ. Ετσι, οι κωδικοί ήταν σε κοινή θέα για τους χάκερ.

Η ισραηλινή επιτροπή για το AIDS εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι: «Και μόνο η σκέψη ότι τα στοιχεία ανθρώπων θετικών στον HIV δημοσιοποιούνται χωρίς να το θέλουν, μας ενοχλεί ιδιαίτερα. Για πολλούς, αυτές είναι πολύ ευαίσθητες πληροφορίες και η έκθεσή τους είναι κατακριτέα».

Εκτός από την Atraf, οι Ιρανοί υπέκλεψαν επίσης δεδομένα από τις ισραηλινές εταιρείες μεταφορών Dan και Kavim, ένα παιδικό μουσείο και το blog του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού.

Οπως ανέφερε η εφημερίδα Times of Israel, η ομάδα Black Shadow είναι παλιά γνώριμη των Ισραηλινών, καθώς τον Μάρτιο είχε υποκλέψει δεδομένα πελατών εταιρείας χορήγησης δανείων για την αγορά αυτοκινήτων, ζητώντας λύτρα ύψους 570.000 δολαρίων για να μην τα δημοσιοποιήσουν. Η εταιρεία αρνήθηκε να τα πληρώσει.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2020, είχαν εισβάλει σε ισραηλινή ασφαλιστική εταιρεία, αποσπώντας ευαίσθητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα των πελατών της. Τότε είχαν ζητήσει λύτρα ύψους 3,8 εκατ. δολαρίων για να μην τα δημοσιοποιήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...