530
Η δούκισσα της Μεντίνα-Σιντονία, Λουίσα Ισαμπέλ 'Αλβαρες, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό της, το 2008 | Sigfrid Casals/Getty Images

Ισπανία: Η περιουσία της «Κόκκινης Δούκισσας», ο γιος της και η ερωμένη της

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 12:15
Η δούκισσα της Μεντίνα-Σιντονία, Λουίσα Ισαμπέλ 'Αλβαρες, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό της, το 2008
|Sigfrid Casals/Getty Images

Ισπανία: Η περιουσία της «Κόκκινης Δούκισσας», ο γιος της και η ερωμένη της

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 12:15

Ο πρόγονός του οδήγησε την Ισπανική Αρμάδα στην ιστορική ήττα που υπέστη από την Αγγλία το 1588, στη διάρκεια του Ογδοηκονταετούς Πολέμου. Ο σημερινός δούκας της Μεντίνα-Σιντονία κέρδισε τη δική του μάχη, αν και αυτή ήταν ενάντια σε έναν πιο ασυνήθιστο εχθρό: τη χήρα της μητέρας του, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Ο Αλόνσο Γκονζάλεθ ντε Γκρεγκόριο, ο 22ος δούκας της ισπανικής δυναστείας, εμπλεκόταν σε μια διαμάχη για την κληρονομιά ενός παλατιού και ενός ανεκτίμητου αρχείου, που περιέχει έγγραφα για την Ισπανική Αρμάδα του 16ου αιώνα. Η κόντρα του ήταν με τη Λιλιάν Νταλμάν, τη μακροχρόνια σύντροφο της μητέρας του, την οποία παντρεύτηκε ώρες πριν από τον θάνατό της, και στην οποία άφησε την περιουσία της, αποκληρώνοντας ουσιαστικά τα παιδιά της.

Η διαμάχη για τη διαθήκη της Λουίζα Ισαμπέλ ‘Αλβαρες ντε Τολέδο ι Μάουρα, γνωστής και ως «Κόκκινης Δούκισσας» λόγω των αριστερών πολιτικών της πεποιθήσεων, διαρκούσε από τον θάνατό της, το 2008. Οι δυο αντιμαχόμενες φατρίες ζουσαν σε διαφορετικές πτέρυγες του αχανούς κτήματος της οικογένειας, του 12ου αιώνα, στο Σανλουκάρ ντε Μπαραμέντα της Ανδαλουσίας, αρνούμενοι να μιλήσουν ο ένας στον άλλον.

Ενας δικαστής καταδίκασε την Νταλμάν σε εξάμηνη φυλάκιση και τη διέταξε να καταβάλει στον δούκα αποζημίωση ύψους 278.678 ευρώ, συν τόκους, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης. Η χήρα καταδικάστηκε επειδή «πήρε όλα τα χρήματα που, μετά τον θάνατο της συζύγου της, κατατέθηκαν στους λογαριασμούς της τελευταίας σε μια τράπεζα του Λονδίνου», σύμφωνα με τον δικηγόρο του δούκα.

Ο δικηγόρος προσθέτει ότι το ποσό είχε «κατακρατηθεί από τη χήρα, με το πρόσχημα ότι ήταν λογαριασμός κοινής ιδιοκτησίας και των δύο, ενώ στην πραγματικότητα η ίδια είχε παραδεχτεί ότι τα μόνα κεφάλαια που κατατέθηκαν σε αυτόν τον λογαριασμό ανήκαν στη δούκισσα της Μεντίνα-Σιντονία». Η Νταλμάν αρνείται ότι χρησιμοποίησε τα ποσά, ισχυριζόμενη ότι αυτά μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς που ελέγχονται από τον εκτελεστή της διαθήκης.

Η υπόθεση αποτελεί μία μόλις μάχη στον τεράστιο δικαστικό πόλεμο για μια κληρονομιά αξίας 60 εκατ. ευρώ, που διαρκεί 14 χρόνια. Ενας δικαστής αποφάσισε ότι η κληρονομιά πρέπει να μοιραστεί μεταξύ του δούκα, του αδελφού του, της αδελφής του και ενός ιδρύματος με επικεφαλής την Νταλμάν.

Ο 68χρονος δούκας και τα δυο αδέλφια του κέρδισαν μια δεκαετή δικαστική διαμάχη το 2018, αποκτώντας την κυριότητα του παλατιού και του αρχείου της οικογένειας, αλλά η Νταλμάν έλαβε τη χρήση του ενός τρίτου της περιουσίας, που ανήκει στο ίδρυμα. Ο δούκας θέλει να εκδιώξει την 68χρονη χήρα από την κεφαλή του ιδρύματος που διαχειρίζεται το πατρογονικό παλάτι της οικογένειάς του, καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά ιδιωτικά αρχεία στην Ευρώπη.

Η Νταλμάν αρνείται να παραιτηθεί, λέγοντας ότι το ίδρυμα θεμελιώθηκε από την αείμνηστη σύζυγό της, η οποία ήθελε να το διευθύνει εκείνη. Τα πράγματα αγγίζουν τα όρια της σαπουνόπερας, με την άφιξη της Μονσεράτ Βινιαμάτα, της νέας συντρόφου της Νταλμάν, η οποία ήταν η πρώτη σύζυγος του δούκα.

Η διαμάχη για τη μοιρασιά έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί αδύνατο να επιλυθεί. Σε αντίθεση με τη θέληση του δούκα, το κτήμα μπορεί να αγοραστεί από το κράτος ως εθνική κληρονομιά ή να τεθεί προς πώληση σε ιδιωτική δημοπρασία. Η αδελφή του δούκα, Πινάρ Γκονσάλεθ ντε Γκρεγκόριο, εκφράζει φόβους για την κατάσταση των ιστορικών αρχείων, αξίας 28 εκατ. ευρώ, εκφράζοντας την προτίμησή της να αγοραστεί από το ισπανικό Δημόσιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...