478
Η Σιμόν Μπάιλς (κέντρο) σε διάλειμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο | EPA/HOW HWEE YOUNG

Η Σιμόν Μπάιλς, μια… Μπεκατώρου για την ενόργανη γυμναστική

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 17:14
Η Σιμόν Μπάιλς (κέντρο) σε διάλειμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο
|EPA/HOW HWEE YOUNG

Η Σιμόν Μπάιλς, μια… Μπεκατώρου για την ενόργανη γυμναστική

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 17:14

Η Σιμόν Μπάιλς, μία από τις σπουδαιότερες αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής στην ιστορία του αθλήματος, δεν θα επέτρεπε στην κόρη της να αγωνιστεί με την ομάδα των ΗΠΑ επειδή η ομοσπονδία δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει την σεξουαλική κακοποίηση των νεαρών αθλητριών.

Η 23χρονη Ολυμπιονίκης ήταν μία από τις εκατοντάδες αθλήτριες που κακοποιήθηκαν από τον Λάρι Νάσαρ, τον πρώην γιατρό της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, ο οποίος πριν τρία χρόνια καταδικάστηκε σε περισσότερα από 100 χρόνια φυλακή για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικα παιδιά και κατοχή παιδικής πορνογραφίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «60 minutes» του CBS, η Μπάιλς είπε ότι η αμερικανική ομοσπονδία της ενόργανης γυμανστικής δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει.

«Καθόλου δεν έχει τελειώσει η υπόθεση. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση. Ποιος ήξερε και πότε. Η ομοσπονδία απέτυχε να προστατεύσει τις αθλήτριες, οι περισσότερες ανήλικες. Δεν νομίζετε ότι αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα;», αναρωτήθηκε.

Συνεχίζοντας είπε ότι δεν θα άφηνε την κόρη της να αγωνιστεί για την αμερικανική ομάδα. «Δεν αισθάνομαι άνετα γιατί δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις τους. Και δεν μας έχουν καθησυχάσει ότι δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο. Εμείς τους φέρνουμε μετάλλια, κάνουμε τη δουλειά μας. Εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τη δική σας δουλειά; Είναι άρρωστο».

Ως απάντηση, η ομοσπονδία εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε πόσο πολύ καταστρέψαμε την εμπιστοσύνη των αθλητριών μας και της κοινότητάς μας και εργαζόμαστε σκληρά για να την κερδίσουμε ξανά».

Η μικροκαμωμένη Μπάιλς στην κορυφαία στιγμή της καριέρας της, στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο EPA/TATYANA ZENKOVICH

Η Μπάιλς έχει κερδίσει 27 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις, ανάμεσά τους και τέσσερα χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, έχει να χάσει οκτώ χρόνια στο σύνθετο ατομικό και έχει αφήσει για πάντα τη σφραγίδα της στο άθλημα, με μία σειρά από πρωτότυπες ασκήσεις που φέρουν το όνομά της.

Οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο Νάσαρ, είχαν ήδη αρχίσει να έρχονται στο φως. Η κακοποίηση των αθλητριών από τον γιατρό ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όμως οι πρώτες καταγγελίες αγνοήθηκαν από την ομοσπονδία και δεν έγινε καμία έρευνα.

Η Σιμόν Μπάιλς σε προσπάθειά της στο άλμα που της χάρισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο EPA/HOW HWEE YOUNG

Το 2015, οι καταγγελίες έγιναν τσουνάμι και η ομοσπονδία υποχρεώθηκε να τον διώξει.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η εκπομπή «60 minutes» φιλοξένησε τρεις γυμνάστριες της εθνικής ομάδας που κατήγγειλαν ότι είχαν κακοποιηθεί και ότι οι προπονήσεις τους με την εθνική ομάδα γίνονταν σε ένα συναισθηματικά βαρύ περιβάλλον.

Αργότερα, και η ίδια η Μπάιλς κατήγγειλε ότι ήταν θύμα του Νάσαρ, ενώ πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον γιατρό όταν ήταν παιδιά.

Η Μπάιλς ελπίζει να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο -αν γίνουν το καλοκαίρι- και μετά να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...