904
Ο Τραμπ ξέρει ότι τα δώδεκα δημοψηφίσματα για τις αμβλώσεις που θα γίνουν το 2024 σε Πολιτείες των ΗΠΑ μπορεί να του κάνουν ζημιά | Shutterstock

ΗΠΑ: Πώς οι «αμβλώσεις» βοηθούν τους Δημοκρατικούς

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 10:31
Ο Τραμπ ξέρει ότι τα δώδεκα δημοψηφίσματα για τις αμβλώσεις που θα γίνουν το 2024 σε Πολιτείες των ΗΠΑ μπορεί να του κάνουν ζημιά
|Shutterstock

ΗΠΑ: Πώς οι «αμβλώσεις» βοηθούν τους Δημοκρατικούς

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 10:31

Πάνω από ένα χρόνο αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973 (Roe v. Wade), που ουσιαστικά νομιμοποιούσε την άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες (κατοχυρώνοντας τότε συνταγματικά το δικαίωμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο ώστε να μην μπορεί η κάθε Πολιτεία να επιβάλει τους δικούς της περιορισμούς σε βάρος των γυναικών), οι πολιτικές εξελίξεις που τρέχουν προς τις εκλογές του 2024 δείχνουν ότι η εξέλιξη βοηθά τους Δημοκρατικούς. Πώς; Προφανώς μέσω των αντιδράσεων των γυναικών, των φιλελεύθερων Αμερικανών και της νεότερης γενιάς που ανθίσταται στο φάντασμα του ακραίου συντηρητισμού το οποίο πλανάται και πάλι πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αμβλώσεις είναι ένα θέμα που «ηλεκτρίζει» και «κερδίζει» επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ο Guardian. To κλίμα στη χώρα επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση. Η νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία δίνει στις Πολιτείες την εξουσία να αποφασίζουν αν και πώς θα απαγορεύουν τις αμβλώσεις, φαίνεται από τις μετρήσεις ότι συσπειρώνει εναντίον της μια καθαρή πλειοψηφία σε διάφορες Πολιτείες. Παράλληλα, μια σειρά από επιτυχίες των ομάδων υπέρ των δικαιωμάτων στην άμβλωση αυξάνουν τις ελπίδες των Δημοκρατικών ότι, παρά τις πρόσφατες δυσοίωνες δημοσκοπήσεις, το θέμα θα ενισχύσει τις πιθανότητές τους να επικρατήσουν του Τραμπ στην προεδρική κούρσα του 2024.

Το δημοψήφισμα στο Οχάιο 

Στο Οχάιο, πάνω από το 56% των ψηφοφόρων επέλεξε σε δημοψήφισμα την Τρίτη να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμα της Πολιτείας. Στη Βιρτζίνια, οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του πολιτειακού νομοθετικού σώματος αφότου οι Ρεπουμπλικάνοι έκαναν προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση ενός «λογικού ορίου» που θα απαγόρευε τις περισσότερες αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Στο Κεντάκι, συνεχίζει το ρεπορτάζ του Guardian, ο εν ενεργεία Δημοκρατικός κυβερνήτης, Αντι Μπεσίρ, επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του ο οποίος τασσόταν κατά των αμβλώσεων. Ενώ και στην Πενσυλβάνια, σε μια κούρσα όπου κυριάρχησε η συζήτηση για τις αμβλώσεις, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν μια έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας.

Το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο του Κολόμπους, στο Οχάιο, οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων στην άμβλωση συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα χορού ενός ξενοδοχείου για να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα. Μόλις τα exit polls έκριναν ότι κερδίζουν καθαρά, η συζήτηση στην αίθουσα στράφηκε αμέσως στο επόμενο θέμα που είχαν όλοι στο μυαλό τους: τι σημαίνει η νίκη αυτή για το επόμενο έτος και την αναμέτρηση με τον Τραμπ;

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, το 2024 αναμένονται δημοψηφίσματα για τις αμβλώσεις σε περίπου δώδεκα Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και σε κρίσιμες (για την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ) όπως η Νεβάδα, η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια, η Αριζόνα και η Αϊoβα. Οι Δημοκρατικοί είναι βέβαιο ότι θα στηριχθούν στο ζήτημα αυτό για να ενισχύσουν το κόμμα τους στις αναμετρήσεις για το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο.

