866
O Μπόρις Τζόνσον έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Για να μπεις, έπρεπε να φέρεις το δικό σου ποτό... | REUTERS/Toby Melville

Η Ντάουνινγκ Στριτ ως μπαρ: Πάρτι του Μπόρις Τζόνσον με 100 άτομα, εν μέσω lockdown

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 13:00
O Μπόρις Τζόνσον έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Για να μπεις, έπρεπε να φέρεις το δικό σου ποτό...
|REUTERS/Toby Melville

Η Ντάουνινγκ Στριτ ως μπαρ: Πάρτι του Μπόρις Τζόνσον με 100 άτομα, εν μέσω lockdown

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 13:00

Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει στη Βρετανία το σκάνδαλο με το πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον Μάιο του 2020, στη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι φαίνεται ότι προσκλήθηκαν στο πάρτι που διοργανώθηκε στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, με την υποσημείωση «φέρτε τα δικά σας ποτά», στην πρόσκληση.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο BBC ότι παρόντες ήταν 30 άτομα, ανάμεσά τους και ο Μπόρις Τζόνσον με τη σύζυγό του.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί να πει αν ήταν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για παραβίαση των κανόνων για τον κορονοϊό.

Το email που εστάλη τότε στους προσκεκλημένους, ανέφερε για «κοινωνικά αποστασιοποιημένα ποτά στον κήπο του Νο 10, απόψε». Είχε τις λέξεις «επίσημο, ευαίσθητο, Νο 10 μόνο!» στον τίτλο.

Δώδεκα ημέρες αργότερα, οι περιορισμοί χαλάρωσαν και η κυβέρνηση επέτρεψε σε ομάδες μέχρι έξι ατόμων να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Ο υπουργός Υγείας Εντουαρντ Αργκαρ είπε στο BBC ότι κατανοεί «την οργή, τη θλίψη και την αναστάτωση που αισθάνονται πολλοί μετά από αυτές τις αποκαλύψεις».

Και πρόσθεσε ότι ήταν σημαντικό να ολοκληρωθεί η έρευνα πριν βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα.

Οι Εργατικοί έχουν πει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει σε σοβαρές ερωτήσεις αν αποδειχθεί ότι ήταν στο πάρτι.

Ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών είπε ότι ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να τρέξει και να κρυφτεί» από τις κατηγορίες. «Είναι μία σάπια κουλτούρα στην καρδιά της κυβέρνησης και ξεκινά από τον επικεφαλής».

Τη Δευτέρα, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν σχολίασε την υπόθεση, λέγοντας ότι βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Η συγκέντρωση της 20ής Μαΐου αποκαλύφθηκε σε blog του πρώην συμβούλου του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Σύμφωνα με το BBC, υπήρχαν εργαζόμενοι που εξέφρασαν την έκπληξή τους όταν είδαν το email της πρόσκλησης για το γεγονός ότι θα γινόταν συγκέντρωση παρά τα περιοριστικά μέτρα. Υπήρχαν ερωτήσεις για το αν κάτι τέτοιο ήταν συνετό και γιατί ο Μάρτιν Ρέινολντς, γραμματέας του Τζόνσον, που υπέγραφε την πρόσκληση, ενθάρρυνε μία μαζική συγκέντρωση στον κήπο.

Η πρόσκληση ανέφερε: «Μετά από μία απίστευτα πολυάσχολη περίοδο σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να χαρούμε τον όμορφο καιρό και να πιούμε κοινωνικά αποστασιοποιημένα ποτά στον κήπο του Νο 10 αόψε. Παρακαλούμε ελάτε μετά τις 6 μ.μ. και φέρτε τα δικά σας ποτά».

Δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο BBC ότι είδαν εκεί τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Κάρι.

Την ημέρα της συγκέντρωσης, η θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί Κελσίου και η αστυνομία σε tweet υπενθύμιζε στους πολίτες ότι μπορούσαν να χαλαρώσουν ή να ασκηθούν σε εξωτερικό χώρο, είτε μόνοι τους είτε με άτομα από το δικό τους σπίτι ή ένα άτομο από άλλο σπίτι.

