1092
Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μέτε Φρέντρικσεν, Σεμπάστιαν Κουρτς. Η συμμαχία τους ταρακούνησε τις Βρυξέλλες | CreativeProtagon

Η σύνοδος των εμβολίων στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 19:24
Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μέτε Φρέντρικσεν, Σεμπάστιαν Κουρτς. Η συμμαχία τους ταρακούνησε τις Βρυξέλλες
|CreativeProtagon

Η σύνοδος των εμβολίων στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 19:24

Η είδηση είναι γνωστή: Κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι χρονοτριβεί σε βάρος της δημόσιας υγείας στις χώρες της ΕΕ, η Βιέννη και η Κοπεγχάγη επιδιώκουν τώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Ισραήλ για την παραγωγή δεύτερης γενιάς εμβολίων κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού αλλά και για την ανάπτυξη θεραπευτικών αγωγών κατά της Covid-19.

Η πρώτη «σύνοδος των εμβολίων», όπως την χαρακτηρίζει η Σαρόν Νίτσα, συνεργάτης της ιταλικής Repubblica στο Τελ Αβίβ, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν.

Η απόφαση της Αυστρίας και της Δανίας να διασπάσουν το ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο και να συνεργαστούν με τη χώρα που προηγείται με μεγάλη διαφορά στην κούρσα των εμβολιασμών αποτελεί ξεκάθαρα ακόμη ένα βαρύ πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η εν λόγω εξέλιξη ξύπνησε από τον λήθαργό της στην Ιταλία τη λαϊκιστική και ευρωσκεπτικιστική Λέγκα, με εκπρόσωπο του ακροδεξιού κόμματος να δηλώνει πως η κίνηση της Βιέννης και της Κοπεγχάγης «αποτελεί ακόμη μία εντυπωσιακή επιβεβαίωση της αποτυχίας της στρατηγικής που εφαρμόζουν έως σήμερα οι Βρυξέλλες».

Πονοκέφαλο για την Κομισιόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (αλλά και για την Ανγκελα Μέρκελ που τη στηρίζει) αποτελεί σίγουρα και το γεγονός πως κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συνομιλούν ήδη με τη Μόσχα και την Κίνα για την προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων των δικών τους εμβολίων, παρότι δεν έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

«Μελλοντικές συμφωνίες»

Πηγή προσκείμενη στη κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωσε πως «μιλάμε για μελλοντικές συμφωνίες, που θα μπορούσαν να αρχίσουν να ισχύουν από το φθινόπωρο του 2021, με στόχο όχι να αντικαταστήσουν αλλά να συμπληρώσουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες».

Για αυτό μάλλον, παρά την ένταση που επικρατεί, η Κομισιόν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την απόφαση του καγκελάριου της Αυστρίας ως μία κίνηση για εσωτερική κατανάλωση. «Τα κράτη – μέλη ανέκαθεν είχαν τη δυνατότητα να συνάπτουν συμβόλαια με εταιρείες ανεξάρτητα από την ευρωπαϊκή στρατηγική. H Covid μας πλήττει όλους και τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι πάντα καλοδεχούμενα, καθώς μπορούν να μας ενισχύσουν», επισήμανε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ομως το πώς ερμηνεύουν οι Βρυξέλλες τη στροφή της Αυστρίας και μαζί και της Δανίας προς το Ισραήλ, δεν αλλάζει το γεγονός πως το αποκαλούμενο First Mover Group συστάθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πρόκειται για μία συμμαχία στο πλαίσιο της οποίας πέντε ευρωπαϊκές χώρες – η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία και η Ελλάδα – ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με στόχο τον τερματισμό της πανδημίας, επί του παρόντος, αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση της απειλής του κορονοïού, όσον αφορά το απώτερο μέλλον.

Τηλεφώνημα… αφύπνισης

Αφορμή για να αναλάβει δράση ο 33χρονος καγκελάριος της Αυστρίας αποτέλεσε ένα «wake-up call» σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τηλεφώνημα αφύπνισης, που δέχτηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Υποτιμάτε την κατάσταση στην Ευρώπη», του επισήμανε τότε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σήμερα, σχεδόν έναν χρόνο μετά, γίνεται λόγος για την ίδρυση μίας κοινοπραξίας για την παραγωγή εμβολίων κατά των διαφόρων μεταλλάξεων του κορονοïού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της, ο Νετανιάχου συνομιλεί ήδη και με την Moderna για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης στο Ισραήλ και με την Pfizer για τη ίδρυση μιας μονάδας παραγωγής εμβολίων. Το όλο εγχείρημα ενδέχεται να στηρίξουν επίσης η Βραζιλία αλλά και το Μπαχρέιν, μετά την πρόσφατη αποκατάσταση των διπλωματικών του σχέσεων με την Ιερουσαλήμ.

