791
Ο Ελον Μασκ καπνίζει μαριχουάνα στην εκπομπή του Τζο Ρόγκαν το 2018 | YouTube/MSNBC

Η χρήση ναρκωτικών από τον Μασκ απειλεί την αυτοκρατορία του

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2024, 13:45
Ο Ελον Μασκ καπνίζει μαριχουάνα στην εκπομπή του Τζο Ρόγκαν το 2018
|YouTube/MSNBC

Η χρήση ναρκωτικών από τον Μασκ απειλεί την αυτοκρατορία του

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2024, 13:45

To 2018, o Ελον Μασκ εμφανίστηκε σε εκπομπή (podcast) του Τζο Ρόγκαν καπνίζοντας μαριχουάνα, προκαλώντας την οργή των στελεχών της NASA, η οποία είχε συνάψει συμβόλαιο δισεκατομμυρίων δολαρίων με την SpaceX του ιδιόρρυθμου μεγιστάνα για την μεταφορά των αστροναυτών με τα δικά του διαστημόπλοια.

Το επεισόδιο αυτό ήταν ένα ακόμα σε μία μακρά αλυσίδα δημόσιας χρήσης ναρκωτικών από τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη.

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Μασκ είχε προκαλέσει και πάλι ανησυχία στους μετόχους των εταιρειών του, καθώς εμφανίστηκε με μία ώρα καθυστέρηση σε εκδήλωση της SpaceX, στην Καλιφόρνια, μπροστά σε εκατοντάδες εργαζόμενους, και έλεγε ασυναρτησίες στο μικρόφωνο.

Οταν ο Μασκ ανέβηκε τελικά στη σκηνή, μπέρδευε τα λόγια του και φλυαρούσε ακατάπαυστα για 15 λεπτά, ενώ χρησιμοποίησε και απρεπείς εκφράσεις.

Η πρόεδρος της SpaceX, Γκουίν Σότγουελ, επενέβη και του πήρε το μικρόφωνο, διακόπτοντας τη δημόσια γελιοποίηση του μεγιστάνα, που βρισκόταν εμφανώς υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Μετά τη συνάντηση, τα στελέχη της SpaceX μίλησαν κατ’ ιδίαν για τις ανησυχίες τους, περιγράφοντας την εικόνα του ως «ενός ανισόρροπου».

Ο δικηγόρος του, Αλεξ Σπάιρο, διέψευσε το γεγονός παρά τις δεκάδες μαρτυρίες.

Όπως ανέφερε η WSJ, τα τελευταία χρόνια, πληθαίνουν οι αναφορές στελεχών και μελών των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών του, καθώς και ανθρώπων στο περιβάλλον του, ότι η συμπεριφορά του επηρεάζεται από τη χρήση ναρκωτικών, θέτοντας σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις του.

Οι ίδιοι φοβούνται ότι η χρήση ναρκωτικών από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και της SpaceX, θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για την υγεία του, αλλά και για τις έξι εταιρείες και τα περιουσιακά στοιχεία του αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είναι γνωστό ότι έχει κάνει χρήση LSD, κοκαΐνης, έκστασης και ψυχεδελικών μανιταριών, σε ιδιωτικά πάρτι σε όλο τον κόσμο, όπου οι παρευρισκόμενοι υπογράφουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας ή παραδίδουν τα τηλέφωνά τους πριν εισέλθουν, σύμφωνα με ανθρώπους που τον έχουν δει, ανέφερε το δημοσίευμα.

Εκτός από τη χρήση μαριχουάνας στην τηλεόραση, ο Μασκ έχει δηλώσει ότι έχει ιατρική συνταγή για κεταμίνη, ένα ψυχεδελικό ναρκωτικό, το οποίο χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Ανάμεσα σε άλλα, το 2018, πήρε πολλές ταμπλέτες LSD σε ένα πάρτι που διοργάνωσε στο Λος Άντζελες. Την επόμενη χρονιά διασκέδασε καταναλώνοντας «μαγικά μανιτάρια» σε μια εκδήλωση στο Μεξικό.

Το 2021, πήρε κεταμίνη μαζί με τον αδελφό του, Κίμπαλ Μασκ, στο Μαϊάμι σε πάρτι σε σπίτι. Έχει επίσης πάρει ναρκωτικά μαζί με με το μέλος του ΔΣ της SpaceX και πρώην μέλος του ΔΣ της Tesla, Στιβ Τζούρβετσον.

Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον 52χρονο Μασκ, δήλωσαν ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών συνεχίζεται, ιδίως η κατανάλωση κεταμίνης, και ανησυχούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία του και στις επιχειρήσεις του.

Η παράνομη χρήση ναρκωτικών θα αποτελούσε πιθανότατα παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο κυβερνητικά συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων της SpaceX.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, συνολικά, η χρήση ναρκωτικών του Μασκ βάζει σε κίνδυνο περίπου ένα τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι επενδυτές, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και μεγάλα τμήματα του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ.

Η SpaceX είναι η μόνη αμερικανική εταιρεία που έχει εγκριθεί να μεταφέρει αστροναύτες της NASA από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το Πεντάγωνο έχει επίσης συνάψει μεγάλα συμβόλαια με την SpaceX τα τελευταία χρόνια, ενώ η εταιρεία προγραμματίζει επιπλέον να αναπτύξει μια μεγάλη επιχείρηση πώλησης δορυφορικών υπηρεσιών σε αμερικανικές υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας.

Η παράνομη χρήση ναρκωτικών από τους υπαλλήλους της SpaceX αποτελεί παραβίαση των κανόνων που διέπουν τις συμβάσεις ύψους άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει συνάψει η εταιρεία πυραύλων με την αμερικανική κυβέρνηση.

Μια πρώην διευθύντρια της Tesla, η Λίντα Τζόνσον Ράις, εκνευρίστηκε τόσο πολύ από την ασταθή συμπεριφορά του Μασκ και την χρήση ναρκωτικών, που αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο το 2019, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Σπάιρο είπε ότι ο Μασκ «υποβάλλεται τακτικά και τυχαία σε τεστ για ναρκωτικά στη SpaceX και δεν έχει βρεθεί να έχει κάνει χρήση».

Παρά την ανησυχία που εκφράζουν κατ’ ιδίαν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στις εταιρείες του, κανένας δεν έχει θέσει το ζήτημα σε συνεδρίαση του ΔΣ. Ορισμένοι μόνο έχουν απευθυνθεί στον αδελφό του, Κίμπαλ Μασκ, ζητώντας του να του μιλήσει.

Ο Μασκ εποπτεύει επίσης το X, πρώην Twitter, μία εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, την Neuralink, και μια νέα εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης, την xAI.

Το 2018, ο μεγιστάνας είχε γράψει στο Twitter για τα σχέδιά του να ιδιωτικοποιήσει την Tesla, σε ένα ασυνάρτητο tweet. Στελέχη πιστεύουν ότι βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Μετά από αυτό, ο μεγιστάνας αποχώρησε για ένα διάστημα από πρόεδρος της εταιρείας.

Ο ίδιος έχει πει ότι πάσχει από χρόνια έλλειψη ύπνου για αυτό μερικές φορές η συμπεριφορά του είναι περίεργη. Είναι γνωστό ότι δεν κάνει διακοπές και ότι διοργανώνει συναντήσεις με στελέχη μετά τα μεσάνυχτα.

Εχει επίσης αποκαλύψει ότι έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Ασπεργκερ, μία μορφή αυτισμού, ενώ ισχυρίζεται ότι έχει και διπολική διαταραχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...