384
Ο Ααρόν Χαλίβα παραιτήθηκε τη Δευτέρα | Twitter

Ισραήλ: Η πρώτη παραίτηση για την 7η Οκτωβρίου – του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 12:06
Ο Ααρόν Χαλίβα παραιτήθηκε τη Δευτέρα
|Twitter

Ισραήλ: Η πρώτη παραίτηση για την 7η Οκτωβρίου – του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 12:06

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Ααρόν Χαλίβα, υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας «την ευθύνη του» για την αποτυχία να προληφθεί η βάρβαρη και πρωτοφανής επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Πρόκειται για τον πρώτο ισραηλινό αξιωματούχο –πολιτικό ή στρατιωτικό– που παραιτείται μετά την επιδρομή των τρομοκρατών της Χαμάς, που αιφνιδίασε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του ισραηλινού κράτους από την ίδρυσή του το 1948.

Ο υποστράτηγος Χαλίβα, «σε συντονισμό με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, ζήτησε να τερματισθούν τα καθήκοντά του», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι IDF. «Αποφασίσθηκε ο στρατηγός Χαλίβα να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του και να αποστρατευθεί μόλις διοριστεί ο διάδοχός του».

«Στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς πραγματοποίησε μια φονική αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του Κράτους του Ισραήλ. H υπηρεσία πληροφοριών που βρισκόταν υπό τη διοίκησή μου δεν επιτέλεσε την αποστολή που μας είχε ανατεθεί», ανέφερε ο υποστράτηγος Χαλίβα, ο οποίος υπηρετεί εδώ και 38 χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις, στην επιστολή παραίτησής του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό.

«Από τότε κουβαλάω μαζί μου αυτή τη μαύρη ημέρα. Τη μια μέρα μετά την άλλη, τη μια νύχτα μετά την άλλη. Θα κουβαλάω για πάντα μαζί μου αυτό τον τρομερό πόνο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν έρθει στο φως από τις πρώτες ώρες της επίθεσης των Παλαιστινίων σε ισραηλινό έδαφος, Ισραηλινές, μέλη των ενόπλων δυνάμεων, που ήταν επιφορτισμένες με την 24ωρη παρατήρηση των συνόρων με την Γάζα, είχαν ειδοποιήσει τους ανωτέρους τους, πολλές εβδομάδες και ημέρες πριν, ότι οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν μεγάλες ασκήσεις στα σύνορα, που έμοιαζαν με επιχειρήσεις κατάληψης κιμπούτς και εισβολής στο Ισραήλ.

Οι πολλές προειδοποιήσεις τους αγνοήθηκαν από τους ανωτέρους τους. Κάποιες από αυτές σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή της Χαμάς, ενώ άλλες απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, όπου κρατούνται ακόμα.

Η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν δεχθεί πλήθος επικρίσεων επειδή δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για την τρομακτική αποτυχία του κράτους να προστατέψει τους πολίτες του.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν πολύμηνη έρευνα για την αποτυχία να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως η επίθεση που στοίχισε την ζωή σε 1.139 Ισραηλινούς και υπηκόους άλλων χωρών, αμάχους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς, καθώς και τον τραυματισμό χιλιάδων και την απαγωγή 253 ανθρώπων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...