400
O δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στο σημείο όπου ο Κεράτιος Κόλπος συναντά τον Βόσπορο | EPA/ERDEM SAHIN

Ιμάμογλου: «Παράδειγμα η φιλία του Θεοδωράκη με τον Λιβανελί»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2021, 12:57
O δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στο σημείο όπου ο Κεράτιος Κόλπος συναντά τον Βόσπορο
|EPA/ERDEM SAHIN

Ιμάμογλου: «Παράδειγμα η φιλία του Θεοδωράκη με τον Λιβανελί»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2021, 12:57

Μίκης Θεοδωράκης και Ζουλφού Λιβανελί. Ή Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ. Γιατί όχι και Εκρέμ Ιμάμογλου – Κώστας Μπακογιάννης. «Η διπλωματία μεταξύ των πόλεων συμβάλλει σημαντικά στη διπλωματία μεταξύ των χωρών. Αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, όπως η υπερβολική μεταναστευτική ροή και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι δύο γειτονικές χώρες πρέπει να διατηρούν πάντα ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου», λέει ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ο πρώτος πολιτικός που νίκησε υποψήφιο του AKP στον δήμο της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο, όταν ερωτάται αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας αποφεύγει να απαντήσει ευθέως. Το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης που αισθάνονται κοντά στον πρόεδρο συζητούν καθημερινά για υποψήφιο πρόεδρο, ενώ υπάρχει πολύς χρόνος για τις εκλογές, αποτελεί στην πραγματικότητα μια ομολογία από τους ίδιους ότι υπάρχει πρόβλημα διοίκησης στη χώρα, είναι το μόνιμο σχόλιο που ακούγεται στο περιβάλλον του.

Στη συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Μανώλη Κωστίδη και Αθανάσιο Ελλις ο 51χρονος δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας μεταξύ άλλων αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την τουρκική κυβέρνηση και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Εύχομαι αυτό το πρώτο μου ταξίδι να δημιουργήσει ωραίες ευκαιρίες και να συρρικνώσουμε το κενό της μη επίσκεψής μου μέχρι σήμερα. Με τον δήμαρχο της Αθήνας κύριο Κώστα Μπακογιάννη ήμασταν μαζί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, αυτήν τη φορά θα είμαστε μαζί στην Αθήνα. Αυτήν την επίσκεψη μπορούμε να τη δούμε ως μια ισχυρή επικοινωνία μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, καθώς η διπλωματία μεταξύ των πόλεων συμβάλλει σημαντικά στη διπλωματία μεταξύ των χωρών», λέει ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Και στην ερώτηση, τι πιστεύει ότι μπορεί να γίνει από τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων των δύο χωρών για να φέρει τους λαούς πιο κοντά, απαντά:

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι δύο χώρες είναι ήδη πολιτιστικά κοντά μεταξύ τους. Κοιτάξτε, ο θρυλικός μουσικός της Ελλάδας και του κόσμου, ο Μίκης Θεοδωράκης, τον οποίο χάσαμε στις αρχές αυτού του μήνα και μνημονεύουμε με μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, για πρώτη φορά πάτησε το πόδι του στην Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη. Η σχέση που καθιέρωσε με τον πολύτιμο καλλιτέχνη της χώρας μας Ζουλφού Λιβανελί άφησε μια ιστορική μνήμη στην πόλη μας. Η φιλία τους κράτησε 40 χρόνια. Πιστεύω ότι εμείς ως οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, κρατώντας ζωντανό αυτό το παράδειγμα, θα αναπτύξουμε πολύτιμες συνεργασίες που θα διαρκέσουν πολλά χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...