Τώρα η προσοχή όλων στο Ισραήλ είναι στραμμένη στην επικείμενη επίσκεψη του Αλμπερτ Μπουρλά ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στη χώρα την επόμενη εβδομάδα. Ο έλληνας την καταγωγή ισχυρός άνδρας της Pfizer έχει ήδη μιλήσει για την επιτυχία του Ισραήλ όσον αφορά τους εμβολιασμούς, καθώς η θετική πορεία του ισραηλινού προγράμματος και κυρίως ο υψηλός αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη εμβολιαστεί, επιτρέπει στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να αντλεί χρήσιμες πληροφορίες.

Τον προηγούμενο μήνα το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που συλλέχθηκαν από 1,7 εκατ. άτομα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε πως το εμβόλιο των Pfizer/ BioΝTech είναι αποτελεσματικό κατά 95,8% στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό, κατά 99,2% στην πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου και 98,9% στην πρόληψη θανάτου. Και, δεδομένου ότι η Pfizer ολοκληρώνει τις κλινικές μελέτες για τη χορήγηση του εμβολίου της σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, οι επιστήμονες και οι ερευνητές της εταιρείας παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη των εμβολιασμών εκατοντάδων παιδιών ηλικίας από 12 έως 16 ετών με υποκείμενα νοσήματα που πραγματοποιούνται ήδη στο Ισραήλ.

Ευρωπαϊκοί δισταγμοί

«Στην Ευρώπη επιδιώξαμε όλα τα εμβόλια να διατίθενται στην αγορά, έχοντας εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Ολες οι χώρες συμφώνησαν για λόγους ασφαλείας, για να είναι σίγουρες πως δεν θα υπήρχαν παρενέργειες. Σε αρκετά κράτη, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Ιταλία και η Γαλλία, υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός πολιτών που εξακολουθούν να φοβούνται τα εμβόλια», επισήμανε από την πλευρά του στην Corriere della Sera o Τιερί Μπρετόν, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και επικεφαλής της task force που συνέστησε στις αρχές του προηγούμενου μήνα η Κομισιόν με στόχο την επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

«Τώρα δίνω αγώνα ούτως ώστε όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες να έχουν στη διάθεση τους το ταχύτερο δυνατό τις δόσεις που χρειάζονται. Η ικανότητα παραγωγής στην Ευρώπη θα φτάσει στα δύο με τρία δισεκατομμύρια δόσεις τον χρόνο: αυτός είναι ο σκοπός μας έως το τέλος του έτους», εξήγησε ο γάλλος πρώην υπουργός Οικονομίας και πρώην επικεφαλής μεγάλων εταιρειών (Thomson, France Telecom, Sιemens).

«Η ικανότητα παραγωγής στην Ευρώπη θα φτάσει στα δύο με τρία δισ. δόσεις τον χρόνο» λέει ο Τιερί Μπρετόν

Οσον αφορά το παρόν και τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον εφοδιασμό της ΕΕ με δόσεις των διαθέσιμων εμβολίων, ο Τιερί Μπρετόν ανέφερε πως «στόχος μας είναι έως το τέλος του Μαρτίου να έχουμε φτάσει στα 95 με 100 εκατομμύρια δόσεις».

Ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει πως από τα 43 εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη μοιραστεί μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, έως τις αρχές της εβδομάδας, είχαν χορηγηθεί λιγότερες από 31 εκατομμύρια δόσεις. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, υπάρχουν περισσότερες από 2 εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις ενώ το εν λόγω ζήτημα αφορά και άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τον Μπρετόν τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει άμεσα να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την εφαρμογή των εμβολιαστικών πολιτικών τους, «γιατί η ικανότητα παραγωγής δόσεων αυξάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα».

Κάτι που δεν φαίνεται να αφορά την χώρα μας αφού οι εμβολιασμοί συνεχίζονται έως τώρα οργανωμένα και με αυξανόμενο ρυθμό

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...