734
Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης στην αναγεννημένη Στοά Εμπόρων | INTIMEnews

Η Στοά Εμπόρων στη Βουλής αναγεννάται με οκτώ νέα καταστήματα

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 18:45
Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης στην αναγεννημένη Στοά Εμπόρων
|INTIMEnews

Η Στοά Εμπόρων στη Βουλής αναγεννάται με οκτώ νέα καταστήματα

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 18:45

Η στοά της Αθήνας όπου για δεκαετίες χτυπούσε η καρδιά του εμπορικού κέντρου, η Στοά Εμπόρων στην οδό Βουλής, παίρνει ξανά ζωή χάρη στη λειτουργία οκτώ νέων καταστημάτων στο πλαίσιο των δράσεων αστικής αναζωογόνησης που υπογράφει το This is Athens του δήμου Αθηναίων.

Τα νέα καταστήματα προστίθενται στα επτά της Πλατείας Θεάτρου, λίγα μέτρα από τη Βαρβάκειο Αγορά, που άνοιξαν τις πόρτες τους τον Οκτώβριο.

«Δημιουργούμε στο κέντρο της πόλης έναν πνεύμονα ανάπτυξης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ένα ιδανικό περιβάλλον όπου νέοι επιχειρηματίες θα μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους προσφέροντας παράλληλα στην κοινωνία» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που επισκέφθηκε την Τετάρτη τα νέα καταστήματα.

Με αφορμή και την πρόσφατη βράβευση της Αθήνας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ευρωπαϊκής πρωτεύουσας καινοτομίας 2018, ο κ. Καμίνης θέλησε να υπογραμμίσει ότι η επαναλειτουργία της Στοάς Εμπόρων αποτελεί «ένα απτό δείγμα κοινωνικής καινοτομίας».

«Καινοτομία δεν είναι μόνο η τεχνολογική και η επιστημονική, όπως πολλοί πιστεύουν. Η τεχνολογία είναι το εργαλείο. Εμείς δίνουμε κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες να αποκτήσουν δραστηριότητα, ενώ παράλληλα ξαναζωντανεύουμε κομμάτια της πόλης που έπληξε η κρίση. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας και την ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες», είπε ο κ. Καμίνης και κάλεσε τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης να αγοράσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους φέτος από τα καταστήματα της Στοάς Εμπόρων.

Η Στοά Εμπόρων

Σχεδιασμένη από τον Λεωνίδα Μπόνη και τον Εμμανουήλ Λαζαρίδη το 1950 η Στοά Εμπόρων Συνδέει την οδό Βουλής με την οδό Λέκκα και βρίσκεται στο ισόγειο του Ταμείου Εμπόρων. Η καρδιά κάποτε της εμπορικής κίνησης του κέντρου της πόλης, μαράζωσε, από τα πρώτα χρόνια της κρίσης και με τη συμβολή του δήμου Αθηναίων παίρνει και πάλι ζωή.

Ο κ. Καμίνης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη συνεργασία, καθώς τα κενά καταστήματα της Στοάς παραχωρούνται στον δήμο Αθηναίων από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης.

Η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) καλύπτει για τους έξι πρώτους μήνες, το συνολικό κόστος λειτουργίας των οκτώ καταστημάτων.

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για τη χρήση των οκτώ καταστημάτων της Στοάς Εμπόρων, η οποία έκλεισε στις 28 Σεπτεμβρίου, απευθυνόταν σε κοινωνικές επιχειρήσεις που προκρίνουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος και με αντικείμενο την παραγωγή αντικειμένων δημιουργικού σχεδιασμού. Ενδεικτικά, μπορεί κανείς να βρει εκεί ποιοτικά και καινοτόμα αντικείμενα, όπως προϊόντα βιομηχανικού σχεδιασμού, μικρής κλίμακας έπιπλα και είδη διακόσμησης σπιτιού, αναμνηστικά αντικείμενα της πόλης, κοσμήματα, είδη συσκευασίας, αξεσουάρ ένδυσης, κ.ά., πολλά από τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες ή/ και μέσα από την δημιουργική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Γνωριμία με τα οκτώ νέα καταστήματα

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις και φορείς Κ.ΑΛ.Ο (Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας) που επιλέχθηκαν και θα λειτουργήσουν οκτώ καταστήματα στη Στοά Εμπόρων, με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων είναι οι εξής: Σχεδία αρτ (προϊόντα φτιαγμένα από ανακυκλωμένα τεύχη του γνωστού περιοδικού των αστέγων), Ροκάνι και LUDD, Coocoo Creations, One Tool Three, Project Layali, WiseDog, Birdland και Athens Makerspace.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), Αλέξης Γαληνός, ανέφερε από την πλευρά του ότι  «οι δράσεις αστικής αναζωογόνησης του This is Athens βρίσκονται υπό την ομπρέλα της σύμπραξης This is Athens & Partners, στην οποία συμμετέχουν ο δήμος Αθηναίων και ιδιωτικοί φορείς, όπως η AEGEAN, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο ΣΕΤΕ, η Λάμψα Α.Ε., η Lamda Development και η TEMES και οι οποίοι λειτουργούν υπηρετώντας ένα κοινό σχέδιο για την ανάπτυξη και τη συν-δημιουργία της πόλης μας, προκειμένου η Αθήνα να είναι μια πόλη δημιουργική και ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».

Στόχος των δράσεων τόσο στην Πλατεία Θεάτρου, όσο και στη Στοά Εμπόρων είναι να ωφεληθεί το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές, μεταμορφώνοντας τες σε σημεία προσέλκυσης αγοραστικού κοινού και αναγνωρίσιμους κόμβους δημιουργικής δραστηριότητας.

Μια μεγάλη γιορτή το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Δεκεμβρίου

Για αυτό το λόγο, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου οργανώνεται γιορτή παράλληλων δράσεων, υπό τον τίτλο «Ζήσε την Αθήνα στα σημεία», όπου οι δημιουργικές ομάδες των επτά καταστημάτων στην Πλατεία Θεάτρου και οι κοινωνικές επιχειρήσεις των οκτώ καταστημάτων στη Στοά Εμπόρων θα υποδεχθούν τον κόσμο στα δύο νέα σημεία συνάντησης και αγοράς στο κέντρο της πόλης, σε ένα εορταστικό διήμερο με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δρώμενα, μουσική και πολλές εκπλήξεις από το This is Athens!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...