894
O πυρηνικός σταθμός Ισαρ 2, δίπλα στον ποταμό Ισαρ στην Κάτω Βαυαρία, είναι ένας από τους τρεις τελευταίους που έκλεισαν στην Γερμανία την περασμένη εβδομάδα | Getty Images/Harald Nachtmann

Η πυρηνική ενέργεια διχάζει τους Γερμανούς

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 22:07
O πυρηνικός σταθμός Ισαρ 2, δίπλα στον ποταμό Ισαρ στην Κάτω Βαυαρία, είναι ένας από τους τρεις τελευταίους που έκλεισαν στην Γερμανία την περασμένη εβδομάδα
|Getty Images/Harald Nachtmann

Η πυρηνική ενέργεια διχάζει τους Γερμανούς

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 22:07

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι ένα θέμα που πολώνει ακόμα και το στρατόπεδο των οπαδών της οικολογίας, όπως απέδειξε το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Ολιβερ Στόουν. Ο σκηνοθέτης είναι φανατικός οπαδός της χρήσης της, την ώρα που Γαλλία και Γερμανία ερίζουν εντός Ε.Ε., με τους πρώτους να προσπαθούν να την επιβάλουν ως «καθαρή» μορφή ενέργειας και τους δεύτερους να αντιτίθενται αδιαπραγμάτευτα στη χρήση της.

Σε εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Γερμανίας, οι σταθμοί «Isar 2», «Emsland» και «Neckarwestheim 2» τέθηκαν οριστικά εκτός σύνδεσης τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Γεγονός που δίχασε τους γερμανούς πολίτες, με αποτέλεσμα δύο αντίθετες συγκεντρώσεις στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Στη μία πλευρά της Πύλης στο Βερολίνο, έγινε πάρτι: οι ακτιβιστές κατά της ατομικής ενέργειας γιόρτασαν τη νίκη μιας μάχης που κράτησε 60 χρόνια. Στην άλλη πλευρά της Πύλης, υπήρξε αντιδιαδήλωση, καθώς ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των τριών εναπομεινάντων σταθμών.

Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου το Τείχος κάποτε χώριζε το Βερολίνο του Ψυχρού Πολέμου, η πυρηνική ενέργεια είναι σήμερα ένα ιδεολογικό ρήγμα που διχάζει τη χώρα. Πρόκειται για θέμα που είναι συναισθηματικά φορτισμένο όσο λίγα. Και ιδιαίτερα τώρα που ο πόλεμος στην Ευρώπη έχει και πάλι φουντώσει, αναφέρει το BBC.

Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παράλογη ιδεοληψία. Οι συντηρητικοί σχολιαστές και πολιτικοί λένε ότι η χώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δόγματος του Πράσινου Κόμματος, που καταργεί την εγχώρια πυρηνική ενέργεια, σε μια εποχή όπου η περικοπή της ρωσικής ενέργειας συνεπάγεται αύξηση των τιμών.

Διαδηλωτές υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Πύλη του Βραδεμβούργου (REUTERS/Nadja Wohlleben)

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αυξάνει την εξάρτησή από τα ορυκτά καύσιμα, αντί να χρησιμοποιεί πυρηνικά, τα οποία έχουν χαμηλότερες εκπομπές. «Είναι μια μαύρη μέρα για την προστασία του κλίματος στη Γερμανία», δηλώνει ο Γενς Σπαν, συντηρητικός βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Οι Πράσινοι και οι αριστεροί υποστηρίζουν ότι είναι παράλογο να προσκολλώνται στην πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι πιο ακριβή από την αιολική, ή την ηλιακή. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας του Βερολίνου υποστηρίζει ότι η διατήρηση των τριών γηρασμένων σταθμών ατομικής ενέργειας θα απαιτούσε τεράστιες επενδύσεις – κεφάλαια που πρέπει να διατεθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είναι περίεργο για το CDU να υπερασπίζεται ξαφνικά την προστασία του κλίματος, λένε βουλευτές του Κόμματος των Πρασίνων, δεδομένου ότι οι συντηρητικοί μπλοκάρουν τακτικά μέτρα για την επέκταση των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν η κυβέρνηση των συντηρητικών, υπό την Ανγκελα Μέρκελ, που αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά την ατομική ενέργεια μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Η απόφασή της ήταν δημοφιλής τότε στους ψηφοφόρους, λόγω του ευρέως διαδεδομένου αντιπυρηνικού αισθήματος που πυροδότησε η καταστροφή στην Ιαπωνία. Οι πιο κυνικοί αναλυτές, θεωρούν ότι οι τότε σημαντικές, επερχόμενες περιφερειακές εκλογές, ίσως είχαν επηρεάσει την απόφασή της Μέρκελ.

