352
Φάρμακα και χρήματα ήταν μερικά από τα ευρήματα των ισπανικών αρχών | EPA/SPANISH CIVIL GUARD HANDOUT

Ισπανία: Εξαρθρώθηκε η μεγαλύτερη σπείρα διακίνησης αναβολικών στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2020, 16:13
Φάρμακα και χρήματα ήταν μερικά από τα ευρήματα των ισπανικών αρχών
|EPA/SPANISH CIVIL GUARD HANDOUT

Ισπανία: Εξαρθρώθηκε η μεγαλύτερη σπείρα διακίνησης αναβολικών στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2020, 16:13

Μεγάλη σπείρα που διακινούσε την αναβολική ουσία ερυθροποιητίνη (EPO) σε δεκάδες αθλητές μέσω Ιντερνετ εξάρθρωσε η ισπανική αστυνομία.

Η σπείρα δρούσε για 10 χρόνια τόσο στην Ισπανία όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με τα πλοκάμια της να έχουν επεκταθεί στην Αυστρία, την Κύπρο και τη Σλοβακία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η αστυνομία κατέσχεσε στο Κάντιθ 850 σύριγγες με EPO, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Ευρώπη, ενώ για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε Ισπανοί και ένας Σλοβένος, που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για εγκλήματα που αφορούν την υπονόμευση της δημόσιας υγείας, το ξέπλυμα χρήματος, τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κλοπή και απάτη εις βάρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Κατά τις αρχές, κανείς από τους αθλητές που αγόρασε αναβολικά από τη σπείρα δεν ήταν γνωστός πρωταθλητής, όλοι όμως αγωνίζονταν σε διεθνείς διοργανώσεις. Οι πελάτες της σπείρας ήταν τουλάχιστον 250 αθλητές ποδηλασίας, τριάθλου και μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά αναμένεται να βρεθούν περισσότεροι και από άλλα σπορ.

Ενας από τους υπόπτους, που εργαζόταν σε νοσοκομείο της ισπανικής πόλης Κάντιθ, φέρεται ότι παραποίησε έγγραφα ασθενών και συνταγές και είχε καταφέρει, μέσα σε 10 χρόνια, να κλέψει 5.000 ενέσιμες δόσεις της ορμόνης EPO, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αναιμίας. Είναι γνωστή για την ικανότητά της να αυξάνει την αντοχή και χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές.

Σύμφωνα με την Telegraph, η αστυνομία ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας που ασχολούνται με την καταπολέμηση του ντόπινγκ και έφτασε στα ίχνη της σπείρας.

«Αυτή η συμμορία πρέπει να έχει βγάλει εκατομμύρια ευρώ. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό το φάρμακο το έκλεβαν για χρόνια από δημόσιο νοσοκομείο και το πουλούσαν μέσω Ιντερνετ σε βάρος των φορολογουμένων».

Οι αρχές θα αποφασίσουν αν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες κατά αθλητών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότεροι αγοραστές πλήρωναν με bitcoin, έστελναν τις παραγγελίες τους με κωδικοποιημένα μηνύματα στο messenger και παραλάμβαναν τα πακέτα μέσω κούριερ.

Μόνο ένας, ερχόταν τακτικά από την πόλη του στην κεντρική Ευρώπη, μέχρι τη Βαρκελώνη για να παραλάβει την EPO προσωπικά.

Η συμμορία διατηρούσε επτά ιστοσελίδες από τις οποίες πουλούσε τα αναβολικά.

Οι αρχές μπλόκαραν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστρία, την Σλοβακία και την Κύπρο με συνολικό ποσό 800.000 ευρώ, ενώ κατέσχεσαν και 70.000 ευρώ σε μετρητά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...