729
Ο πρωταγωνιστής της σειράς «Sex Education» με την κοπέλα του, η οποία στα επόμενα επεισόδια ανακαλύπτει ότι είναι πανσέξουαλ | Netflix

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Τη λύση θα δώσει το Netflix

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 31 Ιανουαρίου 2020, 07:40
Ο πρωταγωνιστής της σειράς «Sex Education» με την κοπέλα του, η οποία στα επόμενα επεισόδια ανακαλύπτει ότι είναι πανσέξουαλ
|Netflix

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Τη λύση θα δώσει το Netflix

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 31 Ιανουαρίου 2020, 07:40

Για την Εκκλησία το σεξ πριν από τον γάμο είναι αμαρτία. Πώς να συναινέσει ένας παπάς που βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) να γίνουν μαθήματα πρόληψης και σεξουαλικής αγωγής; Πώς να αναφερθούν θέματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και ομοφυλόφιλων; Μην πω για HIV και σύφιλη…  Ευτυχώς πλέον δεν υπάρχει παπάς όπως υπήρχε κάποτε. Και ίσως επιταχυνθούν και οι διαδικασίες στην Ελλάδα.

Το ίδιο συμβαίνει και στα σχολεία. Δεν υπάρχει μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, όχι επειδή δεν χρειάζεται, αλλά για άλλους λόγους… «Νομίζω ότι δεν έχει ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα λόγω της Εκκλησίας. Το υπουργείο Παιδείας είναι και Θρησκευμάτων και η Εκκλησία αισθάνεται άβολα με αυτό το θέμα. Δυστυχώς, όμως, όλοι αγνοούν τις επιστημονικές έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δεν είναι ενημερωμένα ξεκινούν πιο νωρίς τις σεξουαλικές τους επαφές», εξηγεί στο Protagon η Μαρία Χιόνη, υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Α΄ Αθήνας.

Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα των 30.000 αμβλώσεων ετησίως σε κορίτσια κάτω των 16 ετών. Είναι παγκόσμιο και σε ελάχιστες χώρες η σεξουαλική αγωγή διδάσκεται σωστά και εξελίσσεται ως μάθημα σύμφωνα με την πρόοδο της κοινωνίας.

Διότι σεξ δεν είναι μόνο η επαφή και ενδεχόμενα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν. Είναι ένα σύνθετο θέμα με εφήβους ομοφυλόφιλους που μπορεί από το μπούλινγκ που δέχονται να οδηγηθούν στην αυτοκτονία, είναι με γονείς παιδιών που είναι γκέι και λεσβίες και θα πρέπει να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ρατσισμού από τους συμμαθητές τους και άλλα πολλά.

Στη σειρά «Sex Education» το σεξ αντιμετωπίζεται ως κάτι φυσιολογικό, χωρίς υπερβολές και κανένας έφηβος δεν ντρέπεται να πει τη λέξη «πέος», «αιδοίο», «περίοδος» και «γκέι»

Αυτό θα γινόταν με τη σωστή ενημέρωση των υπόλοιπων συμμαθητών, των γονιών, αλλά και των καθηγητών. Και δεκάδες άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα θέματα για τη σεξουαλική αγωγή, που δεν είναι μόνο βιολογική και ιατρική, αλλά και ψυχολογική και κοινωνική, θα μπορούσαν να είχαν μπει στη θέση τους.

Μέχρι να γίνει ο διαχωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία και να περάσουν μερικά χρόνια ακόμη για να αποφασίσουμε να την εισαγάγουμε στα σχολεία, το Netflix, με τη σειρά «Sex Education» (Σεξουαλική εκπαίδευση), έρχεται να καλύψει με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο το θέμα της σεξουαλικής εκπαίδευσης.

«Τα παιδιά και οι έφηβοι αρέσκονται στις εικόνες και την τεχνολογία. Μία επιστημονική παρουσίαση θα τα αφήσει αδιάφορα, όχι όμως η σειρά «Sex Education». Είναι σημαντικό να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της εποχής», σχολιάζει η κα Χιόνη, η οποία κρίνει ό,τι και όλοι οι υπόλοιποι ειδικοί στον κόσμο: ότι η σειρά είναι επιστημονικά σωστή και στην «εποχή της».

«Και μπορεί να μη λέει κάτι στους ενηλίκους, αλλά θα ήταν καλό να μπει στα σχολεία. Δεδομένου ότι μαθαίνουμε ότι το υπουργείο Παιδείας καταργεί και τη θεματική εβδομάδα, όπου υπήρχε η δυνατότητα να μιλήσουμε στα σχολεία για θέματα σεξουαλικής αγωγής, στην ουσία δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εκπαίδευση», σχολιάζει η ίδια.

H σειρά «Sex Education» μιλάει επίσης για τους εφήβους ομοφυλόφιλους και το μπούλινγκ που δέχονται

Μάλιστα, σε ειδικό σεμινάριο που έγινε σε εκπαιδευτικούς από το τμήμα «Προαγωγής και Αγωγής Υγείας», της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα το πέμπτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου της σειράς.

Στο επεισόδιο αυτό περιγράφεται το γρήγορο «ταξίδι» μιας φωτογραφίας ανηλίκου στα κινητά των συμμαθητών του και περιγράφονται οι κίνδυνοι από τη χρήση της τεχνολογίας που ενδεχομένως να γνωρίζουν οι ανήλικοι, αλλά όχι οι ενήλικοι.

Τώρα, αφού σημείωσε παγκόσμια επιτυχία και έγινε αποδεκτή από γονείς και αγαπημένη από τα παιδιά, το δεύτερο μέρος της σειράς του Netflix ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου και φαίνεται να καταγράφει νέο ρεκόρ. Και όταν λέμε επιτυχία, εννοούμε ότι το παρακολούθησαν 40 εκατομμύρια νοικοκυριά ανά τον κόσμο τις πρώτες εβδομάδες που βγήκε στον αέρα.

Δύο λεσβίες εκδηλώνουν τον έρωτά τους στο παγκάκι της γειτονιάς. Ενοχλούν κάποιον; Οχι στη σειρά του Netflix

«Στόχος της δημιουργού της βρετανικής σειράς, της Λόρεν Ναν, ήταν ανοίξει ένας σωστός διάλογος για το  σεξ. Κάτι που ούτε στο δικό της το σχολείο υπήρχε ως μάθημα», γράφει το The New Yorker.

Ετσι, στη σειρά το σεξ αντιμετωπίζεται ως κάτι φυσιολογικό, χωρίς υπερβολές και κανένας έφηβος δεν ντρέπεται να πει τη λέξη «πέος», «αιδοίο», «περίοδος» και «γκέι».

Το αφηγηματικό ύφος, σε συνδυασμό με την ελευθερία και τα σωστά όρια, είναι αυτά που έκαναν τη σειρά πρώτα σωστή και ακολούθως επιτυχημένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...