347
Ο,τι απέμεινε μετά την πυρκαγιά σε μία πτέρυγα του νοσοκομείου | REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ιράκ: Δεκάδες νεκροί από πυρκαγιά σε ΜΕΘ Covid στη Βαγδάτη

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2021, 12:19
Ο,τι απέμεινε μετά την πυρκαγιά σε μία πτέρυγα του νοσοκομείου
|REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ιράκ: Δεκάδες νεκροί από πυρκαγιά σε ΜΕΘ Covid στη Βαγδάτη

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2021, 12:19

Τουλάχιστον 82 άτομα πέθαναν και 110 τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε ΜΕΘ Covid στο Ιράκ, από φιάλες οξυγόνου «που ήταν αποθηκευμένες χωρίς τήρηση των όρων ασφαλείας». Οι 28 νεκροί ήταν διασωληνωμένοι.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν δεκάδες συγγενείς βρίσκονταν στο πλευρό «30 ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας» του νοσοκομείου Ιμπν αλ Χατίμπ, που προοριζόταν για τις πιο σοβαρές ασθένειες της Covid-19 στη Βαγδάτη, φλόγες εξαπλώθηκαν στους ορόφους.

«Το νοσοκομείο δεν διέθετε σύστημα πυροπροστασίας και οι ψευδοροφές επέτρεψαν στη φωτιά να εξαπλωθεί σε άκρως εύφλεκτα υλικά». Πολλά θύματα πέθαναν από ασφυξία από τους καπνούς.

Η Πολιτική Προστασία τόνισε ότι κατόρθωσε να «σώσει 90 άτομα από τους 120 ασθενείς και συγγενείς» που βρίσκονταν στο σημείο.

Πλήθος κόσμου έξω από το νοσοκομείο περιμένει νέα για τους δικούς του

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις στο Twitter, με το hashtag «Παραίτηση του υπουργού Υγείας» να είναι το πιο δημοφιλές.

Είναι ένα «έγκλημα» κατήγγειλε η κυβερνητική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ενάντια στους ασθενείς που νόσησαν από την Covid-19, που έθεσαν τη ζωή τους στα χέρια του υπουργείου Υγείας και αντί να θεραπευτούν, πέθαναν από τις φλόγες».

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μουσταφά Αλ-Καντίμι να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας Χασάν αλ-Ταμίμι και «να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη».

Ο κυβερνήτης της Βαγδάτης, Μοχάμεντ Τζαμπέρ, ζήτησε από το «υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε έρευνα, ώστε να δικαστούν όσοι δεν έκαναν τη δουλειά τους».

Ο ιρακινός πρωθυπουργός απάντησε ανακοινώνοντας «άμεση έρευνα με τους αρμόδιους του υπουργείου». Ζήτησε «να τεθούν στη διάθεση των ερευνητών ο διευθυντής του νοσοκομείου, ο επικεφαλής της ασφάλειας και η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την τεχνική συντήρηση χωρίς να αφεθούν ελεύθεροι προτού δικαστούν όσοι ευθύνονται».

Αργότερα, έπαυσε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Υγείας, ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας.

Τα κρούσματα της Covid-19 ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο την Τετάρτη στο Ιράκ, το οποίο στερείται φαρμάκων, γιατρών και νοσοκομείων, αλλά η χώρα, πιθανώς λόγω του πληθυσμού της, που είναι από τους νεότερους στον κόσμο, έχει έναν σχετικά χαμηλό αριθμό θανάτων εξαιτίας της νόσου.

Επισήμως 1.025.288 πολίτες έχουν μολυνθεί από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ 15.217 έχουν πεθάνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...