Οι θάνατοι από κορονοϊό εκείνη την ημέρα στη Βρετανία ήταν 363. Ο τότε υπουργός Υγείας είχε πει στην ενημέρωση: «Μπορείτε να συναντήσετε ένα ακόμα άτομο εκτός του σπιτιού σας σε έναν εξωτερικό δημόσιο χώρο, με την προϋπόθεση ότι θα μείνετε δύο μέτρα μακριά του».

Οπως αναφέρει σχολιαστής του BBC, η πρώτη αντίδραση που είναι λογικό να έχει ένας βρετανός πολίτης στο άκουσμα της είδησης για το πάρτι είναι «αν σοβαρολογούν;», όπως έκανε και ένας προσκεκλημένος που έστειλε αυτή την ερώτηση σε συνάδελφό του όταν έλαβε την πρόσκληση.

«Ο Μάρτιν Ρέινολντς, ο βασικός προσωπικός γραμματέας (για πόσο ακόμα;) του πρωθυπουργού προσκάλεσε δεκάδες εργαζόμενους για ποτά στον κήπο, κοινωνικά αποστασιοποιημένα, αλλά για πολλούς σε παραβίαση των πολύ αυστηρών κανόνων και της πολύ συγκεκριμένης οδηγίας που είχε δοθεί στον κόσμο, που απαγόρευε την κοινωνικοποίηση κάθε μορφής», γράφει η δημοσιογράφος Λόρα Κιούνσμπεργκ.

Εκείνες τις ημέρες, ίσχυε αυστηρό lockdown σε όλη τη Βρετανία.

Η Χάνα Μπράντι, εκπρόσωπος της ομάδας «Δικαιοσύνη για τις οικογένειες που πενθούν λόγω Covid», είπε ότι ο πατέρας της πέθανε τέσσερις ημέρες πριν από το πάρτι.

«Τότε, όλοι ήξεραν ότι το να πας σε ένα πάρτι είναι λάθος, άρα πώς ήταν δυνατόν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία να πίστευαν ότι ήταν σωστό;», αναρωτήθηκε.

«Και ακόμα χειρότερα, τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, κάθισα σε αυτόν τον ίδιο κήπο, κοίταξα τον πρωθυπουργό στα μάτια και του είπα πώς είχε πεθάνει ο μπαμπάς μου. Μου απάντησε ότι είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να προστατέψει τον μπαμπά μου, ενώ γνώριζε ότι είχε πάει σε πάρτι στο ίδιο σημείο, την ίδια ημέρα που είχε υπογραφεί το πιστοποιητικό θανάτου του μπαμπά μου. Με αηδιάζει και μόνο που το σκέφτομαι», πρόσθεσε η Μπράντι.

Και δεν ήταν το μόνο πάρτι εκείνης της εβδομάδας στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ. Τον περασμένο μήνα, ο Guardian είχε δημοσιεύσει φωτογραφία από αντίστοιχη εκδήλωση, που είχε γίνει στον κήπο στις 15 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό, τη σύζυγό του και 17 υπαλλήλους από το προσωπικό της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Ο Τζόνσον είχε απαντήσει ότι επρόκειτο για συνάντηση εργασίας, και όλα τα άτομα εργάζονταν και συζητούσαν για θέματα της δουλειάς τους.

Τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει στον Σάιμον Κέις, τον επικεφαλής του Δημοσίου της Βρετανίας, να διερευνήσει μία σειρά από περιστατικά με παραβίαση των περιοριστικών κανόνων σε κυβερνητικά κτίρια το 2020. Ο Κέις αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα πάρτι έγιναν στο δικό του γραφείο.

Την έρευνα ανέλαβε η Σου Γκρέι, άλλη μία ανώτατη δημόσια λειτουργός.

Ερωτηθείς αν είχε παρευρεθεί στο πάρτι της 2οής Μαΐου, ο Τζόνσον είπε πως «όλα αυτά, όπως ξέρετε, αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας της Σου Γκρέι».

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε: «Υπάρχει μία ανεξάρτητη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό τη Σου Γκρέι, και δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο».

Ο βουλευτής των Τόρις, Φίλιπ Ντιουν, τόνισε ότι όποιοι έχουν παραβεί τους κανόνες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...