Σήμερα, η Γερμανία λαμβάνει σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές –44% το 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία– και μόλις το 6% από την ατομική ενέργεια. Ο υπουργός Πράσινης Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προβλέπει ότι το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας θα είναι ανανεώσιμη έως το 2030 και έχει προωθήσει νόμους για να καταστεί ταχύτερη και ευκολότερη η κατασκευή ηλιακών και αιολικών πάρκων.

Ομως τον τελευταίο χρόνο, το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μείνει στάσιμο, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί, καθώς η Γερμανία αναγκάστηκε να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και να χρησιμοποιεί περισσότερο άνθρακα αντί του ρωσικού αερίου. Αυτό έχει κάνει ακόμη και κάποιους ψηφοφόρους των Πρασίνων και ακτιβιστές κατά των πυρηνικών να υποστηρίξουν μια προσωρινή παράταση στη διάρκειας ζωής των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών.

Διαδηλωτές εναντίον της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, πανηγυρίζουν στο Βερολίνο (Getty Images)

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Der Tagesspiegel, η υπουργός Περιβάλλοντος του Κόμματος των Πρασίνων, Στέφι Λέμκε, γράφει ότι η Γερμανία κλείνει τα πυρηνικά εργοστάσια επειδή δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν καταστροφικά ατυχήματα, «είτε πρόκειται για ανθρώπινο λάθος όπως το Τσερνόμπιλ, φυσικές καταστροφές όπως η Φουκουσίμα, ή επιθέσεις, καθώς η Ουκρανία υποφέρει εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας».

Η Γερμανία δεν χρειάζεται πυρηνικά, υποστηρίζει, επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ασφαλέστερες, πιο βιώσιμες, καλύτερες για το κλίμα και πιο οικονομικές. Παρά τις προβλέψεις για ελλείψεις και διακοπές ρεύματος, η Γερμανία παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται, κάνοντας εξαγωγές στη Γαλλία το καλοκαίρι, όπου οι πυρηνικοί σταθμοί δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, σημειώνουν οι ηγέτες του Κόμματος των Πρασίνων.

Οι ψηφοφόροι είναι διχασμένοι. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «ARD-DeutschlandTrend» αυτής της εβδομάδας, το 59% των Γερμανών είναι κατά του τερματισμού της ατομικής ενέργειας, ενώ μόνο το 34% είναι υπέρ. Η υποστήριξη για τα πυρηνικά είναι ισχυρότερη μεταξύ των ηλικιωμένων και των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Αλλά πιο λεπτομερείς ερωτήσεις, αποκαλύπτουν μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα. Σε δημοσκόπηση της YouGov στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, το 65% υποστήριξε τη διατήρηση της λειτουργίας των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής προς το παρόν. Αλλά μόνο το 33% ήθελε η Γερμανία να διατηρήσει την πυρηνική ενέργεια επ’ αόριστον. Με άλλα λόγια λένε, τραβήξτε την πρίζα – αλλά όχι ακόμα.

Το Κόμμα των Πρασίνων, που έχει τις ρίζες του στο αντιπυρηνικό κίνημα της δεκαετίας του 1970, θα συνεχίσει να πανηγυρίζει την κατάργηση των εργοστασίων. Αλλά το κόμμα συνειδητοποιεί ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι έτοιμοι να το κατηγορήσουν για τυχόν μελλοντικές ελλείψεις ενέργειας, αυξήσεις τιμών ή χαμένους στόχους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η γερμανική ατομική δύναμη μπορεί να εξαφανίστηκε, αλλά σε πολιτικό επίπεδο, τα πυρηνικά παραμένουν ένα εκρηκτικό θέμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...