Ο Guardian εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της Τρίτης στο Οχάιο αυξάνουν τις ελπίδες τους να αποσπάσουν ψηφοφόρους ακόμη και από την άλλη πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν έχασε το Οχάιο το 2020, συγκεντρώνοντας μόλις το 45% των ψήφων. Η πρόταση για την ενσωμάτωση των δικαιωμάτων στην άμβλωση στο πολιτειακό Σύνταγμα, κέρδισε με πάνω από 56% των ψήφων την Τρίτη 7/11), γεγονός που δείχνει ότι και Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν το κόμμα τους για αυτό το θέμα.

«Οι αμβλώσεις είναι ένα θέμα που κερδίζει, ακόμη και σε Πολιτείες που θεωρούνται κόκκινες» σύμφωνα με την Κίμπερλι Ινέζ, την εκτελεστική διευθύντρια της ισχυρής οργάνωσης για τα δικαιώματα «Urge: Unite for Reproductive & Gender Equity».

«Οι νέοι, οι μαύροι ψηφοφόροι, οι ψηφοφόροι της υπαίθρου —οι ψηφοφόροι σε όλη την Πολιτεία προσήλθαν στις κάλπες και καταγράψαμε την υποστήριξη τους από κάθε γωνιά. Το μάθημα για τις άλλες Πολιτείες είναι το εξής: μην θεωρείτε κανέναν δεδομένο. Μην υποθέτετε ότι θα σας υποστηρίξουν, αλλά και μην υποθέτετε ότι θα αντιταχθούν» πρόσθεσε η ίδια.

Οι αποτυχίες στο Οχάιο και τη Βιρτζίνια προβληματίζουν τους Ρεπουμπλικανούς μετά και από το εκλογικό κόστος που είχε για αυτούς το ζήτημα των αμβλώσεων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022. Ειδικά για τους υποψήφιους που στήριξε ο Τραμπ.

«Αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κινηθεί προς το κέντρο στο θέμα των αμβλώσεων, φοβούνται ότι θα χάσουν τους συντηρητικούς δωρητές και τους ψηφοφόρους της βάσης —δηλαδή τους πιο παθιασμένους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους που προσέρχονται στις κάλπες και δωρίζουν πολλά χρήματα» εκτιμά η Μέρι Ζίγκλερ καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία χωρίς σχεδόν καμία επιτυχία μέχρι σήμερα».

Πρόβλημα για τον Τραμπ

Ο Guardian σχολιάζει πως παρά το γεγονός ότι είναι άμεσα υπεύθυνος για την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade μέσω των διορισμών που έκανε ως πρόεδρος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά. Πώς; Παίρνοντας αποστάσεις από μεγάλο μέρος του κόμματός του και τοποθετούμενος κατά μιας εθνικής απαγόρευσης των αμβλώσεων. Η οποία άλλωστε φοβίζει πολύ και συσπειρώνει την άλλη πλευρά.

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύονται απαραίτητα τους Ρεπουμπλικανούς όταν λένε ότι δεν θα απαγορεύσουν εντελώς τις αμβλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επί δεκαετίες συνεργασία τους με το κίνημα κατά των αμβλώσεων που θα ήθελε να εξαλείψει εντελώς τη διαδικασία. Στην πιο ακραία επί της ουσίας πτέρυγα του κόμματός τους.

«Οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να ξοδέψουν τα χρήματά τους λέγοντας ότι “είμαστε οι μετριοπαθείς σε αυτό το θέμα”» σχολιάζει η Τζόι Τέιτελμπάουμ αντιπρόεδρος ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Global Strategy Group που συνεργάζεται με τους Δημοκρατικούς. «Ψηφίζοντας τους Δημοκρατικούς στη Βιρτζίνια και ψηφίζοντας τον Αντι Μπεσίρ (σ.σ.: στο Κεντάκι), όπου οι αμβλώσεις αποτέλεσαν σημαντικό ζήτημα του εκλογικού αγώνα και της πολιτικής επικοινωνίας, οι ψηφοφόροι λένε ξεκάθαρα: “Δεν εμπιστευόμαστε τους Ρεπουμπλικανούς για αυτό το θέμα”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...