425
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη σύζυγό του (στο βάθος) και ο Εχούντ Ολμέρτ (αριστερά, καθισμένος), στο δικαστήριο του ΤελΑβίβ | Avshalom Sassoni/Pool Via REUTERS

Ισραήλ: Δύο πρώην πρωθυπουργοί αντίδικοι για συκοφαντική δυσφήμηση

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 18:10
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη σύζυγό του (στο βάθος) και ο Εχούντ Ολμέρτ (αριστερά, καθισμένος), στο δικαστήριο του ΤελΑβίβ
|Avshalom Sassoni/Pool Via REUTERS

Ισραήλ: Δύο πρώην πρωθυπουργοί αντίδικοι για συκοφαντική δυσφήμηση

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 18:10

Δύο πρώην πρωθυπουργοί του Ισραήλ κονταροχτυπιούνται σε δικαστήριο του Τελ Αβίβ, καθώς εκδικάζεται η αγωγή για δυσφήμηση της οικογένειας του Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον του Εχούντ Ολμέρτ.

Ο Νετανιάχου, η σύζυγός του Σάρα και ο μεγαλύτερος γιος τους Γιαΐρ μηνύουν τον Ολμέρτ ζητώντας 269.000 δολάρια επειδή είπε ότι είναι ψυχικά άρρωστοι.

Ο Ολμέρτ έκανε τη δήλωση σε δύο συνεντεύξεις στην ισραηλινή τηλεόραση, τον Απρίλιο, και υποστηρίζει ότι δεν επρόκειτο για δυσφήμηση γιατί είναι η αλήθεια και διότι εξέφραζε την άποψή του.

Στην αγωγή, οι Νετανιάχου κατηγορούν τον Ολμέρτ «για τις εμμονικές του προσπάθειες να βλάψει το καλό τους όνομα δημοσίως, λόγω ζήλιας».

Στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών, ενώ ο Νετανιάχου προσπαθούσε να παραμείνει στην εξουσία την ώρα που δικαζόταν για διαφθορά, ο Ολμέρτ είχε δηλώσει: «Αυτό που δεν μπορεί να διορθωθεί είναι η ψυχασθένεια του πρωθυπουργού, της συζύγου του και του γιου τους. Αυτή δεν φτιάχνεται».

Στη δεύτερη συνέντευξή του, ο Ολμέρτ αρνήθηκε να ανακαλέσει τη δήλωσή του και γέλασε όταν ο δημοσιογράφος του είπε ότι μπορεί να του γίνει μήνυση.

Τη Δευτέρα, στο δικαστήριο, ο δικαστής ρώτησε τον Ολμέρτ σε τι βάσισε τα λεγόμενά του. «Παρακολουθώ τις πράξεις τους, άκουσα ηχογραφήσεις της οικογένειας, συζήτησα με ειδικούς και ανθρώπους που σχετίζονται μαζί τους και τους ξέρουν καλά. Μου περιέγραψαν συμπεριφορές που θεωρούνται ευρέως παράλογες, τρελές», απάντησε ο Ολμέρτ.

Ο δικηγόρος των Νετανιάχου, Γιόσι Κοέν, είπε: «Εδώ μπροστά στα μάτια μου, κάθεται μία οικογένεια, από τις καλύτερες του Ισραήλ και πρέπει να ακούνε από έναν πρώην πρωθυπουργό –που δεν έχει καθαρό παρελθόν– να τους αποκαλεί ψυχικά άρρωστους;».

«Σε μία άλλη χώρα, ο Ολμέρτ θα είχε συλληφθεί», πρόσθεσε ο δικηγόρος, για να του απαντήσει ο δικαστής Γιαρίβ: «Δόξα τω Θεώ που δεν ζούμε σε εκείνη τη χώρα».

Ο δικαστής συμβούλεψε τον Ολμέρτ να δηλώσει ότι τα σχόλιά του ήταν η προσωπική του άποψη και δεν ξέρει αν είναι αλήθεια ή όχι. Αν συνεχίσει να λέει ότι είναι η αλήθεια, θα πρέπει ο δικαστής να αναζητήσει αποδείξεις.

Απευθυνόμενος και στις δύο πλευρές, ο δικαστής είπε ότι «είναι κρίμα που ένα τόσο οδυνηρό θέμα όπως η ψυχική υγεία μετατράπηκε σε τσίρκο».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί.

Ο Ολμέρτ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ που φυλακίστηκε. Παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματός του, το 2008, και έγινε αντικείμενο έρευνας για διαφθορά, αλλά παρέμεινε πρωθυπουργός για ένα χρόνο ακόμα, μέχρι που παρέδωσε τη θέση του στον Νετανιάχου.

Καταδικάστηκε για δωροδοκία, απάτη, παρακώλυση της Δικαιοσύνης και κατάχρηση εμπιστοσύνης, σε μία σειρά από δίκες το 2014, και άρχισε να εκτίει την 27μηνη ποινή του έπειτα από δύο χρόνια.

Ο Νετανιάχου έχασε τις εκλογές μετά από 12 χρόνια τον Ιούνιο και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...