483
Η πρωταγωνίστρια Γιούλια Πέρεσιλντ, ο σκηνοθέτης Κλιμ Σιπένκο και ο κοσμοναύτης Αντον Σκαπλέροφ ποζάρουν μέσα στο Σογιούζ, που τους μεταφέρει στον ISS για τα γυρίσματα της «Πρόκλησης» | Getty Images/Anadolu Agency

Η Ρωσία κερδίζει τον Τομ Κρουζ στην κινηματογραφική κούρσα του Διαστήματος

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2023, 13:45
Η πρωταγωνίστρια Γιούλια Πέρεσιλντ, ο σκηνοθέτης Κλιμ Σιπένκο και ο κοσμοναύτης Αντον Σκαπλέροφ ποζάρουν μέσα στο Σογιούζ, που τους μεταφέρει στον ISS για τα γυρίσματα της «Πρόκλησης»
|Getty Images/Anadolu Agency

Η Ρωσία κερδίζει τον Τομ Κρουζ στην κινηματογραφική κούρσα του Διαστήματος

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2023, 13:45

Σκηνές της διαστημικής κόντρας ΗΠΑ – ΕΣΣΔ της δεκαετίας του 1960 γνωρίζει ο κινηματογράφος στις μέρες μας. Οπως οι δυο υπερδυνάμεις ανταγωνίζονταν μήνα με μήνα για την πρωτιά στη Σελήνη μέχρι το 1969, έτσι και αμερικανικό και ρωσικό σινεμά κοντράρονται για την πρώτη ταινία γυρισμένη εξ ολοκλήρου στο Διάστημα.

Σε αυτή την άτυπη αναμέτρηση, όμως, η Ρωσία δείχνει να κερδίζει τα πρωτεία. Η ταινία «The Challenge» («Η Πρόκληση») επικεντρώνεται σε μια ομάδα επτά ιατρών που στέλνονται να χειρουργήσουν έναν κοσμοναύτη ο οποίος χάνει τις αισθήσεις του ενώ βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Τα σχέδια του Τομ Κρουζ και του σκηνοθέτη Νταγκ Λάιμαν να επιβιβαστούν στον ISS για μια ταινία μεγάλου μήκους, σε συνεργασία με την SpaceX του Ελον Μασκ και τη NASA, αποκαλύφθηκαν μόλις λίγους μήνες πριν εμφανιστούν διαφημίσεις στη Ρωσία, που αναζητούσαν πρωταγωνίστρια για μια διαστημική ταινία.

Το τρέιλερ της «Πρόκλησης» επικεντρώνεται στη γυναίκα καρδιοχειρουργό Ζένια, την οποία υποδύεται η Γιούλια Πέρεσιλντ, και στον  αγώνα της για αναγνώριση από τους ηρωικούς κοσμοναύτες του Σταθμού, ένας εκ των οποίων της λέει ξεκάθαρα ότι «το Διάστημα δεν είναι για γυναίκες». Η ταινία είναι έτοιμη για πρεμιέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στον ISS τον Οκτώβριο του 2021, τέσσερις μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με μια κοινή αποστολή της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos και του Channel One, του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού. Η πρωταγωνίστρια Πέρεσιλντ, ο σκηνοθέτης Κλιμ Σιπένκο και ο κοσμοναύτης Αντον Σκαπλέροφ εκτοξεύθηκαν με το Σογιούζ MS-19 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, το οποίο έχει μισθωθεί από τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει δηλώσει έκτοτε ότι θα εγκαταλείψει πλήρως τον ISS και θα δημιουργήσει τον δικό της τροχιακό σταθμό, με το παρατσούκλι «Ross». Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, σκληροπυρηνικός πρώην επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, είχε δηλώσει ότι ο νέος διαστημικός σταθμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους η ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος δημοσίευσε φωτογραφίες των κοσμοναυτών της με αυτονομιστικές σημαίες των δύο κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, στα χέρια. Ωστόσο, και παρά τα κύματα κυρώσεων επί ρωσικού εδάφους, οι διαστημικές αποστολές συνεργασίας δεν διακόπηκαν, με τη NASA και την Roscosmos να ξεκινούν ξανά τις εργασίες τους τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η μόνη γυναίκα κοσμοναύτης σε ενεργή υπηρεσία για τη Roscosmos αυτή τη στιγμή είναι η Αννα Κικίνα, που βρίσκεται στο Διάστημα μετά την εκτόξευσή της με αποστολή της SpaceX του Ελον Μασκ, τον περασμένο Οκτώβριο.

«Η Πρόκληση», που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 20 Απριλίου, με επίσημο προϋπολογισμό περίπου 14 εκατ. ευρώ, ίσως πρέπει να διαχειριστεί προσεκτικά τη μετάφραση του τίτλου της εάν έχει διεθνείς φιλοδοξίες, με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ταινία «Επιστροφή από την Τροχιά», μια σοβιετική ταινία επιστημονικής φαντασίας από το 1984, περιλαμβάνει επίσης σκηνές γυρισμένες στο Διάστημα – συγκεκριμένα στον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Salyut 7. «Η Πρόκληση» είναι, ωστόσο, η πρώτη ταινία για τα γυρίσματα της οποίας ηθοποιός και σκηνοθέτης έχουν ταξιδέψει στο Διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...